oaednews

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΕΞΩΔΙΚΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΑΕΔ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΠΑΓΗ 150 ΕΚ. € ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ τ.ΟΕΚ-ΟΕΕ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
τ.ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ  ΕΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ)
Ταχ. Διεύθ. : Αγησιλάου 10, Σολωμού 60 & Πατησίων 104 32, Αθήνα ■ Τηλ.: 210 5281273 ■
 Κιν.: 6972 303886, 6975834257 ■ Fax: 210 5226625 ■ URLwww.syoek.siteline.gr
Αθήνα, 17.12.2012
Αρ. Πρωτ. : 89


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η διάλυση του κοινωνικού κράτους και η ακύρωση σημαντικών για την κοινωνία δράσεων συνεχίζονται. Το ΙΚΑ αποδίδει πλέον «ψίχουλα», από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών,  στον ΟΑΕΔ. Μπροστά στην αδυναμία καταβολής επιδομάτων,  ο ΟΑΕΔ, έπειτα και από έκδοση Υπουργικής απόφασης, προχώρησε στην «αρπαγή» 150 εκ ευρώ από τα αποθεματικά του «Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής» των π. ΟΕΚ & ΟΕΕ μέσα από διαδικασίες δανειοδότησης. Στο ίδιο έργο θεατές…
Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που οι εργαζόμενοι του ΟΕΚ, ΟΕΕ και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, κατήγγειλαν την παράνομη παρακράτηση των εισφορών υπέρ ΟΕΚ - ΟΕΕ από το ΙΚΑ και την μη απόδοσή τους, ώστε να διοχετευτούν σε δράσεις στεγαστικής πολιτικής. Την έλλειψη πόρων, ακολούθησε η συρρίκνωση του έργου του ΟΕΚ – ΟΕΕ και η  ακύρωση βασικών προγραμμάτων στεγαστικής πολιτικής με δραματικές επιπτώσεις για την κοινωνία.
Μετά και την προδιαγεγραμμένη, από την κατάργηση των Οργανισμών, εξέλιξη αρπαγής των αποθεματικών τους, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι η ψήφιση οποιουδήποτε νομοσχεδίου (η κατάθεση του οποίου, πλέον, έχει μετατεθεί για τις αρχές Ιανουαρίου 2013) δεν θα ικανοποιήσει καμιά κοινωνική ανάγκη, όπως αυτή της στέγασης, αλλά θα διαφυλάξει συντεχνιακά συμφέροντα συγκεκριμένων κοινωνικών εταίρων. Τονίζεται ότι με πρόσφατη Υπουργική απόφαση «πολτοποιούνται» στην κυριολεξία οι υφιστάμενες υποδομές και υπηρεσίες των δύο Οργανισμών. Αποφασίζουν και διατάσσουν ωσάν να μην γνωρίζουν ότι η ακίνητη περιουσία και τα κάθε είδους αποθεματικά, ανήκουν σε αυτούς που τα δημιούργησαν και πρέπει να επιστρέψουν με τη μορφή έτοιμης κατοικίας, δανείου, επιδότησης ενοικίου, δελτίου κοινωνικού τουρισμού στους εργαζόμενους και τους άνεργους, που χρειάζονται σήμερα στέγη και κοινωνικές παροχές.
Τονίζεται επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών, είναι οφειλές του τ.ΟΕΚ προς τις τράπεζες  για το δανειοδοτικό πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου, που θα έπρεπε να έχουν ήδη καταβληθεί. Η καθυστέρηση καταβολής έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή επιβάρυνση του οφειλόμενου ποσού για την επιδότηση επιτοκίου με τόκους υπερημερίας και την πρόκληση ζημιάς για τους δανειολήπτες.
Οι εργαζόμενοι του πρώην ΟΕΚ - ΟΕΕ, με εξώδικο προς την Διοίκηση του ΟΑΕΔ, δηλώνουν ότι θα προστατέψουν με οποιοδήποτε, ένδικο και μη μέσο καταστεί αναγκαίο τα συμφέροντά τους, γι’ αυτό και ζητούν την ακύρωση της απόφασης, επισημαίνοντας, εκτός των άλλων, το γεγονός της απόφαση αρπαγής των αποθεματικών, έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς της χρήσης των συγκεκριμένων κεφαλαίων στο άρθρο 3 της 7/28−2−2012 Π.Υ.Σ. και τους ρητούς περιορισμούς του άρθρου 4 της 9/8.3.2012 Π.Υ.Σ
Το Διοικητικά Συμβούλια των Πανελλήνιων Συλλόγων Υπαλλήλων τ. ΟΕΕ & ΟΕΚ (στον ΟΑΕΔ)



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
τ.ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ  ΕΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ)
Ταχ. Διεύθ. : Αγησιλάου 10, Σολωμού 60 & Πατησίων 104 32, Αθήνα ■ Τηλ.: 210 5281273 ■
Κιν.: 6972 303886, 6975834257 ■ Fax: 210 5226625 ■ URLwww.syoek.siteline.gr
Αθήνα, 17.12.2012
Αρ. Πρωτ. : 88


Προς:
1) Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής      Ασφάλισης κ. Ι.Βρούτση
2) Διοικητή ΟΑΕΔ κ. Η.Κικίλια
3) Πρόεδρο ΠΕΔΕ κ.Ν.Κουλοχέρη
            

ΕΞΩΔΙΚΟ

Το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ αποφάσισε (υπ’ αριθμ.54/12-12-2012)  την λήψη έντοκου δανείου, από τον «Ειδικό Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής»,  ύψους έως 150 εκ με χρονική διάρκεια  από 17-12-2012 έως 17-1-2013 ενώ στις 14-12-2012 η εν λόγω απόφαση εγκρίθηκε με Υπουργική απόφαση (οικ. 28375/1894).

Με τη διαδικασία που αποφασίστηκε μεταφέρονται πόροι του «Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής» σε  άλλον ή άλλους λογαριασμούς προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες και σκοποί που δεν προβλέπονται στο άρθρο 3 της 7/28−2−2012 Π.Υ.Σ. Από τον «Ειδικό Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής», καλύπτονται οι  πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες καθώς και οι δαπάνες που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση των ανειλημμένων αποκλειστικά και μόνον υποχρεώσεων και παροχών των προγραμμάτων των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας (ΟΕΚ & ΟΕΕ). Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το Άρθρο 4, 9/8.3.2012 Π.Υ.Σ. «ο Ο.Α.Ε.Δ. μπορεί να μεταφέρει σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης εμπορικής τράπεζας το ποσό που κρίνεται απαραίτητο κάθε φορά από τον «Ειδικό Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής» για τη διενέργεια των τρεχουσών πληρωμών των δύο καταργούμενων Οργανισμών και μόνο, έτσι ώστε να πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων, κατά το εφαρμοζόμενο σύστημα οικονομικής διαχείρισης και τρόπου πληρωμής από τον Ο.Α.Ε.Δ., το οποίο προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις περί συνεργασίας του Ο.Α.Ε.Δ. με εμπορική τράπεζα για τη διενέργεια των πληρωμών του.»

Επισημαίνουμε  ότι από τον «Ειδικό Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής» καλύπτονται, μεταξύ των άλλων, η μισθοδοσία και οι κάθε είδους αποζημιώσεις του μεταφερόμενου (από ΟΕΚ & ΟΕΕ) στον Ο.Α.Ε.Δ προσωπικού.

Τονίζουμε επιπλέον το γεγονός ότι μόνο οι τρέχουσες οφειλές του τ.ΟΕΚ προς τις τράπεζες, στο πλαίσιο της συμβατικής υποχρέωσης καταβολής της επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που έχουν χορηγηθεί τα προηγούμενα έτη μέσω των τραπεζών, ανέρχονται σε 230 εκ περίπου ευρώ, ενώ τα διαθέσιμα αποθεματικά (πλην των χρεογράφων, μετά το PSI) του «Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής» δεν ξεπερνούν τα 200 εκ ευρώ. Γίνεται άμεσα αντιληπτό, ότι σημαντικό μέρος των χρημάτων για τα οποία αποφασίσατε να παραχωρήσετε με εσωτερικό δανεισμό, έπρεπε να είχαν δοθεί για την επιδότηση επιτοκίου των δανείων που έλαβαν οι δικαιούχοι από τις τράπεζες μέσω του προγράμματος επιδότησης επιτοκίου του ΟΕΚ. Επίσης, η περαιτέρω καθυστέρηση επιβαρύνει το σύνολο των οφειλών του ΟΕΚ προς τις τράπεζες με τόκους υπερημερίας.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης,  αναμένεται η ψήφιση νομοσχεδίου, με το οποίο ορίζεται τρόπος και τα μέσα υλοποίησης μέρους των κοινωνικών δράσεων των πρώην ΟΕΚ και ΟΕΕ. Υποτίθεται ότι τα αποθεματικά του «Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής» θα αποτελούν μια αρχική βάση τροφοδότησης των όποιων δράσεων αναπτυχθούν.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ζητάμε κατά πρώτον την άμεση αποστολή στοιχείων, για το τρέχον ύψος του υπολοίπου ποσού του «Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικής Πολιτικής»

Επίσης σας δηλώνουμε ότι προτιθέμεθα να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα και δικαιώματά μας και σας καλούμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα ανωτέρω και τις συνέπειες των όποιων αποφάσεων σας και σε νομικό επίπεδο και να ακυρώσετε κάθε διαδικασία   μείωσης των αποθεματικών του ειδικού λογαριασμού.  

Παράλληλα καλούμε το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ ως έχων το δικαίωμα της νόμιμης εκπροσώπησης,  να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ένδικες ενέργειες, ώστε να καταβληθούν οι οφειλές του ΙΚΑ από τις εισπραχθείσες εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών υπέρ ΟΑΕΔ, ΟΕΚ και ΟΕΕ, καθώς και να συνεχίσουν να καταβάλλονται από το ΙΚΑ οι τρέχουσες εισπραττόμενες εισφορές στο σύνολό τους.   

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει το παρόν έγγραφο κατά τα προβλεπόμενα από τις σχετικές διατάξεις.




Το Διοικητικά Συμβούλια των Πανελλήνιων Συλλόγων Υπαλλήλων τ. ΟΕΕ & ΟΕΚ (στον ΟΑΕΔ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου