oaednews

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Η ανεργία πλήττει τους ναυτικούς


Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας βρίσκονται πλέον και οι ναυτικοί, ενώ το πρόβλημα πλήττει σοβαρά τον τελευταίο χρόνο και τους αξιωματικούς. Παράλληλα όμως σημαντικές ανατροπές πρόκειται να σημειωθούν το 2013 στον τομέα της ναυτικής εργασίας, καθώς στην ήδη αυξημένη ανεργία αναμένεται να προστεθούν νέες πολύ χαμηλές αποδοχές τουλάχιστον για τα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας και των σκαφών αναψυχής.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΝΕ η ανεργία στους ναυτικούς για τον Νοέμβριο του 2012 κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 19,4%, ενώ μέσα σ” έναν χρόνο σημειώθηκε αύξηση των άνεργων πλοιάρχων κατά 45%.



Οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ναυτικοί τον περασμένο Νοέμβριο ήταν 4.046, τον Νοέμβριο του 2011 είχαν καταγραφεί 3.387 και τον Νοέμβριο του 2010 ήταν 2.433. Οι άνεργοι πλοίαρχοι όλων των τάξεων(Α, Β και Γ) τον περασμένο Νοέμβριο ανέρχονταν σε 865, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 ήταν 593.



Σε υψηλά επίπεδα όμως κινείται και η ανεργία στα κατώτερα πληρώματα. Οι άνεργοι στο κατάστρωμα (ναύκληροι, ναύτες, ναυτόπαιδες) έφτασαν τον περασμένο Νοέμβριο σε 931, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2011 ήταν 820. Στο ξενοδοχειακό προσωπικό (αρχιθαλαμηπόλοι, προϊστάμενοι αρχιθαλαμηπόλοι, θαλαμηπόλοι Α και Β και επίκουροι) οι άνεργοι τον Νοέμβριο του 2012 έφτασαν στους 840, ενώ τον Νοέμβριο του 2011 ήταν 730.



Και ενώ οι ναυτικοί συνωστίζονται στις ναυτιλιακές εταιρείες για να βρουν καράβι να μπαρκάρουν, η κυβέρνηση και η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) διά στόματος του προέδρου της Θ. Βενιάμη προσβλέπει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας στο χώρο της ναυτιλίας (για 150.000 έκανε λόγο ο κ. Βενιάμης) μέσα στα τρία επόμενα χρόνια, με την προϋπόθεση να εφαρμοστεί η ρύθμιση του συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ και που αφορά την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου και των σκαφών αναψυχής.



Μια ρύθμιση, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των συνδικαλιστών ναυτεργατών, καθώς όπως υποστηρίζουν με αυτή επιτυγχάνεται η κατάργηση της κλαδικής ΣΣΕ και η αντικατάστασή της με ατομικές συμβάσεις, οι οποίες θα διαμορφώνουν μισθούς αντίστοιχους με αυτούς των χαμηλόμισθων τριτοκοσμικών ναυτικών, όπως είναι οι Φιλιππινέζοι, οι Ουκρανοί, οι Αιγύπτιοι κ.ά.



Αλλαγές θα υπάρξουν όμως και στον τομέα της ακτοπλοΐας, καθώς ο υπουργός Ναυτιλίας ετοιμάζεται να προχωρήσει στη σύνταξη νομοσχεδίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλάζοντας τον νόμο 2932/2001 που ρυθμίζει τις θαλάσσιες ενδομεταφορές.



Στις συζητήσεις πάντως που είχαν κάνει πρόσφατα οι ακτοπλόοι με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) είχαν ζητήσει μείωση της τάξεως των 15% στις αποδοχές στα κατώτερα πληρώματα.

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου