oaednews

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

800 βωμοί, 15.000 απολύσεις

Τα 600 έως 800 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου δείχνει η πυξίδα των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014, μετά τη χθεσινή, τελευταία για το 2013, συνάντηση τρόικας και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμιση. 

 Ωστόσο, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει η διαδικασία αξιολόγησης και δεν έχουν γίνει σαφή τα κριτήρια επιλογής των Οργανισμών, φυσικά με δεδομένη την απροθυμία των αρμόδιων υπουργών να καταργήσουν φορείς που έχουν υπό την επιτήρησή τους και να απολύσουν τους εργαζομένους σε αυτούς.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ενώ έχει παρέλθει από τις 15 Νοεμβρίου η προθεσμία κατά την οποία έπρεπε όλα τα υπουργεία να έχουν αποστείλει στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις προτάσεις τους για καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι οι υπουργοί που έχουν ανταποκριθεί και η συντριπτική πλειονότητά τους παραμένει σιωπηλή και αδρανής.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δύο βασικές σταθμίσεις θα οδηγήσουν στην επιλογή των οργανισμών που θα καταργηθούν: η πρώτη είναι αν έχουν ζημιογόνα χρήση τις τρεις τελευταίες χρονιές και η δεύτερη αν απασχολούν πάνω από 30 υπαλλήλους. Τα κριτήρια αυτά μαρτυρούν και τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης που κατευθύνονται σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημοσίου αφήνοντας σε γενικές γραμμές «αλώβητους» τους πολύ μικρούς φορείς με δύο ή πέντε εργαζομένους, αλλά και τους πολύ μεγάλους τύπου ΕΡΤ με 2.600 υπαλλήλους.
Η δεξαμενή των απολύσεων πάντως θα είναι τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και οι Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσιου, που φτάνουν περίπου τα 800, σύμφωνα με αναλυτική καταγραφή που είχε δημοσιεύσει η «Ε» στις 29 Οκτωβρίου.
Τι συμφώνησαν
Παρ' όλ' αυτά μετά τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα επικρατούσε ικανοποίηση στους επιτελείς, καθώς όπως υπογράμμιζαν:
 * Ολοκληρώθηκε η διαθεσιμότητα του Σεπτεμβρίου με 12.500 υπαλλήλους, στους οποίους εντάχθηκαν έστω και την τελευταία στιγμή οι 1.949 διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων. Η τρόικα είδε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα τα ονόματα των «διαθεσίμων», αναλυτικά, καθώς και οι υπηρεσίες από τις οποίες προέρχονται, μαζί με τις θέσεις που καταργούνται.
* Στο πεδίο των απολύσεων για το 2013 η τρόικα φαίνεται κατ' αρχάς να δέχεται ότι θα υπολογιστούν 2.000 εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ σε σύνολο 4.000 απολύσεων που πρέπει να γίνουν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όπως και στην προηγούμενη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για 2.730 απολύσεις (2.000 από το κλείσιμο της ΕΡΤ, 500 λόγω προβλημάτων υγείας και 230 επίορκων). Υπολείπονται περίπου 1.700 άτομα, για τους οποίους οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν έκαναν κανένα σχόλιο προχωρώντας στις συνομιλίες, στάση που ερνημεύτηκε ως αποδοχή.
*Συμφώνησαν οι τροϊκανοί επί της ουσίας στη δίμηνη παράταση για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας που ζητούσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο οποίος τους έκανε σαφές ότι υπάρχει η σχετική προετοιμασία με την επιλογή 5.000 έως 6.000 υπαλλήλων των ΟΤΑ, 5.000 εργαζομένων από το χώρο της Υγείας (ΕΟΠΥΥ και ασφαλιστικά ταμεία) και περίπου 2.500 από τα ΝΠΔΔ του Δημοσίου. Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι τα 12.500 ονόματα θα δίνονται σταδιακά, αφού προηγείται η εθελοντική διαθεσιμότητα-κινητικότητα στους ΟΤΑ (ουδείς ακόμη ξέρει πώς θα εξελιχθεί), καθώς και η διαθεσιμότητα στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το θέμα των 6.000 συμβασιούχων που παραμένουν στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ με προσωρινές διαταγές και πρόκειται να απομακρυνθούν με δικαστικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα έθεσαν για πρώτη φορά οι δανειστές, ζητώντας συγκεκριμένους αριθμούς.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου