oaednews

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Διχασμένη η Ευρώπη για την ανεργία των νέων

Παρά το γεγονός πως όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στο γεγονός ότι η ανεργία των νέων αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων φάνηκαν τόσο οι αρκετά διαφορετικές προσεγγίσεις των ηγετών αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισής της, όσο και οι εκτιμήσεις αναλυτών στο διεθνή Τύπο σύμφωνα με τις οποίες οι αποφάσεις της διάσκεψης θα βοηθήσουν σε μικρό μόνο βαθμό στην καταπολέμησή τους.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν 24 Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Όπως αναφέρθηκε, σήμερα περίπου 6 εκατ. νέοι στην ΕΕ που κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι, "πρωταθλητές" Ευρώπης στην ανεργία των νέων είναιη Ελλάδα και η Ισπανία με ποσοστό που φτάνει στο 60%.
Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως η ελληνική κοινωνία έχει εξαντληθεί από την παρατεταμένη οικονομική ύφεση που ευθύνεται για το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων, αλλά και για τη γενική ανεργία στην οποία η Ελλάδα είναι επίσης πρωταθλήτρια Ευρώπης, και υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων της ΕΕ που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας μεταξύ των νέων, προσθέτοντας ότι η πλήρης εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2014.
Η Γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε ότι τις θέσεις εργασίας τις δημιουργούν οι επιχειρήσεις και όχι οι πολιτικοί, κάτι στο οποίο διαφώνησε η Λιθουανή πρόεδρος της διάσκεψης (η χώρα της οποίας ασκεί την προεδρία της ΕΕ στο τρέχον εξάμηνο) υποστηρίζοντας ότι μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας από νέους για νέους εφόσον οι πολιτικοί προωθήσουν τα μέτρα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αυτό.
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι το τρίπτυχο της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, είναι "Ταχύτητα, αλληλεγγύη και ποιότητα", και έκανε λόγο για κρίσιμη επόμενη διετία, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει προσπάθειες ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στα επόμενα 2 χρόνια στο θέμα της επιμόρφωσης των νέων, της ένταξής τους στην απασχόληση, και της απλούστευσης των προϋποθέσεων και των διαδικασιών για τη δημιουργία επιχειρήσεων από νέους.
Τόνισε ακόμα ότι η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη είναι να δράσει με ταχείς ρυθμούς.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η χθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών για την ανεργία των νέων αποτελεί συνέχεια της πρώτης συνάντησης κορυφής που έγινε για τους νέους στις 3 Ιουλίου στο Βερολίνο, όπου είχε αποφασιστεί μια σειρά μέτρων ύψους 6 δισ. ευρώ για τη διετία 2014 – 2015. Ποσό που, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πολύ μικρό για να δώσει μια ριζική λύση στο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου