oaednews

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Είμαστε χιλιάδες νέοι πτυχιούχοι άνεργοι, αόρατοι για την κυβέρνηση

Είναι νέοι ηλικίας  22-29 ετών, πτυχιούχοι, οι περισσότεροι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, 5.500 στον αριθμό. Μέχρι πρότινος, εργαζόντουσαν ως συμβασιούχοι στο δημόσιο, του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ, που βγήκε το 2018. Ήταν μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ανακοπεί το brain drain, και να μείνουν οι νέοι επιστήμονες στη χώρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν ανανέωσε τις συμβάσεις τους, με αποτέλεσμα, ορισμένοι λίγο πριν, οι υπόλοιποι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, να μείνουν εκτός εργασίας. Ο νομοθέτης όμως, δεν τους αντιμετωπίζει ως απολυμένους, επομένως δεν δικαιούνται, ούτε επίδομα ανεργίας, καθώς δεν είχαν την ικανή προϋπηρεσία, ούτε εντάσσονται όμως στους ωφελούμενους του μέτρου για το βοήθημα των 800 ευρώ. Οι επανειλημμένες προσπάθειές τους να εισακουστούν από το Υπουργείο Εργασίας, πέφτουν στο κενό. Τόσο των ίδιων όσο και των συνολικά 800.000 εργαζόμενων της χώρας που είναι στο ίδιο καθεστώς, όπως πχ. οι συμβασιούχοι της Πυρόσβεσης.

«Δεν έχουμε δει ποτέ τον κο Βρούτση. Με τον κο Μηταράκη, μιλήσαμε λίγο πριν αλλάξει πόστο, άρα βρεθήκαμε πάλι εν κενώ. Καλούμε στο υπουργείο και ο ένας μας πετάει στον άλλο. Μας λένε από το υπουργείο, ότι εμείς θεωρούμαστε ωφελούμενοι και όχι εργαζόμενοι, άρα δεν δικαιούμαστε ένταξη σε κανένα πρόγραμμα μέτρων. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι μόλις περάσει ο κίνδυνος της πανδημίας, θα αναζητήσουμε οι περισσότεροι εργασία στο εξωτερικό» λέει στο tvxs.gr η Στελίνα Πορτέση, μέλος του Συντονιστικού Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29 ετών.
Στην ερώτησή μας, πως βιοπορίζονται αυτή τη στιγμή, απαντά: «Με τις λίγες οικονομίες που έχουμε από τα 800 ευρώ που παίρναμε και με βοήθεια συγγενών. Τρέμουμε μηπως αυτή η κατάσταση παγιωθεί»
«Με την απόλυσή μας η κυβέρνηση δημιούργησε άλλη μια στρατιά ανέργων η οποία είναι παντελώς αόρατη από τον κρατικό μηχανισμό» λέει η πρόσφατη ανακοίνωση του Συντονιστικού που υπογραμμίζει πως «Όταν επισημαίναμε ακόμη και πριν την κρίση της πανδημίας τις δυσκολίες της αγοράς εργασίας στην κα Στρατινάκη, εκείνη μας διαβεβαίωνε ότι σε συνεννόηση με τον υπουργό εργασίας κο Βρούτση θα έκαναν ειδική τροπολογία ώστε όλοι και όλες που θα μείνουμε άνεργοι μετά τη λήξη των συμβάσεών μας θα δικαιούμασταν ταμείο ανεργίας, χωρίς ωστόσο να έχουμε λάβει μια απάντηση 2 μήνες μετά τη δέσμευσή της. Αλλά από ό,τι φαίνεται για την κυβέρνηση οι συμβασιούχοι -σε όποιο πρόγραμμα κι αν ανήκουν- είναι αόρατοι κι αναλώσιμοι εργαζόμενοι.»
Οι 650 από εμάς, εργάζονταν στην Υγεία, που σήμερα μας έχει μεγάλη ανάγκη
«Σημειώνεται επίσης ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μόλις δύο μήνες πριν, ξεκίνησαν να απολύονται τουλάχιστον 650 συνάδελφοι του πρόγραμματός μας στην Υγεία, όταν προ ημερών ο υπουργός υγείας κος Κικίλιας πανικοβλημένος από την τραγική υποστελέχωση των φορέων Υγείας, παρότρυνε εργαζόμενους σχετικών ειδικοτήτων να κάνουν αίτηση πρόσληψης στις 2ετής συμβάσεις που ανακοίνωσε» γράφει η ανακοίνωση του Συντονιστικού.
«80 από εμάς, ήταν στο Ε.ΚΕ.Α ( Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) που σήμερα έχει τεράστιο πρόβλημα  γιατί δεν έχουν ανθρώπους να βοηθήσουν στην αιμοδοσία» λέει η Σ. Πορτέση, συμπληρώνοντας πόσο απαραίτητη ήταν η συμβολή των απολυμένων στο ΕΣΥ.
«Το πρόγραμμα αυτό ήταν πολύ καλό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε δεσμευτεί για τη συνέχισή του. Η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ  τα χρήματα υπήρχαν, από τον ΟΑΕΔ (ένα κονδύλι 30 εκ. ευρώ που είχε περισσέψει από το αρχικό ποσό που διέθεσε ο ΟΑΕΔ), αρνήθηκε να συνεχίσει το πρόγραμμα.  Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ κος Πρωτοψάλτης,  είπε ότι δεν έπρεπε να έχει βγει το πρόγραμμα αυτό, επομένως αφού δεν το έφτιαξε εκείνος, δεν έχει ευθύνη» συνεχίζει η Σ. Πορτέση. Σύμφωνα με κάποιους από τους απολυμένους, η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να κρατήσει τα 30 εκ. ευρώ, για να πάει στο πλεόνασμα που ήθελε να παρουσιάσει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό»
Σήμερα, όλοι αυτοί οι νέοι και οι νέες ζητούν, ανανέωση των συμβάσεών τους, αναγνώριση της λήξης σύμβασης σαν απόλυση και να ενταχτούν στο πρόγραμμα των μέτρων ενίσχυσης προκειμένου να πάρουν τα 800 ευρώ, δυνατότητα αξιοποίησης του ταμείου ανεργίας. Σύντομα θα ενώσουν τις φωνές τους και με εργαζόμενους άλλων κλάδων, που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, για να ζητήσουν από κοινού, μόνιμη σταθερή εργασία για όλους και όλες.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συντονιστικού
Τις τελευταίες μέρες βρισκόμαστε στον κλοιό της επιδημικής κρίσης του κορονοϊού, μιας κρίσης  που σύμφωνα με τον ΠΟΥ έχει πάρει χαρακτηριστικά πανδημίας. Η εξάπλωση του ιού έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και στις ζωές όλων μας, τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς, καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (15 στη χώρα μας όταν γράφονται αυτές οι γραμμές), ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες κινδυνεύει άμεσα, ενώ ακόμη και στους νεώτερους υγιείς οργανισμούς, οι μακροχρόνιες συνέπειες της νόσου δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα. Την ίδια ώρα, συνάδελφοι μας, που έχουν βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα μετά την απόλυση, τίθενται σε υποχρεωτικές άδειες χωρίς καμία εξασφάλιση των εισοδημάτων τους, ενώ οι συνθήκες γίνονται ακόμα δυσκολότερες για τους ανέργους να βρουν δουλειά ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε κάποια πηγή εισοδήματος.
Πολλοί και πολλές από εμάς μετά την απόλυσή μας, αφήσαμε το δημόσιο ακόμη πιο υποστελεχωμένο από ότι ήδη ήταν και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως αυτή που οι δημόσιες υπηρεσίες αποδεκατίζονται και η επικοινωνία με το κοινό -συνεπώς και η εξυπηρέτησή του- γίνεται με εξαιρετική δυσκολία.

Με την απόλυσή μας η κυβέρνηση δημιούργησε άλλη μια στρατιά ανέργων η οποία είναι παντελώς αόρατη από τον κρατικό μηχανισμό! Απόδειξη αυτού είναι ότι σε κανένα από τα μέτρα που εξήγγειλε δε συμπεριλαμβανόμαστε! Επιπλέον, η οποιαδήποτε αποζημίωση που δίνεται αφορά αποκλειστικά και μόνο τον ιδιωτικό τομέα και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς όπου η αναζήτηση εργασίας είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη ενώ πολλοί από εμάς για λίγα ένσημα, δε δικαιούμαστε καν επίδομα ανεργίας. Όταν επισημαίναμε ακόμη και πριν την κρίση της πανδημίας τις δυσκολίες της αγοράς εργασίας στην κα Στρατινάκη, εκείνη μας διαβεβαίωνε ότι σε συνεννόηση με τον υπουργό εργασίας κο Βρούτση θα έκαναν ειδική τροπολογία ώστε όλοι και όλες που θα μείνουμε άνεργοι μετά τη λήξη των συμβάσεών μας θα δικαιούμασταν ταμείο ανεργίας, χωρίς ωστόσο να έχουμε λάβει μια απάντηση 2 μήνες μετά τη δέσμευσή της. Αλλά από ό,τι φαίνεται για την κυβέρνηση οι συμβασιούχοι -σε όποιο πρόγραμμα κι αν ανήκουν- είναι αόρατοι κι αναλώσιμοι εργαζόμενοι.
Είναι γεγονός ότι οι συνέπειες της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό  και υποδομές στο ΕΣΥ έχουν κάνει την εμφάνιση τους και έχουν μετατρέψει την κατάσταση σε μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει, όπως έχει ήδη γίνει και στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βρετανία). Οι ελλείψεις βγάζουν μάτι όσον αφορά το μέγεθος των κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που φτάνουν τις 30.000, την αντιστοιχία κρεβατιών ΜΕΘ ανά κάτοικο που είναι 1 προς 17.000, τη μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία κατά 50% τα τελευταία 10 χρόνια, το γεγονός ότι από το 2013 πάνω από 10 νοσοκομεία έχουν βάλει λουκέτο. Σημειώνεται επίσης ότι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, μόλις δύο μήνες πριν, ξεκίνησαν να απολύονται τουλάχιστον 650 συνάδελφοι του πρόγραμματός μας στην Υγεία, όταν προ ημερών ο υπουργός υγείας κος Κικίλιας πανικοβλημένος από την τραγική υποστελέχωση των φορέων Υγείας, παρότρυνε εργαζόμενους σχετικών ειδικοτήτων να κάνουν αίτηση πρόσληψης στις 2ετής συμβάσεις που ανακοίνωσε.
Το ζήτημα της υγείας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο χώρο, αφορά όλους, καθώς όλοι είμαστε εν δυνάμει ασθενείς. Θέλουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας επαρκώς εξοπλισμένο, με άρτια εκπαιδευμένο μόνιμο προσωπικό, ικανό να αντιμετωπίσει κάθε κρίση.
Παράλληλα, ζητάμε να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων και των ανέργων, να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους, να  προστατευθούν τα εισοδήματα των συναδέλφων που έχουν βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι/νες του προγράμματος που έχουν απολυθεί, ώστε να καλυφθούν επαρκώς τα κενά του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα απαιτούμε:
Μόνιμες προσλήψεις στο χώρο της υγείας.  Άμεση επαναπρόσληψη και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που έχουν απολυθεί, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να ανανεωθούν τώρα οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων σε όλο το δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των συμβασιούχων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους.
Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους/ες τους/τις άνεργους/ες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να δοθεί επίδομα τώρα σε όσους/ες συναδέλφους/ισσες του προγράμματός μας έληξε η σύμβασή τους, μέχρις ότου ανανεωθεί.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ίση αντιμετώπιση των εργαζομένων. Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους
Άμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι εμπόρευμα να μπαίνει στο ζύγι της προσφοράς και της ζήτησης, του κόστους και του οφέλους.
Καμία σκέψη για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα στο όνομα της πανδημίας. Η Κυριακή αργία και το ωράριο δεν είναι για παζάρεμα.
Λεφτά για την υγεία και για τις ανάγκες των εργαζομένων και των πολιτών και όχι για τα πλεονάσματα
Για αυτούς τους λόγους καλούμε όλους και όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να μην απομονωθούν και να μη σιωπήσουν περιμένοντας να περάσει η μπόρα καθώς και τα καλυμμένα με μάσκες στόματα βγάζουν φωνή! Θα είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων που η εργοδοσία ή το κράτος τους εκθέτει σε κίνδυνο και όλων όσων έχουν μείνει άνεργοι ή είναι μακροχρόνια άνεργοι και η κυβέρνηση εμμένει να τους συγκαταλέγει στους μη χρήζοντες βοήθεια. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους. Όσοι και όσες εργάζονται στο πρόγραμμα να έρθουν σε επαφή με το Συντονιστικό Αγώνα και τα Σωματεία στους χώρους δουλειάς τους. Κανένας και καμία μόνος/η του/της στην πανδημία.
Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29
Facebook: Συντονιστικό Αγώνα 5500 πτυχιούχων ΟΑΕΔ
e-mail επικοινωνίας: syntonistikiepitropi2019@gmail.com

Φωτεινή Λαμπρίδη tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου