oaednews

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Ψίχουλα για την ανεργία

Σε 160,24 εκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 3 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στην ΕΕ τη διετία 2014-2015 για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ανέρχεται το μερτικό της Ελλάδας, παρότι η χώρα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά σε ανέργους, με ποσοστό σχεδόν 60% στους νέους κάτω των 25 ετών.

 Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, στον απόηχο της συνάντησης Κορυφής στο Παρίσι, το παραπάνω ποσό από τα κονδύλια της λεγόμενης «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων», αντιστοιχεί για τα έτη 2014 και 2015 και θα είναι διαθέσιμα από 1ης Ιανουαρίου 2014.
Τα κονδύλια θα διατεθούν σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και μαθητείας σε ευρωπαϊκές περιφέρειες, όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 25%. Όλες οι ελληνικές περιφέρειες, πλην των Ιονίων Νησιών, είναι επιλέξιμες για να λάβουν χρηματοδότηση.
Οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να υποβάλλουν τα προγράμματά τους έως το τέλος του 2013. Στόχος, είναι η στήριξη αποκλειστικά νέων ανθρώπων, από 15 έως 25 ετών, οι οποίοι δεν σπουδάζουν, δεν εκπαιδεύονται ή δεν εργάζονται.
Τα συνολικά κονδύλια που προβλέπονται στον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ (2014-2020) για τη στήριξη των νέων, ανέρχονται σε 6 δισ. ευρώ.
Έπειτα από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίστηκε το ποσό αυτό να κατανεμηθεί εμπροσθοβαρώς, δηλαδή τη διετία 2014- 2015 στις ευρωπαϊκές περιφέρειες όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 25%.
Χθες στο Παρίσι ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι “η Ελλάδα είναι «πανέτοιμη» για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων για τους νέους που απαιτεί η Ευρώπη αναγνωρίζοντας την “εξάντληση” της ελληνικής κοινωνίας από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση.
Για “προγράμματα-ασπιρίνη” έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι “δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να απαντήσουν στα πρωτοφανή προβλήματα επιβίωσης, σπουδών και εργασίας που αντιμετωπίζει η νεολαία σήμερα και οφείλονται αποκλειστικά στις ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.”
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου