oaednews

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Τους… βάζουν το λάδι











Στη μνημονιακή Ελλάδα το λάδι για χιλιάδες άνεργους, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, έχει γίνει είδος πολυτελείας. Στο Πέραμα διατέθηκαν το Σάββατο 500 κιλά λάδι από τους ελαιοπαραγωγούς της Καλαμάτας σε νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη.

Σειρά θα πάρουν πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα. Πρόκειται για την πανελλαδική καμπάνια «ένα μπουκάλι λάδι για κάθε άνεργο» που ξεκίνησε πριν από ενάμιση μήνα η συλλογικότητα «Αλληλεγγύη για όλους» και στην οποία ανταποκρίθηκαν θετικά δεκάδες ελαιοπαραγωγοί της περιφέρειας.



Τα μέλη της συλλογικότητας πραγματοποίησαν περιοδείες και στη συνέχεια ήρθαν σε επαφή με όλα τα δίκτυα αλληλεγγύης που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν την καμπάνια.



«Εχουμε διαπιστώσει ότι κατά τη συγκέντρωση τροφίμων αυτό που πάντα λείπει ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα είναι το λάδι, το οποίο είναι πολύ βασικό για κάθε τραπέζι. Την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι αν διαθέσει ένας ελαιοπαραγωγός μόνο ένα μπουκάλι λάδι θα βοηθήσει σημαντικά τους άνεργους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» το μέλος του τομέα τροφής της συλλογικότητας, Νίκος Παρλιάρος.



Σε σχέση με τους πολίτες στους οποίους θα διανέμεται και τα κριτήρια διανομής, ο Ν. Παρλιάρος τονίζει: «Δεν πρόκειται να ζητήσουμε κάρτα ανεργίας ή φορολογικές δηλώσεις. Αν ο άλλος έχει σπίτι, αλλά δεν έχει να φάει, τα χαρτιά δεν λένε τίποτα. Σε κάθε περιοχή τόσο τα δίκτυα αλληλεγγύης όσο και οι ελαιοπαραγωγοί γνωρίζουν ποιοι συνάνθρωποι αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και σε εκείνους θα δώσουν λάδι».



Παράλληλα, αν διαπιστωθεί η αναγκαιότητα σε κάποια περιοχή, το λάδι που θα διατεθεί θα παραμείνει εκεί: «Από τις περιοχές της Κρήτης, το λάδι θα διανεμηθεί σε Κρητικούς. Το λάδι της Μυτιλήνης, όμως, μπορεί να διατεθεί στη γειτονική Χίο που υπέστη πλήγμα από τις πυρκαγιές και στα γύρω νησιά. Το λάδι του Βόλου θα διανεμηθεί στην Αθήνα και ούτω καθ’ εξής».



Οι περιοχές στις οποίες έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση λαδιού είναι: Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία, Αργος, Ιωάννινα, Εύβοια, Ζάκυνθος, Ηλεία, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι, Χανιά, Λάρισα, Λέσβος, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Πέλλα, Πρέβεζα, Σάμος, Σέρρες, Φθιώτιδα, Κως, Ρόδος, Κέρκυρα, Τρίκαλα, Θάσος.



Τα μέλη της πρωτοβουλίας κάνουν έκκληση στους ελαιοπαραγωγούς να συμμετάσχουν στην καμπάνια από την περιοχή τους στα τηλέφωνα 210-38.01.921και 210-38.01.925 (email: solidarityforall@gmail.com).



Δίκτυα αλληλεγγύης



Από την Κρήτη ώς τον Εβρο, χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι, ντόπιοι και μετανάστες, διαφορετικών πολιτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, αλλά πεισμένοι ότι οι μνημονιακές πολιτικές πρέπει να ανατραπούν και πως κανείς δεν πρέπει να είναι μόνος του στην κρίση, έχουν δημιουργήσει έναν ολόκληρο γαλαξία δικτύων και δομών έμπρακτης αλληλεγγύης: κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, κοινωνικά παντοπωλεία, δωρεάν διανομή τροφίμων και απευθείας σχέσεις παραγωγών – καταναλωτών χωρίς μεσάζοντες, ανταλλακτικά – χαριστικά παζάρια, υποστηρικτικά μαθήματα, τράπεζες χρόνου και κοινωνικά νομίσματα, στέκια και χώρους εναλλακτικής ψυχαγωγίας, δομές νομικής υποστήριξης και αλληλέγγυας κοινωνικής οικονομίας.



Η «αλληλεγγύη για όλους» έχει δημιουργηθεί εδώ και δύο μήνες. Ξεκίνησε με την καταγραφή των δομών και τη δικτύωση της εμπειρίας και «τεχνογνωσίας» όλων των εγχειρημάτων με 15 άτομα που απασχολούνται εθελοντικά. Σήμερα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας λειτουργούν 6 ομάδες (τροφή, πολιτισμός, υγεία, νομική στήριξη, κοινωνικά παντοπωλεία, εναλλακτικά νομίσματα) τις οποίες παρακολουθούν εκατοντάδες εθελοντές.



Η «Αλληλεγγύη για όλους» είναι μια συλλογικότητα που επιδιώκει να συντονίσει τις υφιστάμενες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, να υποστηρίξει τη δημιουργία νέων, να προωθήσει το έργο τους και κυρίως να διευκολύνει την πρόσβαση όλων όσοι έχουν ανάγκη, χωρίς προϋποθέσεις και διακρίσεις.



Ηδη η ιστοσελίδα www.solidarity4all.gr επιτελεί κομβικό ρόλο στην όλη προσπάθεια. Τέλος, «φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ακόμα λιθαράκι στον αγώνα για μια ζωή χωρίς μνημόνια, φτώχεια, εκμετάλλευση, φασισμό και ρατσισμό, για τη δημιουργία μιας ριζοσπαστικής και αποτελεσματικής κοινωνικής αντιπολίτευσης».

 Της Ανθής Παζιάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου