oaednews

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Κοινωφελής εργασία – Πότε θα προκηρυχθεί- Εμπαιγμός στους ανέργους ή αποτυχία του επιτελικού κράτους;

Άρχισαν ξανά τα παπαγαλάκια να υπόσχονται την έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας.  Το ίδιο πρόγραμμα  κοινωφελούς εργασίας που ΘΑ αφορά 36.500 ανέργους και είναι σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι του 2019.  Το ίδια ακριβώς πρόγραμμα που από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση με δηλώσεις ανακοινώσεις δελτία τύπου ανακοινώνει και  διαφημίζει ως πανάκια στην ανεργία που  έχει πάρει την άγουσα. Έχουμε να κάνουμε με ένα ανήθικο εμπόριο ελπίδας στους απελπισμένους ανέργους; Έχουμε  να κάνουμε με μια ακόμα αποτυχία του επιτελικού κράτους;
Έτσι μιλώντας σήμερα το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σημείωσε, για μια ακόμη φορά,  ότι 36.500 άνθρωποι ΘΑ  βρουν δουλειά μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέσα στον Ιούνιο τα εν λόγω προγράμματα θα αξιολογηθούν από τον ΟΑΕΔ και στο τέλος του ίδιου μήνα, όσοι επιλεγούν θα βρεθούν στις θέσεις τους.

Η ΑΔΕΔΥ στήριζει την κινητοποίηση των συμβασιούχων στην Υγεία

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει την κινητοποίηση των 4.000 συμβασιούχων του ΟΑΕΔ που εργάζονται στο χώρο της Υγείας, οι οποίοι με συνεχόμενες ανανεώσεις στις συμβάσεις τους μπήκαν στον τέταρτο χρόνο εργασίας τους.
Για το σκοπό αυτό και προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των συναδέλφων που εργάζονται σε εποπτευόμενους φορείς (ΕΟΦ, ΕΟΠΠΥ, ΕΚΕΑ, ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ, ΟΚΑΝΑ κτλ) κηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020, από τις 7:00πμ έως τις 10:00πμ.

Ελλάδα: 1,7 εκατ. εργαζόμενοι απειλούνται με μείωση μισθών

Δύσκολες μέρες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις έρχονται σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο. λόγω της πανδημίας.
Ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τις 390.000 ενώ μια στις τρεις επιχειρήσεις στην εστίαση βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού».
Οι προβλέψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το πλήγμα του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας είναι ζοφερές.
Σε ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία επισημαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων που θα επηρεαστεί άμεσα η έμμεσα ανέρχεται σε 1.729.200.
Η μελέτη «φωτιά» για τα εργασιακά
Στη μελέτη γίνεται λόγος για φαύλο κύκλο οικονομικής δραστηριότητας-απασχόλησης- εισοδήματος-ζήτησης- οικονομικής δραστηριότητας και αναφέρονται τα εξής:
– Στη νέα πραγματικότητα οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται λιγότερο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τον περιορισμένο αριθμό πελατών. Κατά συνέπεια, θα μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και θα απολύσουν προσωπικό αφού δεν θα έχουν τον κύκλο εργασιών που είχαν. Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ειδικά στις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, των μεταφορών, του θεάματος και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα είναι ιδιαίτερα έντονη μέχρι και το χειμώνα.
– Εκτός από τις άμεσα διαφαινόμενες επιπτώσεις στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας με αλλαγές που αφορούν τον τρόπο εργασίας (εκ περιτροπής, εργασία από το σπίτι, αύξηση της μερικής απασχόλησης) αλλά και το είδος των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας που θα αφορά άτομα που εργάζονται από το σπίτι και οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καθίστανται δυσκολότεροι έως και αδύνατοι. Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων θα συμπαρασύρει και το ύψος των μισθών και άλλων παροχών.