oaednews

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Εφιαλτικά τα σενάρια για την ανεργία και στην Ελλάδα, μπορεί να φτάσει πάνω από 21,4%

Αναλυτές υπολογίζουν πως όχι απλώς θα είναι η πρώτη φορά που θα αυξηθεί η ανεργία από το 2013, αλλά και ότι οι άνεργοι θα ξεπεράσουν ίσως και κατά πολύ τις 500.000. Για Αρμαγεδδώνα προϊδεάζει το Bloomberg, που κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη έκρηξη ανεργίας από τη Μεγάλη Ύφεση του 1929
Εφιαλτικά είναι τα σενάρια για την ανεργία που θα επιφέρει στη χώρα μας η επόμενη ημέρα της πανδημίας, την ίδια στιγμή που το Bloomberg αναφέρεται στη μεγαλύτερη έκρηξη της ανεργίας παγκοσμίως, από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929 και μετά!

Αναλυτές στη χώρα μας θεωρούν αυτονόητο πως η ανεργία όχι απλώς θα αυξηθεί στη χώρα μας για πρώτη φορά μετά το 2013, αλλά ενδέχεται να φτάσει σε ακραία (κατά μια άποψη, όχι πολύ ακραία) σενάρια στο 21,4%!
Είναι χαρακτηριστικές οι εκτιμήσεις πως για κάθε μια μονάδα πτώσης του ΑΕΠ χάνονται περίπου 50.000 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα πολλοί να μιλούν για αύξηση των ανέργων από τις αρχές Μαρτίου έως το τέλος του έτους κατά 500.000, ίσως και περισσότερους!
Υπάρχουν βεβαίως και λιγότερο απαισιόδοξα σενάρια, αναλόγως του χρόνου διάρκειας της κρίσης, του εάν θα βρεθεί θεραπεία για την νόσο, αλλά και για το τι πακέτο θα ρίξει τελικά στην αγορά η Ευρωπαϊκή Ένωση! Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η έκταση που θα λάβουν μορφές εργασίας, όπως η εκ περιτροπής απασχόληση και εάν η ανάγκη να μείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ζούγκλα στην αγορά εργασίας.
Την ίδια στιγμή, Αρμαγεδδώνα θυμίζουν τα στοιχεία από την αύξηση της ανεργίας σε χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό! Το Bloomberg, μάλιστα, έφτασε στο σημείο να μιλά για την μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως από την εποχή του κραχ του 1932!
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και μεταξύ άλλων:
-Στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά το τεράστιο ποσό που ρίχτηκε στις αγορές για την αντιμετώπιση της κρίσης, πάνω από δέκα εκατομμύρια εργαζόμενοι έχασαν τις δουλειές τους μέσα στον Μάρτιο! Τα δέκα αυτά εκατομμύρια, μάλιστα, που καταγράφηκαν (στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος) είναι και …τυχερά, αφού έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση για επίδομα ανεργίας! Επίδομα 600 δολαρίων την εβδομάδα για διάστημα τεσσάρων μηνών!
-Στην Ισπανία τον Μάρτιο καταγράφηκαν 302.365 άνεργοι, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να φτάσει και εδώ επισήμως τους 3.540.000! Συνολικά στην Ισπανία 898.822 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους από την ημέρα που εφαρμόστηκε η καραντίνα για τον κορονοϊό!
-Η Αυστρία σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό ανέργων από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με τους ανέργους να φτάνουν το 12%!
- Στην Μεγάλη Βρετανία οι έρευνες των επιμελητηρίων προβλέπουν πως το 50% των επιχειρήσεων θα θέσουν σε διαθεσιμότητα πάνω από το 50% του εργατικούτους δυναμικού!
- Στη Γαλλία, την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε πως 400.000 επιχειρήσεις, που απασχολούν το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της χώρας, εντάχθηκαν στο τμήμα της «μερικής ανεργίας», όπου το κράτος πληρώνει το 84% των αποδοχών τους για την μερική απασχόληση.
-Η ανεργία στις πόλεις στην Κίνα αυξήθηκε (πάλι επισήμως) κατά 6,2%.
Και ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί άλλο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου