oaednews

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Επιστολή στήριξης στην Διευθύντρια που αιφνιδιαστικά απομακρύνθηκε σήμερα.

Αυτό είναι φτώχεια για τον Οργανισμό. Κι όπου φτωχός........κι η μοίρα του.
Κα Χατζηγιάννη, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που μας δώσατε την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν πολύτιμο άνθρωπο, ένα πολύτιμο κεφάλαιο στον Οργανισμό. Ένα αληθινό παράδειγμα κοινωνικού κεφαλαίου. Η σφραγίδα σας στην Συμβουλευτική έχει τις λέξεις, αγάπη και πάθος. Δεν υπηρετείται αυτό το κεφάλαιο μόνο με τεχνικές. Ακριβώς επειδή βασίζεται σε σχέσεις. Και οι σχέσεις όποτε δημιουργούν κεφάλαιο γίνονται...θαύματα. Ένα από αυτά ζήσαμε μαζί σας. Είμαστε ευγνώμονες, με το όνομά σας ξεκινούσαμε κάθε ομάδα. Αγαπάμε το παράδειγμά σας. 
Κυρία Χατζηγιάννη ευχαριστούμε για όλα.



Αγγελίδου Μαρία
Αλεξίου Ιωάννα 
Βασιλικοπούλου Πέρσα
Γραμματικοπούλου Πόπη
Καμαρίτη Μαρία
Καρανάσου Ελένη
Κεσογλίδου Νόπη
Λαγουμιτζή Όλγα
Λίαπατας Γιώργος
Μακαντάση Ευαγγελία
Μάλλιου Χρυσούλα
Μανιαδάκη Μαρία
Μητάκης Δημήτρης
Μπαζδάνη Μαρία
Μπαζιάνας Γιώργος
Μποζαντζή Έφη
Μούχαλης Πασχάλης
Ντεκελέ Ευγενία
Παλαιολόγου Δημήτρης
Παπαευθυμίου Χριστίνα,
Τητήρου Χριστίνα,
Χάλαρη Ελένη











Πανδημοσιοϋπαλληλική Απεργία Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία «δημόσιας διαβούλευσης» του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου.
Με το νομοσχέδιο αυτό η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προωθεί ένα είδος «ανάπτυξης» που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων δεν θα είναι.
Προβλέπονται η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς και η υπερίσχυση της επιχειρησιακής έναντι της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, όταν ο εργοδότης επικαλείται οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης. Στόχος είναι ο κυβερνητικός εργοδοτικός έλεγχος των σωματείων, η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματος και η καταστρατήγηση των ΣΣΕ.

Αφυπνίζονται από τον λήθαργο τα συνδικάτα

Χριστίνα Κοψίνη
Οι πρόσφατες διατάξεις του σχεδίου νόμου για το αναπτυξιακό και ειδικότερα οι ανατροπές στο πλαίσιο των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η απαξίωση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ο στενός έλεγχος των συνδικαλιστικών μητρώων από την κεντρική εξουσία, αλλά και ο φόβος για ενδεχόμενη κατάργηση του συνδικαλιστικού πόρου που παρακρατείται μέσω των εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, ενδέχεται να λειτουργήσουν καταλυτικά για τη δραστηριοποίηση των ελληνικών συνδικάτων.

Συνάντηση Ομοσπονδίας με Διοικητή



     Σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε σήμερα 17/9   η πρώτη συνάντηση μεταξύ της Ομοσπονδίας  Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ και του νέου Διοικητή του Οργανισμού κ. Πρωτοψάλτη. Στη συνάντηση   τέθηκαν οι βασικοί άξονες επικοινωνίας μεταξύ των συνδικαλιστικών οργάνων και της Διοίκησης. Από την πλευρά μας τέθηκαν όλα τα πάγια αιτήματα όπως έχουν διαμορφωθεί μέσα από θεσμικές διαδικασίες.
·         Για το θέμα του οργανογράμματος ενημερωθήκαμε ότι ξεκινά εκ νέου  διάλογος για τροποποιήσεις στο χρονικό πλαίσιο της αναστολής της   εφαρμογής του. Μέσα σ αυτό το χρονικό πλαίσιο θα κατατεθούν εκ νέου  οι προτάσεις για τροποποιήσεις του Οργανογράμματος σε συνεργασία με τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις μας. Στόχος της νέας διοίκησης είναι η εφαρμογή του νέου Οργανογράμματος από το 2020.

Βόμβα στις αγγελίες για αναζήτηση υπαλλήλων

Φρένο στην καταπάτηση του δικαιώματος της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων από μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων καφεστίασης βάζει ο Συνήγορος του Πολίτη. Σύμφωνα με τον νόμο απαγορεύεται κάθε µορφή άµεσης ή έµµεσης διάκρισης λόγω φυλής, χρώµατος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισµού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου, στον τοµέα της απασχόλησης και της εργασίας. Η συγκεκριμένη εταιρεία ζητώντας άτομα συγκεκριμένης ηλικίας στις αγγελίες της, χωρίς αιτιολογία, σύμφωνα με τον νόμο ασκούσε ηλικιακή διάκριση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνήγορου του Πολίτη: «Με αφορµή συγκεκριµένη αναφορά, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι στην ιστοσελίδα µεγάλης αλυσίδας καταστηµάτων καφεστίασης, στο σύνολο των αναρτηµένων αγγελιών αναζήτησης υπαλλήλων τίθεται ανώτατο και κατώτατο ηλικιακό όριο, µεταξύ 20-35 ετών, ως κριτήριο πρόσληψης. Με τον τρόπο αυτό, αποκλείονται αυτοδικαίως υποψήφιοι µεγαλύτερης ή µικρότερης ηλικίας, χωρίς να είναι προφανής ο λόγος για τον οποίο η ηλικία τους συνιστά ουσιαστική και καθοριστική προϋπόθεση για την άσκηση των συγκεκριµένων καθηκόντων των προς πλήρωση θέσεων. Ο Συνήγορος ενηµέρωσε την εταιρεία ότι σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία, η ανωτέρω πρακτική αποτελεί παραβίαση της αρχής της ίσης µεταχείρισης λόγω ηλικίας. Ζήτησε δε, την αλλαγή τη πολιτικής προσλήψεων της εταιρείας, προκειµένου αυτή να εναρµονιστεί µε το εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας κατά των διακρίσεων. Η εταιρεία συµµορφώθηκε πλήρως στις συστάσεις του Συνηγόρου, εξαλείφοντας το κριτήριο της ηλικίας από όλες τις αγγελίες της. Ο Συνήγορος του Πολίτη ως εθνικός φορέας αρµόδιος για την προώθηση της αρχής της ίσης µεταχείρισης και την καταπολέµηση των διακρίσεων, έχει αναλάβει πρωτοβουλία σειράς σχετικών παρεµβάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αρχή θέτει ως προτεραιότητα την ευαισθητοποίηση των εργοδοτικών επιχειρήσεων και επιδιώκει τη συνεργασία µαζί τους, στοχεύοντας στην καταπολέµηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων και στην εµπέδωση της αξίας της ίσης µεταχείρισης στην απασχόληση και την εργασία, ανεξαρτήτως επιµέρους χαρακτηριστικών ή ιδιοτήτων, όπως η ηλικία».
Ακολουθεί η επιστολή που έλαβε η εν λόγω εταιρεία από τον Συνήγορο του Πολίτη: