oaednews

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Χωρίς χαράτσι το πρόγραμμα «Αριάδνη»


Χωρίς τελικά κόστος για τους πολίτες και τα ασφαλιστικά ταμεία, σε αντίθεση με αυτά που προωθούσε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης, θα ισχύσει πιλοτικά από την ερχόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα «Αριάδνη».



Μέσω αυτού η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πατάξει το πρόβλημα των συντάξεων-μαϊμού που σύμφωνα με εκτιμήσεις κοστίζουν στο σύστημα περί τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι ίδιες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό αυτών των συντάξεων στις 45.991.



Οταν στα μέσα Οκτωβρίου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παρουσίαζε πομπωδώς, σε συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα «Αριάδνη» σε καμία περίπτωση δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε… Ο κ. Βρούτσης στις 11 Οκτωβρίου, έχοντας στο πλάι του τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κ. Βλαχάκη, ανακοίνωνε τον τρόπο που θα επιβαλλόταν ένα νέο χαράτσι σε ασφαλισμένους και Ταμεία συνολικού ύψους 7,7 εκατ. ευρώ ετησίως.



Με βάση όσα είχαν τότε ανακοινωθεί, όλοι οι πολίτες θα καλούνταν να καταβάλουν αμοιβή ποσού 40 ευρώ στους συμβολαιογράφους που θα συνέτασσαν τη συμβολαιογραφική πράξη για κάθε μεταβολή της δημογραφικής τους κατάστασης (γάμος, διαζύγιο, τέκνα κ.λπ.).



Το συνολικό κόστος



Αντίστοιχα τα ασφαλιστικά ταμεία θα κατέβαλλαν, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του κ. Βρούτση, το σχετικό χαράτσι σε περιπτώσεις θανάτου. Ετσι το ετήσιο κόστος για τους ασφαλισμένους θα ήταν 3,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία θα επωμίζονταν άλλα 4,5 εκατ. ευρώ.



Την ίδια εκείνη ημέρα της παρουσίασης ο κ. Βρούτσης δέχθηκε μία δυσάρεστη επίσκεψη. Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Γ. Κουτρουμάνη όρθωσε «τείχος άρνησης»… «Το «Αριάδνη» δεν πρόκειται να περάσει. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα το καταψηφίσουν. Αν θες να κάνεις κάτι, χρησιμοποίησε τις υποδομές της ΗΔΙΚΑ», ήταν εν ολίγοις το τελεσίγραφο της πλευράς ΠΑΣΟΚ. Οι σχετικές κινήσεις του υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης έφτασαν και στο Μαξίμου και η εντολή ήταν ολιγόλογη και σαφής: «Κανένα κόστος…».



Χθες ο Γ. Βρούτσης χωρίς πομπώδεις συνεντεύξεις αλλά με ένα σεμνό δελτίο Τύπου ανακοίνωσε το αυτονόητο. Την 1η Ιανουαρίου ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα «Αριάδνη» χωρίς κόστος. Μια προσωπική ήττα για τον κ. Βρούτση, μια ανάσα για τους χειμαζόμενους πολίτες!



Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, πρόκειται για ένα σύστημα έγκυρης αποτύπωσης των δημογραφικών/οικογενειακών αλλαγών των δικαιούχων ασφαλιστικών παροχών (π.χ. θάνατος, γάμος, διαζύγιο κ.λπ.), καθώς και άμεσης ενημέρωσης των αντίστοιχων ασφαλιστικών ταμείων. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του «Αριάδνη» η καταγραφή των δημογραφικών αλλαγών θα γίνεται ως εξής:



- Γέννηση ή θάνατος από το υπουργείο Εσωτερικών (Ληξιαρχεία).

- Γάμοι από το υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων).

- Σύμφωνο συμβίωσης από τα συμβολαιογραφικά γραφεία.

- Διαζύγια από τις δικαστικές αρχές.

 Του Τζώρτζη Ρούσσου
28/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου