oaednews

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Alex Pak:Ελληνική εταιρεία, και το αποδεικνύει συνεχώς – μέχρι το τέλος της πλέον!

Εδώ και ένα χρόνο έχει επιβάλλει εκβιαστικά και μονοδιάστατα προγράμματα εργασίας – παρά τις αντιρρήσεις και χωρίς καμμία συζήτηση, δημιουργώντας κατά συνέπεια τις πολυπόθητες συνθήκες οι οποίες έχουν οδηγήσει στην παραίτηση δεκάδες εργαζομένους, μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους (παθών και ο υπογράφων το κείμενο).
Εδώ και ένα χρόνο επιδεινώνει αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες αφήνοντας διαρκώς απλήρωτους τους υπαλλήλους της, οι οποίοι από τον Νοέμβριο του 2011 λαμβάνουν μικρό ποσοστό του μισθού τους, και πάντοτε έναντι, σε άστατες ημερομηνίες – όποτε αποφασίσει η εταιρεία να πληρώσει – και με αμφίβολο ποσό καταβολής κάθε φορά.
Εδώ και ένα χρόνο εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες που παρέχουν νομοθετήματα τα οποία εξασφαλίζουν τις εταιρείες ώστε να σταθούν όρθιες, αποσκοπώντας μόνο σε αυτό, ισοπεδώνοντας όλους όσους εργάστηκαν, πρόσφεραν, κατανόησαν και στήριξαν τόσα χρόνια το οικοδόμημα – τους εργαζόμενους σε αυτήν!
Εδώ και ένα χρόνο κλείνει τα υποκαταστήματα τα οποία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενες εγκαταστάσεις, αφήνοντας τους εργαζόμενους μετέωρους ή οδηγώντας τους σε υποκαταστήματα άλλων περιοχών, στα οποία η απόστασή τους κάνει τη μετακίνηση πολύ δύσκολη ή και ασύμφορη, δημιουργώντας άλλον ένα τεχνητό λόγο παραίτησης.
Μόλις πριν 3 μέρες το υποκατάστημα Χανίων πληροφορήθηκε από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η Alex Pak, την επικείμενη έξωση λόγω υπέρογκων οφειλών ενοικίου. Η διαβούλευση του ιδιοκτήτη με την Alex Pak προς ανεύρεση λύσης γινόταν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, χωρίς οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν το παραμικρό για το πρόβλημα και κατ’ επέκταση το επισφαλές της εργασίας τους. Το μόνο που δέχονταν ως μία από τις αιτιολογίες μη έγκαιρης και ολικής πληρωμής τους ήταν η υψηλή καταβολή ενοικίου, το οποίο όμως δεν πληρωνόταν επί αρκετούς μήνες - τα συμπεράσματα δικά σας! Οι εργαζόμενοι άκουσαν τηλεφωνικά την τηλεγραφική εξήγηση από τους “αρμόδιους”, με μόνη πρόταση λύσης να βρουν οι υπάλληλοι μαγαζί προς εγκατάσταση! Σε περίπτωση μη ανεύρεσης οι ίδιοι οι υπάλληλοι καλούνται να επωμιστούν το αναπακετάρισμα του προς κλείσιμο καταστήματος. Επί λέξη διατυπωμένο από γενικό προϊστάμενο: “Δε στηρίζετε την εταιρεία που σας στηρίζει; Τι θέλετε, να κλείσει και να μην πάρετε μία;” (Όχι, δε μάθανε τώρα τον εκβιασμό, προπονούνται χρόνια.)
Η κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα στους υπαλλήλους – νυν και πρώην - της Alex Pak είναι η εξής:
- Οι οφειλές στον κάθε ένα από αυτούς κυμαίνεται από εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες ευρώ, μεμονωμένα.
- Σε κάποια καταστήματα έχουν κινηθεί πράξεις αντίδρασης και πίεσης, αυτόνομα και έξω από συνδικάτα - διότι γνωρίζουμε πώς λειτουργούν αυτά! Την ίδια στιγμή, κανένα αυτί δεν ιδρώνει, και ο μόνος τρόπος να πληρωθεί κάποιος το μέγιστο ποσό των 100 € το εικοσαήμερο είναι να τηλεφωνεί σαν είλωτας στο λογιστήριο και να μπαίνει σε κάποια λίστα, και “όταν” τότε “θα”, καταλαβαίνετε! Ούτε οι μεμονομένες προσφορές-εκποιήσεις που γίνονται με τιμές στο -50%, καταλήγουν στους εργαζόμενους και υπάρχουν παραδείγματα γι’ αυτό. Αξιοπρέπεια καμμία, σεβασμός ούτε στο ελάχιστο, και οι υπάλληλοι σε απόγνωση! Είπαμε, Alex pak – Ελληνική εταιρεία, όπως το διαφημίζει και το αποδεικνύει!
- Στους χρεωμένους υπαλλήλους, αντί πληρωμής προτείνεται – αν το θελήσει κάποιος - η “πληρωμή σε είδος” από τα προϊόντα του καταστήματος. λες και οι υπάλληλοι δουλεύουν για να γίνουν καταναλωτές κι όχι για να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξημένες καθημερινές τους ανάγκες!
- Εκτός από εκείνους οι οποίοι ακόμα βρίσκονται και εργάζονται στα καταστήματα, υπάρχουν και παραιτηθέντες οι οποίοι ακόμα βρίσκονται υπό εξόφληση, κι ας έχουν αποχωρήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο.
- Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι υπάλληλοι να διεκδικήσουν τα χρήματά τους σύμφωνα και με τους επιθεωρητές εργασίας είναι η δικαστική οδός, διότι ακόμα και με τα πάμπολλα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην Alex Pak για μη καταβολή μισθών, τίποτα δεν άλλαξε! Γνωρίζοντας, βέβαια, την αμεσότητα με την οποία λειτουργεί η δικαιοσύνη στην Ελλάδα καταλαβαίνετε για τι χρονοδιαγράμματα μιλάμε!

Οι εργαζόμενοι της Alex Pak βρίσκονται στο πουθενά, με ενέργειες τις οποίες δεν προκάλεσαν και για τις οποίες δε φέρουν την παραμικρή ευθύνη. Παρακαλούμε στην όσο μεγαλύτερη δημοσιοποίηση των παραπάνω, προς ενημέρωση του κοινού ώστε να γνωρίζει πού πηγαίνουν τα χρήματα τα οποία εξακολουθεί να δαπανεί στην Alex pak, αλλά και ως μοναδικό πλέον χειροπιαστό μέσο πίεσης, επί της ουσίας προς εκείνους που οφείλουν χιλιάδες ευρώ και απλά προσπαθούν να γλιτώσουν οι ίδιοι!

Γιώργος Λουτσέτης
Πρώην υπάλληλος – εξαναγκασμένος σε παραίτηση και εσωτερική μετανάστευση.
Τίποτα κρυφό κάτω από τον ήλιο, πλέον!

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ συνάδελφε -πρώην- είναι άληθινά αυτά που λες. Και εγώ έχω πληγεί από αυτήν την τακτική της ΑΠ, αλλά ακόμα δεν έχω φτάσει στο σημείο οι τράπεζες να μου χτυπάνε τηλέφ. γιαυτό δεν θα πώ ότι είμαι σαν και εσένα το ίδιο πληγμένος. Λυπάμαι για εσένα, ίσως έτσι να έιμαι του χρόνου.
    Να εξηγήσεις όμως ότι όταν οι υπάλληλοι, τα ΅καλά χρόνια΅ ζητούσαν μετακινήση σε άλλα καταστήματα λόγω μεταθέσενω συζήγων (έγινε πολλές φορές στα μαγαζιά Μακεδονίας Θράκης) όταν ζητούσαν προκαταβολές για τον τρέχον μήνα για προβλήματα υγείας κλπ ή όταν ζητούσαν μεταφορά σε άλλο καταστ. λόγω εθελοντικής εσ. μετανάστευσης αλλά όχι αποδοχή αντίστοιχων με τα προηγ. καθήκοντα -και εσύ είσαι σε αυτούς- ΟΛΑ τα ικανοποιούσε η εταιρία και φυσικά χωρίς μεσάζοντες τύπου Συνδικάτου του γνωστού Κόμματος.
    οσο μπορούσε τα έδινε αυτη η εταιρία, αρά τωρά ας μην τους καταλογίζεις ασυδοσία. Ειναι άκαιρο, ευκαιριακό και αλαζονικό.
    Οσο για τα λεφτα και τι τα κάνει, αναρωτηθείτε πόσο ΙΚΑ είναι ένας μήνας με 700 άτομα μισθοδοσία και μιλάω για περσι Δεκ. 2011. Πωσ καλύπτονται αυτά. με επιταγές 60ημ. ;;
    ¨Η αναρωτήσου, πόσα χρήματα μαζεύονται αν το ενοίκιο στα χανιά δεν πληρωθεί για 3 μήνες;;;
    Η τακτική αγοράς προιόντων έναντι μισθοδοσίας δεν είναι αναγκαστική. Αλλωστε όλοι έχουν έναν φίλο που ζητάει κάτι απο την ΑΠ και εσύ μπορείς να το αγοράσεις με αυτά που σου οφείλει και να πάρεις μετρητά απο αυτόν.
    Δεν πουλάει δα και Μερσεντές..
    Τέλος, καλό είναι να μην κλαίμε για αυτό στο οποίο έχουμε μπλέξει, αλλά να στείλουμε το βιογραφικό μας για κάποια άλλη εργασία -έστω με τις νέες συμβάσεις- και να διεκδικούμε παράλληλα την σύντομη εξόφληση των υπολοίπων μας.
    Εκτός και αν πιστεύεεις ότι αν κάποιος μου εξοφλήσει τα πχ 4.χιλίαρικα που μου χρωστάει, θα λύσω το προβλημα μου. Το προβλημά μου -ίσως και το δικό σου- είναι ότι πρέπει να συμπληρώσω χχχ ένσημα για να πάρω εκείνη την πετσοκομένη σύνταξη το 203φεύγα.
    Και η μαύρη εργασία μου, από τον εργοδότη που με βόλευε και βολεύονταν, δεν πρόκετε να μου γεννήσει ένσημα.
    Για σκεφτείτε, πόσο καλό είναι το 60αρι/βραδυά ή το 50άρι/μετακόμιση και πόσο καλό είναι το 33ε+ΕΝΣΗΜΑ/ημέρα ακόμα
    και με 3 μήνες καθυστέρηση...
    Σίγουρα, όλοι οι εργοδότες θα προτιμούσαν 60 την ημέρα και δεν ΣΕ ΞΕΡΩ, ΔΕΝ ΠΑΤΗΣΕΣ ΠΟΤΕ ΕΔΩ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή