oaednews

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Νέο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις από το 2013



Η αύξηση της παρακράτησης φόρου η οποία θα υπολογίζεται από τον Ιανουάριο του 2013 με την καινούργια φορολογική κλίμακα χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα αφορολόγητα για τα παιδιά τα οποία καταργούνται, φέρνει νέα αφαίμαξη σε μισθούς και συντάξεις.
 
 
Σύμφωνα με την Ημερησία, το νέο καθεστώς θα οδηγήσει σε αύξηση την παρακράτηση που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει μέχρι και το 90% για μισθωτό με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ.
 
 
Όπως προκύπτει για του εργαζομένους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αλλά και όλους τους συνταξιούχους οι πρόσθετες μηνιαίες απώλειες κυμαίνονται από 13 έως και 136 ευρώ για όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά και οι αποδοχές τους κυμαίνονται από 916 έως και 2917 ευρώ το μήνα.
 
 
Από την άλλη οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος μειώνουν την παρακράτηση μέχρι και 33 ευρώ τον μήνα για όσους δεν έχουν παιδιά και οι ετήσιες αποδοχές τους είναι χαμηλότερες των 25.000 ευρώ.
 
 
Θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι οι απώλειες ελέω αυξημένης παρακράτησης έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις μισθών και συντάξεων που θα “τρέξουν” από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους αλλά και από την κατάργηση των δώρων στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους.
 
 
Πιο αναλυτικά το 2013 η παρακράτηση φόρου θα γίνεται με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Οικονομικών και θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο θα έλθει στην Βουλή ίσως και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
 
 
Ειδικότερα καταργούνται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και τα πρόσθετα αφορολόγητο ποσά για τα προστατευόμενα παιδιά και θα ισχύει νέο σύστημα υπολογισμού του φόρου των μισθωτών και συνταξιούχων.
 
 
Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα με τρία κλιμάκια. Το πρώτο κλιμάκιο θα επεκτείνεται μέχρι τις 25.000 ευρώ και θα έχει συντελεστή φόρου 21%, το δεύτερο κλιμάκιο προβλέπεται να ξεκινά από το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 25.001 ευρώ, να φθάνει μέχρι το επίπεδο των 47.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 36% και το τρίτο κλιμάκιο προβλέπεται να είναι το υπερβάλλον των 47.000 ευρώ και να έχει συντελεστή φόρου 45%. Η νέα φορολογική κλίμακα θα συνδυαστεί με την καθιέρωση ενός νέου συστήματος υπολογισμού του τελικού φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα προβλέπει σταθερή μείωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος που προκύπτει με βάση τη νέα κλίμακα θα μειώνεται κατά ένα ποσό σταθερής έκπτωσης ύψους 1.950 ευρώ. Εάν το ποσό της έκπτωσης είναι μεγαλύτερο από το ποσό του φόρου που προκύπτει με την κλίμακα ο φόρος απλώς θα μηδενίζεται, δηλαδή η επιπλέον διαφορά δεν θα επιστρέφεται στον μισθωτό ή τον συνταξιούχο.
 
 
Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.
 
 
Με... γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται η παρακράτηση για όσους έχουν προστατευόμενα μέλη. Είναι ενδεικτικό πως κρατήσεις φόρου επιφέρουν πρόσθετες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις σε σχέση με εφέτος ως εξής :
 
 
-Από 13 έως και 113 ευρώ το μήνα για τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους με δύο προστατευόμενα τέκνα και μηνιαίες αποδοχές από 916 έως και 2.917 ευρώ. Για τις ίδιες μηνιαίες αποδοχές οι απώλειες για εργαζόμενο με ένα παιδί κυμαίνονται από 5,75 έως και 96,8 ευρώ.
 
 
-Από 21 έως και 136 ευρώ το μήνα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με δύο προστατευόμενα τέκνα και μηνιαίες αποδοχές από 928 έως 2.857 ευρώ. Για τις ίδιες μηνιαίες αποδοχές οι απώλειες για εργαζόμενο με ένα παιδί ξεκινούν από 5 ευρώ και φθάνουν τα 122 ευρώ.
 
 
Η παρακράτηση θα είναι ακόμη υψηλότερη σε σχέση με εφέτος για μηνιαίες αποδοχές άνω των 3.000 ευρώ . Η αύξηση σε αυτές τις περιπτώσεις ανέρχεται έως και τα 328 ευρώ.
 
Από την άλλη προκύπτουν μειώσεις στις κρατήσεις για εργαζόμενους χωρίς προστατευόμενα τέκνα που έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 25.000 ευρώ. Για αυτή την κατηγορία η παρακράτηση φόρου περιορίζεται έως και 33 ευρώ τον μήνα (για ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ)
 
 
Θα πρέπει να τονιστεί πως οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν ένα παιδί ξεκινούν από τις 11.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα .
 
 
Κάτω από το εισοδηματικό αυτό όριο προκύπτουν μικρές μηνιαίες μειώσεις από 3 έως και 16,5 ευρώ.
 
 
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως για όσους έχουν δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 9.000 ευρώ το ύψος του παρακρατούμενου φόρου δεν αλλάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου