oaednews

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Παρελθόν το επίδομα γάμου από τον Απρίλιο

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με αμοιβές μικρότερες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μονομερή κατάργηση του επιδόματος γάμου (προσαύξηση 10%) στην περίπτωση που εργοδότες - επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) δίνει η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Από την 1η Απριλίου λοιπόν, που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή του νέο καθεστώς του κατώτατου μισθού, κι εφόσον έχει υπογραφεί νέα ΕΓΣΣΕ (η οποία λήγει στις 31/3/2012), οι εργοδότες θα μπορούν να επιλέγουν εάν θα παραμείνουν ή όχι στις εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ και να αμείβουν τους εργαζομένους τους με τους μισθούς που θα προβλέπει η ΕΓΣΣΕ ή με αυτούς που θα προβλέπει το κράτος. Ωστόσο, για οποιαδήποτε τέτοιου είδους αλλαγή θα απαιτείται η υπογραφή νέας επιχειρησιακής ή ατομικής σύμβασης. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σταδιακά σε διάλυση των εργοδοτικών συνδικάτων. 
Οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα καθορίζουν πλέον τους ελάχιστους μη μισθολογικούς όρους εργασίας, που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας, εφόσον οι εργοδότες τους δεν ανήκουν στις εργοδοτικές οργανώσεις που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ. 
Οι εργοδότες - επιχειρήσεις που δεσμεύονται από ισχύουσες κλαδικές, ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που προβλέπουν επίδομα γάμου, υποχρεούνται στην καταβολή του. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για εργοδότες που δεν είναι σε ισχύ κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές ή επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Παράλληλα, μέσω της εγκυκλίου καθορίζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις προειδοποίησης ή όχι απόλυσης αλλά και όλες οι αλλαγές σε ωράριο απασχόλησης και αναγγελίες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ημερομηνία-ορόσημο για όλες τις αλλαγές που τίθενται σε πλήρη εφαρμογή είναι 12η Νοεμβρίου. 
Όσον αφορά την αποζημίωση περά των 17 ετών απασχόλησης, την δικαιούνται μόνο εργαζόμενοι οι οποίοι στις 12-11-2012, ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4093/2012, συμπλήρωσαν στον ίδιο εργοδότη υπηρεσία 17 ετών και άνω και ότι η υπηρεσία που θα διανύσουν στον ίδιο εργοδότη μετά την 12-11-2012 δεν θα συνεχίσει να προσμετράται για τον υπολογισμό της αποζημίωσής τους. Δηλαδή η επιπλέον αυτή αποζημίωση θα παγιωθεί στον αριθμό των μισθών στον οποίο έχει ανέλθει την 12-11-2012, οποτεδήποτε κι αν απολυθούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με υπηρεσία στον ίδιο εργοδότη άνω των 17 ετών, μετά από αυτή την ημερομηνία, καθώς ο μεταγενέστερος χρόνος υπηρεσίας τους δεν θα λαμβάνεται πλέον υπόψη.

Απώλειες ως και 40% στις υπερωριακές αμοιβές
Μικρότερες απολαβές από τις υπερωρίες θα έχουν πλέον οι εργαζόμενοι, καθώς ο εργοδότης θα μπορεί να αναγγέλλει τις υπερωρίες στο ΣΕΠΕ μία ημέρα μετά την πραγματοποίησή τους, ενώ παράλληλα καταργείται η προέγκρισή τους. 
Στην πράξη σημαίνει απώλειες ως και 40% στις υπερωριακές αμοιβές των εργαζομένων. Οι συγκεκριμένες υπερωρίες (κατ' εξαίρεση) –δηλαδή χωρίς προέγκριση– πληρώνονται σήμερα με ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80% ενώ οι νόμιμες –με προέγκριση– με ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%. Αυτό που κάνει τώρα το υπουργείο Εργασίας με τις αλλαγές είναι ότι κατ'Α ουσίαν μετατρέπει τις κατ'Α εξαίρεση υπερωρίες σε νόμιμες και άρα οι εργαζόμενοι θα κάνουν κατ'Α εξαίρεση υπερωρίες και θα πληρώνονται με προσαύξηση 40% αντί για 80%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου