oaednews

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Εργασία και διακοπές στην Αυστραλία

Στον πολλά υποσχόμενο εργασιακό «παράδεισο» της Αυστραλίας θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να περιηγηθούν 500 νέοι Ελληνες με το νέο πρόγραμμα Working and Holiday Visa, την εφαρμογή του οποίου εξετάζουν από κοινού η Αυστραλία με την Ελλάδα.

Στον πολλά υποσχόμενο εργασιακό «παράδεισο» της Αυστραλίας θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να περιηγηθούν 500 νέοι Ελληνες με το νέο πρόγραμμα Working and Holiday Visa, την εφαρμογή του οποίου εξετάζουν από κοινού η Αυστραλία με την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα θα είναι ετήσιο και αφορά την παραμονή στην Αυστραλία νέων Ελλήνων ηλικίας από 18 έως 30 ετών για χρονικό διάστημα έως δώδεκα μηνών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όχι μόνο για τις διακοπές τους, αλλά και για να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία σε ένα νέο, υψηλών απαιτήσεων, επαγγελματικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, ίσος αριθμός νέων Αυστραλών θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν και να εργαστούν στην ελληνική επικράτεια κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για τη σύναψη αμοιβαίας συμφωνίας για την έκδοση βίζας για διακοπές με παράλληλη εργασία (Working and Holiday Visa) πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Υπηκοότητας της Αυστραλίας, Κρις Μπόουεν, η κεντρική ιδέα του προγράμματος βασίζεται στους ισχυρούς δεσμούς των δύο λαών.
Προϋποθέσεις
Οπως δήλωσε στο «Εθνος - Εργασία» ο κ. Δημήτρης Ωραιόπουλος, ειδικός σε θέματα Δίγλωσσης Ενημέρωσης νέων μεταναστών στην Αυστραλία, μετά την επικύρωση της διακρατικής συμφωνίας για τη χορήγηση της Working and Holiday Visa, οι προϋποθέσεις, τις οποίες θα οφείλουν να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι είναι οι ακόλουθες:
  • Ηλικία από 18 έως 30 ετών, η οποία θα διαπιστώνεται με αυστηρό υπολογισμό ακόμα και της ημέρας και ώρας γεννήσεως,
  • Επαρκής γνώση της αγγλικής γλώσσας,
  • Κατοχή εκ μέρους των αιτούντων πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή βεβαίωσης φοίτησής τους σε παρόμοιο εκπαιδευτικό ίδρυμα,
  • Υποχρέωση ταξιδιωτικής ασφάλειας υγείας για όλο το διάστημα παραμονής,
  • Ιατρικές εξετάσεις για τους ενδιαφερόμενους απασχόλησης στον τομέα της υγείας,
  • Υπαρξη χρηματικού ποσού ικανού για τη διαβίωση των συμμετεχόντων, το οποίο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 4.000 ευρώ με αποδεικτικά στοιχεία, και
  • Κατοχή εισιτηρίου με επιστροφή.
Επισημαίνει δε ότι η βίζα είναι ατομική και δεν μπορεί να συμπεριλάβει σύζυγο ή παιδιά, έχει διάρκεια δώδεκα μηνών και επιτρέπει στον κάτοχο να εργαστεί στην Αυστραλία για το χρονικό διάστημα των έξι μηνών σε κάθε εργοδότη ή να παρακολουθήσει πρόγραμμα σπουδών της επιλογής του διάρκειας τεσσάρων μηνών, ενώ το κόστος της ανέρχεται σε 250 ευρώ.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Working and Holiday Visa θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν οι ίδιοι τον εργοδότη που τους ενδιαφέρει, ανοίγοντας, έτσι, τις επαγγελματικές τους προοπτικές, καθώς στην περίπτωση που οι δύο πλευρές μείνουν εξίσου ικανοποιημένες από τη συνεργασία, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ζητήσει την τροποποίηση της βίζας του εργαζομένου, προκειμένου να παρατείνει την παραμονή του και να τον ενσωματώσει πλήρως στο δυναμικό της επιχείρησής του.
Το νέο πρόγραμμα Working and Holiday Visa αφορά την παραμονή στην Αυστραλία νέων Ελλήνων ηλικίας από 18 έως 30 ετών για χρονικό διάστημα έως δώδεκα μηνών
«Νέες γνώσεις και εμπειρίες»
«Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η κινητικότητα των νέων αποτελεί μια φυσιολογική τάση και επιδρά ευεργετικά στην ανάπτυξη γνώσεων και εμπειριών σε ατομικό, αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο», επισημαίνει η πρέσβης της Αυστραλίας, Τζένη Μπλούμφιλντ, και προσθέτει ότι οι θετικές εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες που αποκομίζουν οι νέοι, καθώς και οι διασυνδέσεις που δημιουργούν με ανθρώπους από άλλες χώρες, μακροπρόθεσμα επιφέρουν σημαντικά οικονομικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, διπλωματικά και άλλα οφέλη στην ίδια τους την κοινωνία. Το πρόγραμμα βίζας διακοπών, με παράλληλη εργασία, της Αυστραλίας χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα πολιτιστικής ανταλλαγής που στοχεύει στην ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στους νέους της Αυστραλίας και τους νέους άλλων χωρών. Σε ειδική αναφορά της στην Ελλάδα, η κ. Μπλούμφιλντ υπογραμμίζει ότι η κοινή πρόκληση για την Αυστραλία και την Ελλάδα είναι να εφοδιάσουν τους νέους ανθρώπους με τις γνώσεις, τις εμπειρίες, τις αξίες, την αισιοδοξία και την εξωστρέφεια που θα τους βοηθήσουν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της αυριανής μέρας για τη χώρα τους, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου