Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Γ. Στρατής (ΓΑΛΑ ΟΝΟΥ): Παγωτό και κουλούρια με το ελληνικό superfood

Από τον Ιπποκράτη, την βασίλισσα της Αίγυπτου Κλεοπάτρα και την Αρχαία Ρώμη, μέχρι και σήμερα το γάλα γαϊδούρας ξεχωρίζει με τις ευεργετικές του ιδιότητες

Δεν είναι παιδί αγροτικής οικογένειας, δεν κληρονόμησε μια παραδοσιακή επιχείρηση και δεν μένει σε κάποιο από τα γραφικά χωριά της Ελλάδας.
Ο Γιάννης Στρατής, στα 33 του, έχει μία φάρμα έκτασης 6 στρεμμάτων στον Αυλώνα, στους πρόποδες της Πάρνηθας με 35 γαϊδούρια. Απόφοιτος του τμήματος τεχνολογίας τροφίμων ΑΤΕΙ Ιόνιων Νήσων, αποφάσισε να ασχοληθεί με το γάλα γαϊδούρας και τα κατάφερε.

Η ιδέα για την εκμετάλλευση του γαϊδουρινού γάλακτος ήρθε το 2008, με αφορμή μια εργασία στο Πανεπιστήμιό του σχετικά με τα «super foods».
«Ενώ πολλοί συμφοιτητές μου επέλεξαν δημοφιλή αλλά ξενόφερτα προϊόντα όπως το goji berry ή το ginseng, εγώ διάλεξα το γαϊδουρινό γάλα σαν ένα καινοτόμο, θεραπευτικό αλλά πάνω από όλα ελληνικό προϊόν» εξηγεί ο Γιάννης μιλώντας στο newmoney.gr.
Πάνω σε αυτή την εργασία στηρίχθηκε και δημιουργήθηκε το «ΓΑΛΑ ΟΝΟΥ-ΦΑΡΜΑ ΣΤΡΑΤΗ» το 2013.
Ο Γιάννης βρήκε έναν χώρο όπου στεγαζόταν παλαιοτέρα ορνιθοτροφείο και με πολύ κόπο και προσωπική εργασία κατάφερε να το μετατρέψει σε στάβλο ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος άνετος για τα ζώα.
Στην ερώτηση για το πώς είναι μία ημέρα στη φάρμα μας εξιστορεί: «Το πρωί θα μοιραστεί το σιτηρέσιο, θα ανανεωθεί το νερό στα βαρέλια, θα καθαριστούν οι στάβλοι και μετά σειρά έχει το άρμεγμα. Το γάλα που θα συλλεχθεί, αποθηκεύεται άμεσα σε ψυγείο συντήρησης. Μετά από 3-4 ώρες ακολουθεί και δεύτερο άρμεγμα. Στη συνέχεια τα πουλάρια παραμένουν με τις μητέρες τους για μία ώρα, ώστε να τραφούν και αυτά.
Δυσκολίες
Όπως μας λέει ο Γιάννης Στρατής, η υλοποίηση του επιχειρηματικού του σχεδίου δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Το νομοθετικό πλαίσιο για το γαϊδουρινό γάλα είχε μόλις ξεκινήσει (το 2008) με αποτέλεσμα να προκύπτουν συνεχώς ανασταλτικοί παράγοντες και κολλήματα, με κύριο τη γραφειοκρατία.
Χρηματοδότηση από το κράτος δεν υπήρχε, γι’ αυτό στα πρώτα του βήματα χρησιμοποίησε προσωπικές αποταμιεύσεις αλλά και την βοήθεια της οικογένειάς του.
Σήμερα, στο πελατολόγιο του περιλαμβάνονται επαγγελματίες αθλητές της πυγμαχίας, της εθνικής ομάδας κολύμβησης, της καλαθοσφαίρισης αλλά και πολλοί νεαροί ερασιτέχνες αθλητές. Γάλα γαϊδούρας προτιμούν επίσης γυναίκες που υποφέρουν από οστεοπόρωση, γαστρεντερολογικά προβλήματα, αρθροπάθειες αλλά και έγκυες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου