oaednews

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Ημερίδα για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ

Ημερίδα για τους βασικούς στόχους και σκοπούς της αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Αθήνα, παρουσία  της Διοικήτριας του Οργανισμού κ. Μαρίας Καραμεσίνης, των Γενικών Διευθυντών, Διευθυντών και προϊσταμένων των ΚΠΑ από όλη την Ελλάδα. Παρουσιάστηκαν  τα αποτελέσματα από τα πιλοτικά ΚΠΑ, οι στόχοι της επόμενης περιόδου, ο σχεδιασμός για το νέο   Οργανόγραμμα του Οργανισμού και ο ρόλος εργασιακών συμβούλων και διοικητικών υπαλλήλων.

ΝΕΟ "ψαλίδι" στις συντάξεις: "Έρχεται" η ρήτρα ηλικίας!

Ρήτρα ορίου ηλικίας και χρόνου ασφάλισης για τις επερχόμενες μειώσεις στις αποδοχές 2,6 εκ. συνταξιούχων (όπως έχει αποκαλύψει ο «Ελεύθερος Τύπος» στις 24 Οκτωβρίου) προβλέπει το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας.
Αρμόδια στελέχη, που έχουν στα χέρια τους το σχέδιο για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, αποκάλυψαν στον «Ε.Τ.» ότι, οι περικοπές που προκύπτουν από μία πρώτη απεικόνιση των σεναρίων που βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας από την Αναλογιστική Αρχή, κυμαίνονται από 3% έως 10% με 12%. 
Τα ποσοστά αυτά όμως αλλάζουν, αν το ηλικιακό όριο που θα ληφθεί υπόψη για τις μειώσεις ξεκινά από τα 50 ή αν ξεκινά από τα 55. Ανάλογα δηλαδή με το ποια θα είναι η ηλικία που θα ληφθεί ως κριτήριο για τη μείωση της σύνταξης, μεταβάλλονται και τα ποσοστά των περικοπών. 
Εξαιρέσεις 

Προγράμματα απασχόλησης για 104.000 ανέργους από το ΕΣΠΑ

Προγράμματα απασχόλησης που θα αφορούν 104.000 ανέργους και θα υλοποιηθούν τους επόμενους 6 μήνες εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου για την αντιμετώπιση της ανεργίας.Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στην παροχή εγγυημένης απασχόλησης, μέσω ενίσχυσης των επιχειρήσεων με την προϋπόθεση ότι ένα ποσοστό των ανέργων θα συνεχίσει να εργάζεται και μετά τη λήξη του προγράμματος. Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από το 1,4 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ για τους ανθρώπινους πόρους για το διάστημα 2014-2020.
Αναλυτικά τα 12 προγράμματα είναι τα εξής:

«Εμείς οι πρόσφυγες»: ένα βιβλίο από τρεις σπουδαίους φιλόσοφους

Με διαφορά πολλών δεκαετιών μεταξύ τους, τρεις σπουδαίοι φιλόσοφοι ξεδιπλώνουν το νήμα της ιστορίας, σε τρεις διαφορετικές στιγμές της για τους πρόσφυγες του κόσμουΜε διαφορά πολλών δεκαετιών μεταξύ τους, τρεις σπουδαίοι φιλόσοφοι ξεδιπλώνουν το νήμα της ιστορίας, σε τρεις διαφορετικές στιγμές της και συνθέτουν το ιδεολογικό υπόβαθρο και τα δομικά χαρακτηριστικά της σημερινής ευρωπαϊκής δυστοπίας, μίας Ευρώπης ανέτοιμης να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς αποτελεσματικά τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
Μετά και τις πρόσφατες αποφάσεις ευρωπαϊκών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους για να «διαφυλάξουν την ασφάλειά τους» και την πρόταση Βέλγων κυβερνητικών για τοποθέτηση «διακριτικού σήματος» στους πρόσφυγες, τα δοκίμια των Χάνα Άρεντ, Τζόρτζιο Αγκάμπεν και Έντζο Τραβέρσο είναι σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ.