oaednews

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Στον αέρα τα 200 ευρώ τον μήνα σε μακροχρόνια ανέργους


Στα παλαιότερα των υποδημάτων του φαίνεται ότι γράφει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τους Ελληνες που στενάζουν από την ανεργία, αφού ουδεμία συζήτηση ή έστω κίνηση έχει γίνει για το θέμα της διεύρυνσης της ηλικιακής βάσης των μακροχρόνια ανέργων και της μείωσης του πλαφόν στο οικογενειακό τους εισόδημα που θα δώσει, μικρή έστω, ανάσα σε περισσότερους από 430.000 χωρίς εισόδημα ανθρώπους (θα λαμβάνουν 200 ευρώ μηνιαίως).
Σύμφωνα λοιπόν με τα περιλαμβανόμενα στο Μνημόνιο 3 και υπό τον τίτλο Μέτρα Κοινωνικής Πολιτικής Μακροχρονίως Ανέργων, έχει ψηφιστεί η υποχρέωση από την 1-1-2014 το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων να μη λαμβάνεται από την «κλειστή ηλικιακή ομάδα των 45 έως 65 ετών, αλλά αυτή να διευρυνθεί στους ανέργους ηλικίας από 20 έως 66 ετών»!

Αναλυτικότερα η διάταξη προβλέπει ότι από 1.1.2014 Ελληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και ευρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δώδεκα μήνες, δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.

Παρότι λοιπόν η διεύρυνση της ηλικιακής βάσης και η μείωση του πλαφόν στα 10.000 (από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα) αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση που έχει συμπεριληφθεί στο Μνημόνιο 3 (ν. 4093/2012), καμία συζήτηση δεν καταδέχτηκε να διεξαγάγει με τους εκπροσώπους της τρόικας των δανειστών μας ο αποκαλούμενος και σφαγέας των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτσης.

Δεν βιάζεται

Μάλιστα ενώ είναι ένα από τα ελάχιστα μνημονιακά προαπαιτούμενα που προσδίδουν δικαιώματα στους πληγέντες από τις μνημονιακές πολιτικές εργαζόμενους, δεν υπάρχει καμία «έξαψη» στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ προκειμένου να εφαρμοστεί το μνημονιακό προαπαιτούμενο. Βέβαια δεν φταίνε σε καμία περίπτωση οι άνθρωποι που στελεχώνουν τις υπηρεσίες, αφού ο κ. Βρούτσης, ο οποίος εμφανίζεται ιδιαίτερα βιαστικός να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές που περικόπτουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα επικαλούμενος τις μνημονιακές υποχρεώσεις, ουδεμία εντολή έχει δώσει μέχρι σήμερα προκειμένου να υπάρξει εφαρμογή του μέτρου που επίσης αποτελεί υποχρέωση εκ του Μνημονίου! Μάλιστα σε σχετικές ερωτήσεις στον ΟΑΕΔ οι αρμόδιες υπηρεσίες δήλωναν άγνοια, αφού μέχρι χθες ουδείς εκ των επαϊόντων είχε ενημερώσει ώστε να ετοιμαστεί ο μηχανισμός.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ για τον Σεπτέμβριο του 2013 δείχνουν ότι από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 453.342 θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι (αφού βρίσκονται σ’ αυτή την κατάσταση περισσότερο από 12 μήνες). Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία από τον ΟΑΕΔ, μόλις το 5% εξ αυτών λαμβάνουν το επίδομα μακροχρόνια ανέργου (200 ευρώ/μήνα). Σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει ότι περίπου 20.000 (ηλικίας από 45 έως 60 ετών) από τους 453.342 μακροχρόνια ανέργους παίρνουν το επίδομα. Οταν (ή καλύτερα αν, καθότι ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του κ. Βρούτση) λοιπόν διευρυνθεί η ηλικιακή βάση, υπολογίζεται ότι θα λαμβάνει το σχετικό επίδομα των 200 ευρώ το σύνολο σχεδόν των μακροχρόνια ανέργων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ύψος της συνολικής δαπάνης για το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, σύμφωνα με την αντισυνταγματική πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 19ης-11-2012.
Του Τζώρτζη Ρούσσου

1 σχόλιο:

  1. ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΙΣΘΟΥΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ 200 ΕΥΡΩ ΤΟΣΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ???? ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΑΣΕΙ ΠΑΛΙ ΚΟΡΟΙΔΑ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ .....ΩΡΑΙΑ ΦΥΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή