oaednews

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Η “μορφωμένη” ανεργία

Γράφει ο Κώστας Παπαδόπουλος
Τεράστιο φαίνεται πως είναι το πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει τους νέους πτυχιούχους της χώρας ενώ δεν φαίνεται και κάποιο φως ελπίδας στο βάθος του τούνελ. Χαρακτηριστικό σημάδι της κατάστασης που επικρατεί είναι πως σε ένα από τα ιστορικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας όπως είναι το ΕΚΠΑ τα ποσοστά ανεργίας των αποφοίτων είναι ιδιαιτέρως υψηλά και αγγίζουν το 19,7% ενώ το 2006 κυμαίνονταν γύρω στο 7%.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως το ποσοστό ανεργίας για πάνω από 6 μήνες αγγίζει πλέον το 70% ενώ ταυτόχρονα το 35,1% απασχολείται σε άσχετη θέση με το αντικείμενο των σπουδών του προσπαθώντας να βγάλει τα προς το ζην. Την ίδια ώρα 1 στους 4 απόφοιτους του πανεπιστημίου θεωρούν πως την ίδια δουλειά με αυτούς μπορεί να την κάνει και ένας απόφοιτος ΤΕΙ με παρόμοιο αντικείμενο σπουδών, γεγονός που καταδεικνύει και τον ξεπεσμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Έρευνα που παρουσιάστηκε στην εφημερίδα «Ημερησία» καταδεικνύει τις αλλαγές που έχουν προκύψει στην ένταξη των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και τις δυσκολίες που πλέον αυτοί αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να αποδείξουν πως δεν έκαψαν απλά τα πανεπιστημιακά τους χρόνια . Η έρευνα έδειξε πως το 76,9% των απόφοιτων του ΕΚΠΑ σήμερα είναι εργαζόμενοι ενώ το 19,7% είναι άνεργοι. Ωστόσο, μεγαλύτερο φαίνεται πως είναι το χρονικό περιθώριο που απαιτείται πλέον από έναν απόφοιτο προκειμένου να κατορθώσει να βρει εργασία. Το 27,8% των απόφοιτων βρίσκει εργασία στους 6 πρώτους μήνες ενώ το ποσοστό το 2006 προ κρίσης ανερχόταν στο 40,7%.
Οι σχολές με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας φαίνεται πως είναι η Θεολογία, το τμήμα της Πολιτικής Επιστήμης και της Γεωλογίας ενώ τα τμήματα της Νομικής, των Επιστημών Υγείας, της Πληροφορικής και της Νοσηλευτικής φαίνεται πως είναι αυτά με τα μεγαλύτερα ποσοστά απασχολούμενων πτυχιούχων. Αιτία της δυσκολίας εύρεσης εργασίας φαίνεται πως είναι η αναντιστοιχία ανάμεσα στις απαιτήσεις της αγοράς και του αντικειμένου σπουδών των περισσότερων φοιτητών.
Σταθερή και καθημερινή δουλειά έχει το 61% των μισθωτών σήμερα μειωμένο κατά 5% σε σχέση με το 2006 ενώ το 39% απασχολείται περιστασιακά. Στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι πως η πλειοψηφία των απόφοιτων βρήκε την λύση στην ανεργία μέσω γνωριμιών, διαγωνισμών ή αγγελιών.
Μήπως θα ήταν προτιμότερο ως νέοι να πειραματιστούμε περισσότερο στα φοιτητικά μας χρόνια και να αναπτύξουμε δεξιότητες που ίσως μας εξασφαλίσουν περισσότερα στην συνέχεια, αντί να τα σπαταλάμε σε στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης;


n Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου