oaednews

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Στοχοποιούνται οι εκτός ΑΣΕΠ δημόσιοι υπάλληλοι

Στο στόχαστρο βάζει η κυβέρνηση τους δημοσίους υπαλλήλους που προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ, καθώς αναμένεται να αποτελέσουν μία από τις βασικές δεξαμενές των υποψήφιων προς αποχώρηση υπαλλήλων, και σε συνδυασμό με τις μαζικές καταργήσεις οργανικών θέσεων αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ σε περίπτωση που εντός ενός έτους δεν καταφέρουν να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία, θα αποχωρούν από το Δημόσιο. Παράλληλα, βάσει των διατάξεων του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα, με διαδικασίες-εξπρές θα απομακρύνονται οι επίορκοι υπάλληλοι που θα τίθενται αυτοδίκαια σε αργία και θα μένουν εκτός υπηρεσίας μέχρις ότου η υπόθεσή τους τελεσιδικήσει.
Σε κάθε περίπτωση για τους 2.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν μέχρι το τέλος του έτους, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέληξε στη ρύθμιση να προέλθουν είτε από εκείνους που έχουν παραπεμφθεί σε πειθαρχικά συμβούλια για βαριά σοβαρά πειθαρχικά και ποινικά αδικήματα και θα τεθούν σε αργία. Είτε, από όσους υπηρετούν σε καταργούμενες θέσεις ειδικοτήτων, κατηγοριών και κλάδων που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων τους.

«Δεξαμενή»
Με δεδομένη όμως την υποχρέωση της χώρας μας για απομάκρυνση συνολικά 25 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2013, στη «δεξαμενή» της διαθεσιμότητας μπαίνει το προσωπικό (μόνιμο και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ, των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται, ενώ βασικό κριτήριο για την επιλογή αυτής της κατηγορίας υπαλλήλων είναι «να έχουν προσληφθεί χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης». Με απλά λόγια μετά τη δραστική περικοπή σε οργανικές θέσεις, μέσω της αξιολόγησης και μείωσης των δομών κατά μέσο όρο 50%, χρησιμοποιώντας ως γνώμονα το αν κάποιος εισήλθε στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ θα μπορούν να «εντοπισθούν» οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα μπουν σε διαθεσιμότητα για ένα έτος και σε περίπτωση που δεν μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες, θα αποχωρήσουν οριστικά από το Δημόσιο.
Κατά συνέπεια στο μάτι του κυκλώνα μεταξύ άλλων αναμένεται να βρεθούν όσοι μονιμοποιήθηκαν μέσω του ΠΔ Παυλόπουλου - χωρίς εξετάσεις- αλλά και μια σημαντική μερίδα απασχολουμένων στους δήμους, που για μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν εξαιρεθεί από τις διαδικασίες ΑΣΕΠ. Σε αυτή την περίπτωση, οι υπάλληλοι τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας για μέχρι ένα έτος με το 75% των αποδοχών. Για τους υπαλλήλους αυτούς ισχύει η δυνατότητα - σε περίπτωση που υπάρχει κενή θέση ανάλογη των προσόντων τους να μετακινηθούν σε υπηρεσίες όπου διαπιστώνονται πραγματικές και επείγουσες ανάγκες σε προσωπικό θα απομακρύνονται οριστικά.
Ταυτόχρονα, βάσει των σχεδίων για «κινητικότητα» στο Δημόσιο διευρύνεται ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού, με στόχο την αξιοποίηση των υπαλλήλων ανάλογα με τα προσόντα και την κατάρτισή τους, και με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση και τις βιοτικές του ανάγκες. Στόχος, όπως αναφέρει το υπουργείο, είναι η βέλτιστη κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού μέσα στη διοίκηση, δεδομένου ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα θα έχει μειωθεί σημαντικά μέχρι το 2015 (κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009) ενώ ήδη παρατηρείται αθρόα αποχώρηση-συνταξιοδότηση υπαλλήλων. Τα κενά που δημιουργούνται πρέπει να μπορούν να καλύπτονται κατά τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο.
Τέλος, το νέο και αυστηρότερο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους ενισχύεται, προκειμένου να μην παραμένουν στη θέση τους στην υπηρεσία υπάλληλοι εναντίον των οποίων εκκρεμεί σοβαρή ποινική ή πειθαρχική δίωξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου