oaednews

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

e-ΕΦΚΑ: Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την απασχόληση των συνταξιούχων

Η εγκύκλιος διευκρινίζει όσα ορίζει ο νόμος Βρούτση και θα ισχύσει από την 28η Φεβρουαρίου
Δεν υπάρχει δυνατότητα αναλογικής περικοπής της σύνταξης βάσει των ημερών απασχόλησης για τους συνταξιούχους που εργάζονται ή θέλουν να εργαστούν ως μισθωτοί.

Αυτό προκύπτει από την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, βάσει της οποίας ορίζεται ότι «η μείωση του 30% στη σύνταξη για τον συνταξιούχο που εργάζεται, εφαρμόζεται ανεξαρτήτως του εάν ο συνταξιούχος παρέχει εργασία με μειωμένο ωράριο ή με μειωμένη απασχόληση».
Η νέα ρύθμιση, βάσει του νόμου Βρούτση, για την απασχόληση των συνταξιούχων, θα ισχύσει από την 28η Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι με τις νέες διατάξεις (άρθρο 27 του ν. 4670/20 με το οποίο αντικαθίσταται το άρθρο 20 του ν.4387/16) η περικοπή στις συντάξεις από το 60% μειώθηκε στο 30% για όλους όσοι επιθυμούν να απασχοληθούν με με εξαρτημένη εργασία στον ιδιωτικό τομέα, ενώ παραμένουν συγχρόνως σε καθεστώς συνταξιοδότησης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που αναρτήθηκε στη diavgeia, η μείωση του 30% αφορά όλους τους συνταξιούχους λόγω γήρατος των φορέων που έχουν ενταχθεί στον e-EΦΚΑ, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, καθώς και εκείνων οι οποίοι, ενώ λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη, είτε έχουν αναλάβει εργασία πριν ή από την 28η Φεβρουαρίου και υποχρεούνται για τη συγκεκριμένη εργασία να ασφαλιστούν εκ νέου στον e-EΦKA.
Άρα, βάσει και της εγκυκλίου με τίτλο «γνωστοποίηση διατάξεων άρθρου 27 του ν. 4670/20 για την απασχόληση συνταξιούχων γήρατος και παροχή οδηγιών για την εφαρμογή τους», από τη μείωση του 30% στην κύρια σύνταξη και στην επικουρική (τέως ΕΤΕΑΕΠ) «εξαιρούνται μόνο οι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα για την οποία είτε λαμβάνουν αμοιβές (π.χ. έξοδα κίνησης) που δεν υπόκεινται βάσει νόμου σε ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης. Επίσης εξαιρούνται όσοι παραιτούνται του δικαιώματος είσπραξης της αμοιβής», καθώς και οι κατηγορίες που δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του ν.4670/20.
Ο συντάκτης της εγκυκλίου εφιστά την προσοχή στα εξής σημεία:
α. Οι νέες διατάξεις αφορούν στη χρονική περίοδο που παρέχεται η εργασία και όχι στη χρονική περίοδο καταβολής των σχετικών αμοιβών.
β. Το νέο καθεστώς απασχόλησης των συνταξιούχων αφορά πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται από την 28η Φεβρουαρίου 2020 και μετά, ανεξάρτητα εάν, όντες συνταξιούχοι, ξεκίνησαν να εργάζονται νωρίτερα ή εάν έχουν συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε στο παρελθόν, αλλά ξεκίνησαν να εργάζονται από την 22α Φεβρουαρίου και μετά.
γ. Ειδικά για τους συνταξιούχους οι οποίοι είχαν αναλάβει εργασία πριν από τη 13η Μαΐου 2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και δεν ενέπιπταν σε διατάξεις περί μειώσεων στις συντάξεις, προβλέπεται μεταβατική περίοδος ενός έτους για την υπαγωγή στον νέο νόμο και στη μείωση του 30%.
δ. Στην περίπτωση που ο συνταξιούχος αναλαμβάνει εργασία σε φορείς της γενικής κυβέρνησης (όπως ορίζει το άρθρο 14 του ν. 42/70/14) θα ανασταλεί η καταβολή του συνόλου της κύριας και επικουρικής του σύνταξης, εφόσον δεν έχει συμπληρώσει το μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του 2020 το 61ο έτος της ηλικίας ή το 62ο έτος από την 1η Μαρτίου του 2022.
Μετά τη συμπλήρωση του 61ου ή του 62ου έτους σταματά η πλήρης αναστολή και οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας θα έχουν τη μείωση του 30% σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου.

ε. Η μείωση του 30% γίνεται επί της ακαθάριστης σύνταξης ή των συντάξεων (σε περίπτωση συρροής συντάξεων) στην οποία δεν περιλαμβάνεται ούτε το εξωιδρυματικό ούτε το επίδομα ανικανότητας.
ζ. Ο απασχολούμενος συνταξιούχος καταβάλλει κανονικά τις προβλεπόμενες εισφορές, κύριας, επικουρικής, πρόνοιας (όπου προβλέπεται) και ασθένειας.
η. Ο χρόνος ασφάλισης από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στη σύνταξη.
ζ. Το πρόστιμο για μη δήλωση της απασχόλησης συνταξιούχου αντιστοιχεί σε 12 μηνιαίες κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου