oaednews

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Το ΑΣΕΠ «υπογράφει» τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων

Επιτροπή στην οποία θα προεδρεύει στέλεχος του ΑΣΕΠ και θα συμμετέχουν τα υπηρεσιακά συμβούλια των υπουργείων θα καθορίσει με μοριοδότηση το πλεονάζον προσωπικό που αντιστοιχεί σε 12.500 υπαλλήλους μέχρι τον Ιούνιο, και άλλους 12.500 υπαλλήλους μέχρι τα τέλη του έτους οι οποίοι θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας, από τα υπουργεία και τα ΝΠΔΔ.
Τη σχετική ανακοίνωση πραγματοποίησαν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης για την υλοποίηση των περιγραμμάτων θέσεων.
Το υπουργείο προσπαθεί να τρέξει το σχέδιο για την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων από όπου θα προκύψουν 25.000 πλεονάζοντες υπάλληλοι που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσαν στους διευθυντές ότι τα ερωτηματολόγια και τα περιγράμματα θέσεων εργασίας που έχουν αποσταλεί σε 206.000 υπαλλήλους είναι ένα σχέδιο κατανομής των θέσεων, όχι των υπαλλήλων.
Πρώτα θα καθοριστούν οι θέσεις και μετά θα οριστούν οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν στις θέσεις αυτές. Η κατανομή των θέσεων κατά Γενική Διεύθυνση, Διεύθυνση και Τμήμα θα γίνει με την ευθύνη των γενικών διευθυντών, με την τελική ευθύνη του γραμματέα κάθε υπουργείου.
Η κατανομή αυτή θα γίνει με βάση μια μέγιστη οροφή προσωπικού, που προσδιορίζεται από το σχέδιο στελέχωσης κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα. Για παράδειγμα, ένα βασικό κριτήριο είναι ότι στην κύρια αποστολή κάθε υπουργείου κατανέμονται τα 2/3 των θέσεων ενώ οι υποστηρικτικές θέσεις περιορίζονται στο 1/3.
Ο απαράβατος αυτός κανόνας δείχνει ότι σε καθεστώς κινητικότητας θα τεθούν υπάλληλοι χαμηλών προσόντων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στη συνέχεια πρέπει να διαμορφωθούν περιγράμματα θέσεων, με βάση την υπηρεσιακή κατάσταση του υπαλλήλου, τον κλάδο, την κατηγορία και την ειδικότητα.

Τοποθέτηση υπαλλήλων
Με κριτήρια και μοριοδότηση η επιλογή

Με ευθύνη του γενικού γραμματέα κάθε υπουργείου θα προσδιοριστεί ο αριθμός των θέσεων που πλεονάζουν ή και των θέσεων που ελλείπουν. Για την τοποθέτηση των υπαλλήλων στα νέα οργανογράμματα των υπουργείων θα γίνει η ταυτοποίηση των υπαλλήλων με εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού από μια επιτροπή που θα προεδρεύεται από το ΑΣΕΠ και βέβαια υπό τα Υπηρεσιακά Συμβούλια τα οποία πρέπει να αποφασίσουν για την κατάργηση των οργανικών θέσεων. Η επιλογή θα γίνει με κριτήρια και μοριοδότηση που θα αξιοποιεί το θεσμικό πλαίσιο του ν. 2190/1994, δηλαδή οι τοποθετήσεις θα αντιμετωπιστούν ως νέες προσλήψεις.
Το προσωπικό που θα έχει τα λιγότερα προσόντα και που αντιστοιχεί στις θέσεις που πλεονάζουν θα τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας λαμβάνοντας το 75% των αποδοχών του για 12 μήνες προκειμένου να τοποθετηθεί σε νέα θέση.
Οι πλεονάζουσες οργανικές θέσεις θα καταργηθούν στη συνέχεια με το Προεδρικό Διατάγμα, αφού θα έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο οργανόγραμμα. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει σε εγκύκλιό του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκης, το έργο των νέων θέσεων εργασίας ανά υπουργείο καθώς και η τοποθέτηση του προσωπικού θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο προτίθεται να παραχωρήσει άτυπες παρατάσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο για το σύνολο των υπουργείων.

Aντιδράσεις

Μερίδα διευθυντικών στελεχών εξέφρασαν αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της ημερίδας στο ΕΚΔΔΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισαν «πρόχειρη» την προετοιμασία του εγχειρήματος, ενώ αντέδρασαν, όταν τους ζητήθηκε να συμπληρωθούν τα περιγράμματα θέσεων από τους προϊσταμένους και όχι από τους υπαλλήλους. Η συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τους υπαλλήλους αποσυνδέθηκε από την περιγραφή των θέσεων εργασίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τελικά από τους τμηματάρχες και τους διευθυντές, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου