oaednews

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Υποχρεωτικά σπίτι οι ευπαθείς ομάδες δημοσίων υπαλλήλων - Εκ περιτροπής εργασία και εργασία από το σπίτι

Την εργασία από το σπίτι στο δημόσιο, τον τρόπο εξυπηρέτησης του κοινού με τις δημόσιες υπηρεσίες και την υποχρεωτική άδεια σε ευπαθείς ομάδες όπως καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένους εργαζόμενους προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα τα επιπρόσθετα μετρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Αυτόματη ανανέωση καρτών ανεργίας που λήγουν απο 18/3 έως 5/4 , εκ περιτροπής και εξ αποστάσεως εργασία

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ ζήτησε κατ επανάληψη την αυτόματη ανανέωση των καρτών ανεργίας (τελευταία ανακοίνωση Αρ. Πρωτ. 400 / 16-3-2020).
Σήμερα, αργά το βράδυ,  η Διοίκηση  ανακοίνωσε ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ
ΑΠΟ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2020

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ο.Α.Ε.Δ. ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ



                                                                                                                                                                                                            16-3-2020
Συναδέλφισσες/οι,
Η κατάσταση με την προστασία της δημόσιας υγείας λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού έχει δημιουργήσει έκτακτες συνθήκες στη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων και γενικότερα όλων των υπηρεσιών του Ο.Α.Ε.Δ.. Θεωρούμε ότι σαν συνδικαλιστική παράταξη έχουμε καθήκον και υποχρέωση να συμβάλλουμε με προτάσεις στην αντιμετώπιση του φαινόμενου και στις παρενέργειες που αυτό προκαλεί.
1. Είναι χρήσιμο να ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των Κ.Π.Α. και δηλώνουμε τη συμπαράταξη μας στην Ομοσπονδία των υπαλλήλων του Ο.Α.Ε.Δ. και στις τοπικές Ενώσεις της.
2. Συμφωνούμε με τις βελτιωτικές προτάσεις του Δ.Σ. της Ο.Ε.Λ. για τη λειτουργία των σχολείων και πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμο να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία για τυχόν μεταβολή τους.

iΤΑΛΙΑ : ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕIΑ

Του Νίκου Ευθυμιάδη**
Συζητούμε όλοι μας αυτές τις ημέρες για την αγαπημένη μας Ιταλία και πώς συμβαίνει αυτό το δράμα στη γειτονική μας χώρα.
Στις τελευταίες μέρες, η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει στο κέντρο των συζητήσεων και στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, το τι συμβαίνει με την Ιταλία.
Είναι γνωστό ότι η Ιταλία είναι μία από τις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου με ισχυρό Σύστημα Υγείας.
Ασφαλώς, πρώτα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι εμπορικές και τουριστικές σχέσεις Ιταλίας και Κίνας είναι πολύ μεγάλες. Η Ιταλία είναι ένας αγαπημένος εταίρος και συνεργάτης της Κίνας στην Ευρώπη με τεράστιες εμπορικές συναλλαγές. Η δε Λομβαρδία με πρωτεύουσα το Μιλάνο, είναι η πιο πλούσια Περιφέρεια του κόσμου με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα Κινέζων, όπως κι όλος ο πλούσιος Ιταλικός Βορράς.
Τα τελευταία δέκα (10) χρόνια περίπου 37 δισεκατομμύρια ευρώ, που είχαν δρομολογηθεί για δαπάνες στη Δημόσια Υγεία καταργήθηκαν.

Παγώστε επειγόντως τις απολύσεις!

Χριστίνα Κοψίνη

Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει άμεσα φρένο με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις δυσμενείς ανατροπές στην αγορά εργασίας, καθώς αυξάνονται οι εργοδότες που αλλάζουν τις συμβάσεις, θέτουν σε διαθεσιμότητα και απολύουν εργαζομένους και η ΓΣΕΕ, αλλά και τα Εργατικά Κέντρα σιωπούν.
Αναγκαστικές διαθεσιμότητες, τροποποιήσεις συμβάσεων επί τα χείρω, απολύσεις, μείωση μισθών, πιέσεις για «οικειοθελείς αποχωρήσεις», ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μεγάλες επιβαρύνσεις της κανονικής άδειας. Οι καταγγελίες που φτάνουν στην «Εφ.Συν.» είναι ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται ώρα την ώρα στην αγορά εργασίας και της διπλής ανασφάλειας που έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο για την υγεία τους, αλλά και για τη δουλειά τους.

«Πανδημία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας

Αναγκαστικές άδειες άνευ αποδοχών, παραβίαση ωραρίων και τηλε-εργασία που βαφτίζεται άδεια ανάμεσα στα στρατηγήματα με τα οποία πολλές επιχειρήσεις ερμηνεύουν και αξιοποιούν κατά βούληση τις «τρύπες» των έκτακτων μέτρων και της αναγκαστικής αναστολής λειτουργίας.