oaednews

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

«Τα προγράμματα vouchers θα αλλάξουν κατεύθυνση»

Πώς καταπολεμάς την ανεργία σε μια χώρα 1.250.000 καταγεγραμμένων ανέργων, όταν ακόμα και αισιόδοξες προβλέψεις εκτιμούν ότι χρειάζεται τουλάχιστον μια 20ετία για να φτάσουμε τα προ κρίσης επίπεδα ανεργίας; Συναντήσαμε την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, επιφορτισμένη με το «βαρύ χαρτοφυλάκιο» της καταπολέμησης της ανεργίας, όπως το αποκαλεί η ίδια, την ημέρα που ανακοίνωσε την ανάκληση του προγράμματος voucher για ανέργους 29-64 ετών, μιλώντας ανοιχτά για «σκανδαλώδη σχεδιασμό» από την προηγούμενη ηγεσία. Ηταν λογικό η συζήτηση να ξεκινήσει από εκεί..

171 εκατ.για την απασχόληση στην Ελλάδα

Κονδύλια ύψους 171 εκατ. ευρώ προβλέπονται για την Ελλάδα μέσω της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων (ΠΑΝ), όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα ΠΑΝ αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, κυρίως με «τη δημιουργία υψηλής ποιότητας ευκαιριών εκπαίδευσης, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και τη βιώσιμη απασχόληση για όλους», «με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Aνεργία διαρκείας στο νομό Τρικάλων

Υψηλά παραμένουν τα ποσοστά ανεργίας σε όλη τη Θεσσαλία, όπως προκύπτει από τον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ. Συνολικά ο αριθμός τους και στους τέσσερις νομούς ανέρχεται σε 64.121 σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες στο Βόλο η περιφερειακή διευθύντρια Θεσσαλίας του Οργανισμού Όλγα Τσιούρβα.

Ετσι θα αξιολογούνται και θα βαθμολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι

Σε έξι στάδια θα πραγματοποιούνται η επιλογή προϊσταμένων και η αξιολόγηση του προσωπικού, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

Προγράμματα διαχείρισης της ανεργίας και όχι καταπολέμησής της

Της Ελένης Παπαγεωργίου*


Οι αλλαγές που συντελούνται στις εργασιακές σχέσεις με αφορμή την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει.
Στην ουσία, η επίθεση του κεφαλαίου στην εργασία για την κατ' επίφαση "στήριξη της ελληνική οικονομίας" συντελείται στον ελλαδικό χώρο την τελευταία 20ετία, αν και όχι τόσο συστηματικά και εντατικοποιημένα, όπως τα τελευταία 6 χρόνια. Μέσω της εισαγωγής ποικίλων μέτρων για την αύξηση του ανταγωνισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, αναπτύσσεται η ευελιξία της εργασίας και ουσιαστικά η κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν πανευρωπαϊκό φαινόμενο στη συνολικότερη λογική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και κατάρρευσης της εργασίας.