oaednews

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Φινλανδία... όπως Ελλάδα: Απολύσεις, λιτότητα, ανεργία

Όταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Φινλανδίας και επικρατέστερος επόμενος πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σιπίλαπροειδοποίησε ότι η Φινλανδία διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει η επόμενη Ελλάδα, δεν χρησιμοποιούσε απλά ένα ρητορικό σχήμα για προεκλογικούς σκοπούς: η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σφοδρή καταιγίδα στο πεδίο της οικονομίας το επόμενο διάστημα.

Δύο ώρες με το αυτοκίνητο από το γραφείο του Σιπίλα στο Ελσίνκι, στην πόλη Κότκα, ήδη υπάρχουν ενδείξεις για το τι εννοούσε. 

Σχεδόν, ο ένας στους πέντε είναι άνεργος. Καθώς η πόλη επλήγη από το κλείσιμο πολλών μονάδων χαρτοποιίας, οι οποίες ξεπεράστηκαν λόγω της ψηφιακής εποχής, απέχει έτη φωτός από την υπόλοιπη Φινλανδία.

“Όταν κλείνει ένα εργοστάσιο χαρτοπολτού, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι 400 άνθρωποι” μένουν άνεργοι, εξήγησε ο Σίρπα Παατέρο, ένας κυβερνητικός υπουργός που μοίραζε προεκλογικά φυλλάδια στην ανεμοδαρμένη πλατεία της πόλης. 

“Οι νέες επιχειρήσεις που ανοίγουν απασχολούν έναν, δύο ή τρεις. Αυτό απλά δεν αρκεί”.

ΟΟΣΑ: Οι φόροι επί της απασχόλησης συνεχίζουν να αυξάνονται

Του Paul Hannon

Λονδίνο (Dow Jones) – Οι κυβερνήσεις στις αναπτυγμένες οικονομίες αύξησαν τους φόρους στην απασχόληση για τέταρτο συνεχόμενο έτος το 2014, αν και με βραδύτερο ρυθμό, καθώς προσπαθούν να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα χωρίς να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία και στην αύξηση των θέσεων εργασίας, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.

Ανακοινώνοντας την ετήσια έκθεση φορολόγησης μισθών, ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε στα 23 από τα 34 μέλη του στη διάρκεια του 2014, υποχώρησε σε εννέα μέλη και ήταν αμετάβλητη σε δύο. Η φορολογική επιβάρυνση είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για να απασχολούν έναν εργαζόμενο, και τι λαμβάνει ο εργαζόμενος («καθαρά»).

Κατά μέσο όρο, η φορολογική επιβάρυνση αυξήθηκε στο 36% του κόστους απασχόλησης ενός άγαμου εργαζόμενου χωρίς παιδί, από το 35,9% που ήταν το 2013. Στη δεκαετία μέχρι το 2010, η φορολογική επιβάρυνση υποχωρούσε σταδιακά, αλλά αυτή η τάση αντιστράφηκε καθώς οι κυβερνήσεις επιδίωξαν να τονώσουν τα έσοδα και καθώς τα χρέη τους εκτινάχθηκαν στα χρόνια μετά από την κρίση.

Όπως και στο προηγούμενο έτος, αυτή η αύξηση στην φορολογική επιβάρυνση αποδιδόταν σχεδόν αποκλειστικά στους υψηλότερους φόρους εισοδήματος, αν και αυτό επιτεύχθηκε λόγω μιας αποτυχίας να αυξηθούν τα αφορολόγητα επιδόματα και καθώς αυξήθηκαν οι μισθοί, παρά από τις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών.

«Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να ισορροπήσουν το γεγονός ότι πρέπει να προστατέψουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα αλλά την ίδια στιγμή να δημιουργήσουν ανάπτυξη οικονομιών», δήλωσε ο Maurice Nettley, επικεφαλής φορολογικών στοιχείων στον ΟΟΣΑ.

Πλήρης οδηγός για τη εγγραφή και ρύθμιση με ηλεκτρονικό τρόπο των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

 Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ρύθμιση των οφειλών προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω του ΚΕΑΟ και στο ΙΚΑ εξέδωσε το ΙΚΑ , με παραδείγματα τόσο για την διαδικασία εγγραφής στο σύστημα όσο και για την χρήση.Επίσης στην διάθεση των ασφαλισμένων –οφειλετών θα είναι και τηλεφωνική υπηρεσία helpdesk
είτε αναλυτικά όλη την διαδικασία από την εγγραφή μέχρι την ρύθμιση
ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
Γιατί να εγγραφώ στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες;
Με την εγγραφή σας στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες σας δίνεται η δυνατότητα να διαχειριστείτε θέματα σχετικά με τις οφειλές σας, όπως:
να πληροφορηθείτε για το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών με τα αναλογούντα πρόσθετα τέλη
να λάβετε την Ταυτότητα Οφειλέτη για πληρωμή των οφειλών σε τράπεζες μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ
να εξετάσετε εναλλακτικά σενάρια ρύθμισης των οφειλών σας
να ρυθμίσετε τις οφειλές σας μέσω διαδικτύου και να προσπελάσετε τα στοιχεία που σχετίζονται με τη ρύθμισή σας
να ενημερωθείτε για τα ποσά που έχουν πιστωθεί στην καρτέλα σας, καθώς και για τα ακριβή ποσά οφειλών (εντός ή εκτός ρύθμισης) που είναι απαιτητά τη δεδομένη χρονική στιγμή
Μπορείτε να επισκεφτείτε τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες μέσω της κεντρικήςσελίδας του δικτυακού τόπου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ WWW.IKA.GR επιλέγοντας «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ»  «ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ».

Ρωμανιάς: Κανένα πρόβλημα για τα ταμεία μέχρι το 2017

Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων αποτελούν μεγάλος πονοκέφαλος για την βιωσιμότητα του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης αφού σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνική Ασφάλιση, Γιώργο Ρωμανιά έχουν υποστεί τεράστια μείωση από το PSI και θα πρέπει να αναπληρωθούν οι ζημιές.

Στην τελική ευθεία οι 15.000 προσλήψεις στο Δημόσιο

Το πράσινο φως για τις 15.000 προσλήψεις στο Δημόσιο εντός του 2015 που έχουν προϋπολογιστεί για τη φετινή χρονιά θα δώσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη του Απριλίου.