oaednews

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΟΤΑΝ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ

-για την κατάσταση στην ACS-
Χιλιάδες συνάδελφοί μας στον κλάδο των ταχυδρομείων και ταχυμεταφορών καθημερινά δίνουν τη μάχη για το μεροκάματο κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Μέσα στον κίνδυνο να νοσήσουν οι ίδιοι και ταυτόχρονα να γίνουν «εστία μετάδοσης» του κορονοϊού, αφού είτε οι διανομείς μεταφέρουν χιλιάδες αποστολές σε αντίστοιχα σημεία, οι διαλογείς τα κατανέμουν σε χώρους που πραγματοποιείται απολύμανση στην καλύτερη των περιπτώσεων μια στο τόσο, οι συνάδελφοι στην εξυπηρέτηση έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο όταν παραλαμβάνουν ή παραδίδουν αποστολές στα γκισέ των καταστημάτων.
Αν αναλογιστεί κανείς ένα αντικείμενο, ανεξαρτήτως μεγέθους και βάρους, πόσα χέρια αλλάζει από τον αποστολέα στον παραλήπτη, σε πόσους χώρους εναποθέτετε εύκολα αναλογίζεται το υπαρκτό κίνδυνο που υπάρχει, ο οποίος είναι πολλαπλάσιος όταν συνυπολογίσουμε ότι μπορεί χιλιάδες συμπολίτες μας να είναι φορείς του κορονοϊού, και λόγω της ανυπαρξίας και των ελλείψεων του συστήματος υγείας, δεν έχουν κάνει το τεστ για να γίνει η διάγνωση ακόμη και αν έχουν ορισμένα από τα συμπτώματα, αν δεν έχουν να πληρώσουν 100 και 200 για να εξεταστούν σε ιδιωτικό εργαστήριο.
          Η κατάσταση στην ACS, δεν είναι διαφορετική. Η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει κόκκινο. Καλούνται οι συνάδελφοι είτε εργάζονται στην μητρική εταιρία είτε σε franchise να εργαστούν πέραν του ωραρίου σχεδόν καθημερινά. Οι ουρές στα καταστήματα, τεράστιες, ενώ δεν τηρούνται καθολικά τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας (τοποθετημένα plexiglass στις θυρίδες, απόσταση 1 μέτρου στην ουρά, ο ανάλογος κόσμος σε αντιστοιχία με τα τ.μ. εντός της θυρίδας). Στην διαλογή, αντίστοιχή κατάσταση, δεκάδες συνάδελφοι, ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο, αντιμέτωποι με έναν τεράστιο όγκο δουλειάς χωρίς να τηρούνται αποστάσεις, να αερίζεται επαρκώς κ.α.)
Οι πιέσεις για να βγει αυτός ο τεράστιος όγκος δουλειάς, για να αυγατίσουν τα κέρδη της εταιρίας, είναι καθημερινό φαινόμενο. Οδηγούν στην εξάντληση των συναδέλφων. Αποκορύφωμα των πιέσεων αυτών ήταν την Παρασκευή η εργοδοσία της ACS να πιέζει τους εργαζόμενους να εργαστούν και το Σαββατοκύριακο. Πώς αλλιώς θα βγει η δουλειά με λιγότερο κόστος. Ούτε που περνάει από το μυαλό της εργοδοσίας, να προσληφθεί προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, κοστίζει παραπάνω. Όπως κοστίζει να τηρούνται και όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας των εργαζόμενων, γιατί θα πάει πίσω η δουλειά, θα αργήσει να γίνει η είσπραξη.
Το κυνήγι του κέρδους είναι αδυσώπητο, μπροστά σε αυτό δεν υπολογίζει η τάξη των εργοδοτών τίποτα. Τώρα που βρήκαν την ευκαιρία να κερδίσουν περισσότερα οι εταιρίες ταχυμεταφορών αυτό φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα. Δεν είναι τυχαίο ότι τώρα που οι δουλειά έχει αυξηθεί λόγω πανδημίας και της αδυναμίας να πραγματοποιηθούν πολλές εμπορικές συναλλαγές με άλλο μέσω η ACS ανακοίνωσε αυξήσεις στα τιμολόγια, εκμεταλλευόμενη την ανάγκη που προκύπτει σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση. Τις οποίες αναγκάστηκε και πήρε πίσω λόγω της δημοσιότητας που πήρε το θέμα, υπό τον φόβο να δυσφημιστεί η εταιρία και ο πρόεδρος το ΣΕΒ, που είναι ιδιοκτήτης.
Το συμπέρασμα εύκολο και ασφαλές, πανδημία, χιλιάδες ασθενείς, δεκάδες νεκροί στην χώρα, τρομερές ελλείψεις για το δημόσιο σύστημα υγείας και κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους για να τζιράρουν παραπάνω από αυτά που υπολόγιζαν, ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους. Σε αυτό ο κ. Φέσσας ως πρόεδρος του ΣΕΒ, με το παράδειγμά του δίνει γραμμή στους βιομήχανους, τα αφεντικά στην χώρα.
Το ΣΕΤΤΑ καταγγέλλει την στάση της εργοδοσίας της ACS, καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν σε κανέναν εκβιασμό. Να οργανωθούν στο κλαδικό συνδικάτο, το ΣΕΤΤΑ, μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του κλάδου να απαντήσουμε στην επίθεση που δεχόμαστε και αυτήν την περίοδο της πανδημίας που κυριολεκτικά η εργοδοσία στον κλάδο ξεσαλώνει, με την κυβέρνηση να παίζει το παιχνίδι τους, αφού καθημερινά με ΠΝΠ νομοθετεί για τα δικά τους συμφέροντα.
Καταγγέλλουμε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία στο συνδικάτο, είτε αφορά τα μέτρα προστασίας είτε τις συνθήκες και τους όρους  δουλειάς μας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για να αντιμετωπιστούν τα τεράστια κενά.
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές εργασίας. Μονιμοποίηση του προσωπικού.
  • Καμία απόλυση εργαζομένου, να θεωρηθούν άκυρες όσες έχουν ήδη γίνει. Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία στις οποίες θα συμμετέχουν οι επιτροπές εργαζόμενων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
  • Κεντρική προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση, απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό – πελάτες αλλά και μέτρα για την καθημερινή απολύμανση των οχημάτων.
  • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών. Να μην χρεωθούν καμία μέρα κανονικής άδεια. Όλες οι μέρες να θεωρηθούν ειδικού σκοπού.
  • Η παράδοση των αποστολών να γίνεται εκτός του χώρου του πελάτη, στο πεζοδρόμιο. Σε διαφορετική περίπτωση καλούμε τις αρμόδιες αρχές να επιληφθούν του θέματος εφαρμόζοντας όσα ορίζει ο νόμος σχετικά με τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού. 
  • Κατά προτεραιότητα να εξυπηρετούνται οι αποστολές άμεσης ανάγκης όπως φάρμακα, εξυπηρέτηση πολιτών με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας. Για τις υπόλοιπες αποστολές να επιμηκυνθεί ο χρόνος παράδοσης. 
  • Σε περιπτώσεις που θα παραστεί ανάγκη μετάβασης σε νοσοκομείο, σε κάποιο άλλο κτήριο υγειονομικής περίθαλψης ή σε κάποιο μαζικό χώρο ο διανομέας να πηγαίνει με ειδική στολή μιας χρήσης η οποία θα συνοδεύεται από τις απαραίτητες οδηγίες.  
  • Τοποθέτηση ειδικών Plexiglas σε όλα τα καταστήματα, για την προστασία των εργαζομένων από την μετάδοση του ιού.
  • Ο μέγιστος αριθμός πελατών να είναι ένας ανά εργαζόμενο, να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις.
  • Επιμελής Καθαριότητα με απολυμαντικά μέσα ανά 2ωρο. 
  • Αντισηπτικά – γάντια – μάσκα σε αφθονία για κάθε εργαζόμενο σε όποια ειδικότητα και αν εργάζεται, απαραίτητη απολύμανση μετά την επαφή με οποιοδήποτε αντικείμενο ή χρήματα.
  • Καθημερινή απολύμανση των κλιματιστικών – εξαερισμών, των καταστημάτων, των χώρων διαλογής κτλ, αμέσως μετά την λήξη του ωραρίου.
  • Τακτική απολύμανση όλων των κτηρίων.
  • Αγορά πιστοποιημένων απορρυπαντικών απολυμαντικών, πιο συχνή καθαριότητα – απολύμανση στους χώρους που υπάρχουν εργαζόμενοι.
  • Ειδικοί χώροι απολύμανσης (παραβάν απολύμανσης) κατά την είσοδο και έξοδο των εργαζομένων από τους χώρους δουλειάς.
  • Καταβολή του Δώρου Πάσχα το αργότερο μέχρι τη Μ. Τετάρτη.
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Συνδικάτο Εργατουπαλλήλων Ταχυδρομείων Ταχυμεταφορών Αττικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου