oaednews

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Το πιο «βαρύ» πακέτο μέτρων σήμερα στη Βουλή

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται όλα τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ αλλά και το σύνολο των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που η τρόικα έχει θέσει ως προαπαιτούμενη την ψήφισή τους από το Κοινοβούλιο, ώστε οι οι εταίροι μας να ανάψουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα έως τις 12 Νοεμβρίου που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup, ώστε η δόση να να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα.
Για την οριστικοποίηση των μέτρων πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις εντός του Σαββατοκύριακου στο υπουργείο Οικονομικών και χθες το πρωί ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, από κοινού με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ενημέρωσε εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ.
Πιο αναλυτικά, στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρχουν οι διατάξεις για την περιστολή της μισθολογικής δαπάνης των δημοσίων υπαλλήλων.
Μεταξύ των άλλων η κατάργηση των δώρων, το ψαλίδισμα των ειδικών μισθολογίων (για αποδοχές έως 1.000 ευρώ το ποσοστό μείωσης ορίζεται στο 2%, από 1001 έως και 1.500 ευρώ στο 10%, από 1.501 έως και 2.500 ευρώ στο 20%, από 2.501 μέχρι 4.000 στο 30% και για ποσά άνω των 4.000 η μείωση είναι 35%) αλλά και η «έξοδος» 2.000 υπαλλήλων εντός του 2012 με το μοντέλο της διαθεσιμότητας.
Για τις συντάξεις προβλέπεται και εδώ κατάργηση των δώρων για όλους τους συνταξιούχους αλλά και κλιμακωτές μειώσεις από 5% έως και 15% για ποσά (άθροισμα κύριας και επικουρικής) άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα.
Στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών εισάγονται ανατροπές στα εργασιακά, ενώ προωθούνται το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η συγχώνευση όλων των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ αλλά και δραστικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη.
Υπάρχει πάντως πρόβλημα με τα ΝΠΙΔ στον ΕΟΠΥΥ, γι' αυτό στη σχετική διάταξη θα προβλέπεται πιθανότατα μεταβατική περίοδος για να ετοιμαστούν αναλογιστικές μελέτες.
Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά τα κλειστά επαγγέλματα, εκκρεμούν παρεμβάσεις από το πρώτο Μνημόνιο, δηλαδή από τον Μάιο του 2010.
Αίρονται περιορισμοί
Ετσι αίρονται οι περιορισμοί που ακόμη υφίστανται στα επαγγέλματα των ορκωτών λογιστών, φορολογικών συμβούλων και λογιστών, εταιρειών προσωρινής απασχόλησης, ιδιωτικών γραφείων συμβούλων εργασίας, κτηματομεσιτών, αναλογιστών, τουριστικών οδηγών, φορτοεκφορτωτών, ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, εκτελωνιστών, ιδιοκτητών περιπτέρων και καντινών σε δημόσιο χώρο, τουριστικών γραφείων, ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ξενόγλωσσων σχολείων, ινστιτούτων επαγγελματικής κατάρτισης και πρακτορείων διανομής Τύπου.
Στο μέτωπο της φορολογίας προωθείται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τον Μάρτιο του 2013, κάτι που άλλωστε προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο κ. Στουρνάρας.
Καθίσταται σαφές ότι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα διαρκέσει έως το 2015 και καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά.
Επίσης δημιουργείται ειδική μονάδα με 100 ελεγκτές για τον έλεγχο μεγάλων φορολογουμένων και μονάδα με 50 ελεγκτές για τους πλούσιους αυτοαπασχολούμενους.
Εξάλλου απελευθερώνεται η διακίνηση καυσίμων με την υιοθέτηση διατάξεων που θα επιτρέπουν σε ανεξάρτητα πρατήρια να έχουν ή να νοικιάζουν φορτηγά ανεξαρτήτως μεγέθους.
Παράλληλα επιτρέπεται σε οποιοδήποτε φορτηγό -ανεξαρτήτως χωρητικότητας- να εισέρχεται στα διυλιστήρια και τα τελωνεία για τη μεταφορά καυσίμων με τη δική τους επωνυμία.
ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Επεκτασιμότητα για τα θεσμικά, όχι τα εργασιακά
Δέχεται η τρόικα την επεκτασιμότητα της εθνικής συλλογικής σύμβασης για τα θεσμικά αιτήματα (π.χ. καλοκαιρινές άδειες, άδειες μητρότητας). Ωστόσο εμμένει στο «όχι» στην επεκτασιμότητα της σύμβασης για τα μισθολογικά θέματα. Σημειώνεται πως σήμερα η εθνική συλλογική σύμβαση δεσμεύει όλες τις επιχειρήσεις. Με την κατάργηση της επεκτασιμότητας οι επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση δεν θα δεσμεύονται από την όποια συμφωνία σε οικονομικά θέματα.
Από τον Απρίλιο θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα, μία ανεξάρτητη αρχή θα υποβάλλει την πρότασή της, στη συνέχεια θα υπάρχει διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, αλλά τις τελικές αποφάσεις παίρνει η κυβέρνηση.
Ο «χάρτης» των ανατροπών
Δημόσιο - Μισθολογική Δαπάνη
Κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων.
Διαθεσιμότητα 2.000 υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2012. Αλλες 25.000 αποχωρήσεις εντός του 2013.
Πλαφόν 1.900 ευρώ στις αποδοχές εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ (συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, υπερωριών, επιδομάτων).
Κλιμακωτές μειώσεις έως 30% στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες τίθενται σε ισχύ αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012.
Επέκταση του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις έως το 2016.
Καταργούνται τα επιδόματα επίτευξης δημοσιονομικών στόχων.
Υποχρεωτικές οι μεταθέσεις προσωπικού εντός της γενικής κυβέρνησης και από περιοχή σε περιοχή.
Χάνεται το δικαίωμα πρόσληψης για επιτυχόντες του ΑΣΕΠ αν αυτή δεν γίνει εντός 3ετίας από την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού.
Συντάξεις - Κοινωνικά Επιδόματα
Κατάργηση 13ης - 14ης σύνταξης σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Αύξηση ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη από 1η Ιανουαρίου 2013.
Κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής).
Μείωση του εφάπαξ.
Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών και για ασφαλισμένους προ του 1993.
Αντικατάσταση όλων των οικογενειακών - πολυτεκνικών επιδομάτων με ένα (με εισοδηματικά κριτήρια).
Κατάργηση ΕΚΑΣ από το 2014 για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος
Μείωση του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων κατά 50 ευρώ ή 30 ευρώ, ανάλογα με το αν διαθέτουν ή όχι ιδιόκτητη κατοικία.
Κατάργηση ειδικών επιδομάτων ανεργίας.
Φορολογία
Η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης θα διατηρηθεί μέχρι το 2015 και προσαρμόζεται στη νέα φορολογική κλίμακα.
Αυξάνονται οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων από τον Μάρτιο 2013.
Αύξηση φορολογίας στους τόκους καταθέσεων από 10 σε 15% το 2014.
Φορολόγηση των αγροτών με 6% και βάσει εσόδων-εξόδων.
Επιλογή μόνιμου γενικού γραμματέα εσόδων.
Υγεία - ΕΟΠΥΥ
Συγχώνευση όλων των Ταμείων χωρίς καμία εξαίρεση στον ΕΟΠΥΥ.
Αντικατάσταση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων με το προϊόν της ίδιας δραστικής ουσίας, το οποίο έχει τη χαμηλότερη τιμή.
Περιορισμός των παροχών του ΕΟΠΥΥ και αύξηση του κόστους για την ιδιωτική περίθαλψη.
Αναθεώρηση των αμοιβών και του αριθμού των διαγνωστικών κέντρων με τα οποία συνεργάζεται ο ΕΟΠΥΥ, καθώς και με τους φυσικοθεραπευτές.
Αύξηση των εισφορών που δίνουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ στα επίπεδα των μελών του ΕΟΠΥΥ.
Κλειστά Επαγγέλματα
Νομοθετική παρέμβαση για την άρση των περιορισμών που ακόμη υφίστανται στα κλειστά επαγγέλματα.
Αρση της υποχρεωτικής παρουσίας του δικηγόρου σε μία σειρά συμβολαιογραφικών πράξεων.
Αποσύνδεση της φορολόγησης μηχανικών και δικηγόρων από τις ελάχιστες νόμιμες αμοιβές - ποσά αναφοράς.
Αίρονται οι περιορισμοί στις άδειες για λιμουζίνες και μικρά τουριστικά λεωφορεία κάτω των 12 θέσεων.
Επιτρέπονται οι εναλλακτικές υπηρεσίες μεταφοράς σε ξενοδοχεία και τουριστικά πρακτορεία με την ενοικίαση βαν και τζιπ 4X4.
Συγκοινωνίες
Τα εισιτήρια σε ΟΑΣΑ, ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ αυξάνονται τουλάχιστον κατά 25% τον Μάρτιο του 2013.
ΔΕΗ
Αυξάνονται τα τιμολόγια της ΔΕΗ στις αρχές του 2013, με εξαίρεση τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Δρομολογείται μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων της ΔΕΗ, μετά από μελέτη όσων ισχύουν στην ευρωπαϊκή αγορά.
Εργασιακά
Ο χρόνος προειδοποίησης για την καταβολή μισής αποζημίωσης πέφτει από τους 6 στους 4 μήνες.
Μετά τα 16 έτη μπαίνει πλαφόν στο ύψος της αποζημίωσης. Για κάθε έτος μετά τα 16, η αποζημίωση υπολογίζεται με μισθό έως 2.000 €.
Νέος τρόπος καθορισμού του κατώτερου μισθού από τον Απρίλιο.
Οι τριετίες παγώνουν, ενώ χάνεται το επίδομα γάμου.
Το ωράριο εργασίας θα μπορεί να αλλάζει με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.
Εμπόριο
Καταργείται η προϋπόθεση ελάχιστου χώρου προκειμένου να επιτρέπεται η πώληση τροφίμων.
Επιτρέπεται σε καταστήματα γενικού εμπορίου η πώληση και άλλων, εκτός από τρόφιμα, προϊόντων που υπόκεινται σε υγειονομικές προϋποθέσεις.
Επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ η πώληση προσυσκευασμένου κρέατος, τυριού και ψαριού και απελευθερώνεται η πώληση προϊόντων για βρέφη.
Κώστας Τσαχάκης ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου