Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

Οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος ως «όπλο» κατά της διαφθοράς !!!!!

Οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) ως «όπλο» κατά της διαφθοράς, ήταν το θέμα συζήτησης που έγινε χθες βράδυ, στο πλαίσιο φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ με το ίδιο αντικείμενο, που διοργάνωσαν από κοινού το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, η ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.
Στη συζήτηση συμμετείχαν, εκτός από τον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη φοροαποφυγή Βιρζινί Ροζιέρ, και ο whistleblower Ρούντολφ Έλμερ.   Για τον Ρ. Έλμερ προβλήθηκε νωρίτερα ντοκιμαντέρ για το πώς από υψηλόβαθμο στέλεχος μιας ελβετικής τράπεζας, εξειδικευμένο στις «επενδύσεις» στα νησιά Κέιμαν, μετατράπηκε σε απόβλητο του ελβετικού τραπεζικού συστήματος. 


Αλλά και όταν ακόμη αναζήτησε επαγγελματική τύχη σε κάποια τράπεζα στην Αφρική, και εκεί τον περίμενε η απόλυση λίγο καιρό μετά. Χωρίς εξήγηση φυσικά...   Στη συζήτηση, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης ξεκίνησε την ομιλία του από κάποιες αφορμές που έδωσε τις προάλλες η εγχώρια πολιτική επικαιρότητα. 

«Ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα έναν πρώην πρωθυπουργό να λέει ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο... προφανώς ήθελε να πει ότι είναι φυσικό φαινόμενο. Άποψη κάτω από την οποία υποκρύπτεται η αντίληψη, "αφού όλοι, λίγο πολύ, είναι μέσα στη διαφθορά, τότε τι ψάχνετε; ". Αντίληψη που διατυπώθηκε και μέσα από την περίφημη φράση ενός άλλου ...αξιόλογου ανθρώπου, τη φράση "μαζί τα φάγαμε"», σημείωσε ο Χρ. Βερναρδάκης. Με τον τρόπο αυτό, το παλαιό πολιτικό σύστημα αθωώνει τις καταστάσεις αυτές, υποστήριξε ο υπουργός για να συμπεράνει: «Όχι, η διαφθορά δεν είναι κοινωνικό -φυσικό φαινόμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου