oaednews

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Στο φως το «πάρτι» με τα ενοίκια που το κράτος πληρώνει για κτίρια


Aπίστευτη σπατάλη, με υπέρογκες και στις περισσότερες περιπτώσεις αδικαιολόγητες, δαπάνες παρατηρείται εδώ και πολλά χρόνια γύρω από τις ενοικιάσεις ακινήτων προκειμένου να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες. Την ίδια στιγμή που το ελληνικό δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης, με περισσότερα από 75.000 ακίνητα μεγάλης αξίας, δαπανά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να μισθώνει κτίρια για υπουργεία, ανεξάρτητες αρχές, εφορίες, αστυνομικά τμήματα, περιφέρειες, δικαστήρια κ.λπ.
Κάθε μήνα βγαίνουν από τα ταμεία του κράτους πάνω από 6,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 82 εκατ. ευρώ το χρόνο για την ενοικίαση 2.353 ακινήτων ιδιωτών σε όλη την Ελλάδα. O κατάλογος που παρουσιάζει σήμερα η «ΗτΣ» είναι αποκαλυπτικός για την τεράστια σπατάλη εξαιτίας της αδυναμίας του κράτους να προχωρήσει σε εκτεταμένο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Κάποιοι λένε, όμως, ότι υπάρχουν και μεγάλα συμφέροντα ιδιωτών που ως ιδιοκτήτες ακινήτων, δε θέλουν να χάσουν τον καλύτερο και πιο… σίγουρο πελάτη, δηλαδή το δημόσιο.
Μέχρι το 2011, τα ποσά που δαπανούσε το δημόσιο για ενοίκια ήταν εντυπωσιακά υψηλά, όταν και αποφασίστηκε να εφαρμοστεί συναινετική μείωση μισθωμάτων. Ετσι, πριν το «ψαλίδι» το δημόσιο πλήρωνε 8.950.000 ευρώ τον μήνα ή πάνω από 107 εκατ. ευρώ ετησίως για ενοίκια. Μετά τις περσινές μειώσεις το κράτος εξοικονόμησε 2.130.000 εκατ. μηνιαίως για μισθώματα, δηλαδή το συνολικό πόσο έφτανε τα 8.950.000 ευρώ τον μήνα. Οι τελευταίες αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, προβλέπουν από τον Οκτώβριο μειώσεις από 10% έως 25% στα ενοίκια κτιρίων που νοικιάζουν οι δημόσιες υπηρεσίες. Ειδικότερα, για ενοίκια έως 1.000 ευρώ/μηνιαίως, η μείωση ορίζεται σε ποσοστό 10%, για ενοίκια από 1.001 ευρώ έως 2.000 ευρώ, η μείωση διαμορφώνεται σε 15%, για ενοίκια από 2.001 έως 3.000 ευρώ σε 20% και για όσα ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ, ορίζεται ο ανώτατος συντελεστής μείωσης της τάξεως του 25%.


Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

2 σχόλια:

  1. πχ το νέο ΚΠΑ2 Αθήνας με 20.000 το μήνα! Θα μπορούσε να λειτουργεί πολυκατάστημα στην Εμ.Μπενάκη κ Σταδίου... και 2 τετράγωνα κοντά, το ιδιόκτητο κτήριο του ΟΕΕ στην Αγησιλάου, μένει άδειο;
    Άντε, Καλή τους Χρονιά! Και για μας, μένουν οι ευχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην παραπάνω ερώτηση υπάρχει απάντηση στο εξώδικο που εστάλει απο ΟΕΚ ΟΕΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή