oaednews

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

50% η ανεργία στον κλάδο των μηχανικών

Άνοιξε ο διάλογος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου χθες στο Εργατικό Κέντρο
Στρογγυλό τραπέζι για την ύφεση και τις εργασιακές σχέσεις στον τεχνικό κλάδο στην εποχή των μνημονίων, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί 
στο Εργατικό Κέντρο Δράμας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΓΣΕΕ, τους Εργατικού Κέντρου Δράμας, του Νομαρχιακού Τμήματος Δράμας του Τ.Ε.Ε., του παραρτήματος Αν. Μακεδονίας του ΓεωΤ.Ε.Ε. και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος του Ν.Τ. του ΤΕΕ κ. Δημήτρης Κυριαζίδης ανέφερε ότι σκοπός της διεξαγωγής της συζήτησης ήταν η εξεύρεση τρόπων με τους οποίους οι τοπικές κοινωνίες θα ενεργήσουν για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα απασχόλησης που υπάρχει στον κλάδο των μηχανικών και στους εργαζόμενους στα τεχνικά έργα.

Δημήτρης Κυριαζίδης: 50% η ανεργία στον κλάδο των μηχανικών


Ο κ. Κυριαζίδης τόνισε ακόμη ότι αυτοί οι κλάδοι έχουν δεχτεί μεγάλα πλήγματα από την αρχή της κρίσης και χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στον κλάδο των μηχανικών όπου τα ποσοστά ανεργία φτάνουν το 50%, ενώ στους νέους μηχανικούς τα ποσοστά αυτά εκτοξεύονται στο 80%, ενώ επισήμανε και τη μετανάστευση μεγάλου αριθμού ατόμων. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό μηχανικών (περίπου το 30% του συνόλου) που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας και πολύ χαμηλούς μισθούς, ενώ τόνισε ότι στο πρόβλημα της ανεργίας προστίθεται το ασφαλιστικό ζήτημα των μηχανικών με τις μεγάλες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Μίλησε για φυγή των μηχανικών από το επάγγελμα, λόγω του υψηλού ασφαλιστικού κόστους και της πτώσης της οικοδομής και μείωσης των δημοσίων έργων, ενώ χαρακτήρισε ως μόνη διέξοδο στην παραπάνω κατάσταση την εκτέλεση έργων μέσω των κοινοτικών πλαισίων στήριξης (ΕΣΠΑ). Σε αυτό το πλαίσιο τοποθέτησε ο πρόεδρος του Ν.Τ. Δράμας του ΤΕΕ, την προσπάθεια να ανοίξει μαζί με τα Επιμελητήρια, τα συνδικάτα και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ένας διάλογος για την ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και της παραγωγικής δύναμης της χώρας. “Το Τ.Ε.Ε. έχει αναλάβει αυτή τη δέσμευση ώστε να ξεκινήσει αυτό το διάλογο και να μπορέσει να καταρτίσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο θα βγάλει από την κρίση, τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και στα τοπικά πλαίσια”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανδρέας Στοϊμενίδης: Μείωση ΑΕΠ 25%, μείωση μισθών πάνω από 50%


Ο κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλογων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ανέφερε ως βασικό θέμα που επηρεάζει την κατάσταση σήμερα στον τεχνικό κλάδο, την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, λέγοντας “το καθεστώς των ελεύθερων διαπραγματεύσεων σήμερα τελεί υπό πλήρη διάλυση”. Έδωσε μάλιστα στοιχεία για τις αποφάσεις που εκδίδει τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας για τις εργασιακές διαφορές, οι οποίες ήταν 54 το2007, ενώ το 2012 ήταν 8 και φέτος μόλις μία και απέδωσε στην αποδυνάμωση του την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ο κ. Στοϊμενίδης πρόσθεσε ότι στον τεχνικό κλάδο το 69,2% των εργαζομένων είναι στο επίπεδο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, όπως έχει ψηφιστεί από το Υπουργείο, που σημαίνει αμοιβή 625 ευρώ μικτά ανά μήνα, χωρίς να έχουν αφαιρεθεί και οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ για τους μηχανικούς. Έκανε επίσης λόγο για την μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε ποσοστό άνω του 25% τα τελευταία χρόνια και χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την όποια αναπτυξιακή προσπάθεια. Ανέφερε ότι μείωση του ΑΕΠ της οικονομίας μας κατά 25%, είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί για χώρα που δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και τη ίδια ώρα οι μισθοί των εργαζομένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα έχουν πέσει σε ποσοστά πάνω από 50%, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο τις συνθήκες. Αναφέρθηκε ακόμα στους κινδύνους προσωποκράτησης ή κατασχέσεων για τους μηχανικούς λόγω χρεών προς το ΤΣΜΕΔΕ, όπου η ασφάλιση είναι υποχρεωτική, είτε κάποιος εργάζεται, είτε είναι άνεργος και πρόσθεσε ότι η Ομοσπονδία και το ΤΕΕ θα κάνουν ότι μπορούν για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους στον τεχνικό κλάδο. Τέλος για τη μετανάστευση ανέφερε ότι όλοι ζούμε ιστορίες μετανάστευσης ανθρώπων από το κοντινό μας περιβάλλον και αναρωτήθηκε με ποιους ανθρώπους θα στηθεί η αναπτυξιακή διαδικασία που χρειάζεται η χώρα όταν ένα μεγάλο μέρος του στελεχιακού δυναμικού της βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης δήλωσε τη στήριξη του ΕΥΚ σε ανάλογες κινήσεις διαλόγου και ανέφερε ότι η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο στις μέρες μας, λέγοντας ακόμη ότι τα επαγγέλματα των τεχνιτών είναι συναφή με τον κλάδο των μηχανικών. Χαρακτήρισε αναγκαία την συνεννόηση των φορέων, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης μέσα από δημόσια έργα και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υψηλής ανεργίας, η οποία είπε ότι φτάνει σήμερα το 90% στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Κυριάκος Χαρακίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του ΤΕΕ και του ΕΥΚ Δράμας να ανοίξει η συζήτηση για τα προβλήματα στον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος ανέφερε ότι έχει κατ” εξοχήν πληγεί από την κρίση και βρίσκεται σε μια πολύ βαθιά ύφεση. Ο Δήμαρχος Δράμας αναφέρθηκε σε στοιχεία για την έκδοση οικοδομικών αδειών από την Πολεοδομία Δράμας, οι οποίες ήταν 600 και οι μισές περίπου αφορούσαν σπίτια και πολυκατοικίες το 2006, ενώ το 2013 έχουν εκδοθεί μόνο 190 από τις οποίες οι 160 αφορούν μικροπαρεμβάσεις, περίπου οι 30 αφορούν κατοικίες και μόνο μία άδεια, αφορά τριώροφο κτίριο. Χαρακτήρισε σημαντική βοήθεια την εκτέλεση έργων μέσω του ΕΣΠΑ για την απασχόληση των εργαζομένων, αλλά πρόσθεσε ότι και οι Δήμοι δεν μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη βοήθεια καθώς οι διαθέσιμοι προς αυτούς πόροι για την εκτέλεση έργων από την κυβέρνηση έχουν μειωθεί σε ποσοστό 80-85%. “Εμείς ως Δήμος θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτά που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια και τα επόμενα και να έχουμε στην επόμενη προγραμματική περίοδο την ίδια απορροφητικότητα προκειμένου να απασχοληθεί περισσότερος κόσμος στις κατασκευές και να μη χαθούν θέσεις εργασίες και επιχειρήσεις που ασχολούνται σε αυτόν τον κλάδο”, κατέληξε.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Αν. Μακεδονίας του ΓεωΤΕΕ κ. Ζαφείρης Μυστακίδης από την πλευρά του τόνισε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με το ΤΕΕ και έχει γίνει προσπάθεια μέσα στην κρίση να αναδειχθούν δυνάμεις που ήταν παραγκωνισμένες μέσα στο παρωχημένο παραγωγικό μοντέλο των προηγούμενων χρόνων. Τόνισε ότι το ΓεωΤΕΕ έχει καταθέσεις τις προτάσεις του για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Π.Ε. Δράμας και ότι κανείς επιστημονικός φορέας δεν περισσεύει στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου