oaednews

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΑΕΔ: 3 νέα προγράμματα τον Σεπτέμβριο – ευκαιρίες απασχόλησης για 120.000 νέους το 2014


Της Ρούλας Σαλούρου
Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, θα βγει η μία από τις τέσσερις δημόσιες προσκλήσεις για την απασχόληση 10.000 ανέργων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να «βγουν» τρία νέα προγράμματα για την απασχόληση 5.200 ανέργων. Τα αποτελέσματα της Στατιστικής Αρχής για την ανεργία δεν αποτελούν έκπληξη για τον ΟΑΕΔ, όμως ο διοικητής του Θόδωρος Αμπατζόγλου, μιλώντας στο Capital.gr εκτιμά ότι τελικά οι προσπάθειες θα πιάσουν τόπο και η ανεργία θα μειωθεί. Σύμφωνα με τον διοικητή, τρία νέα προγράμματα θα «τρέξουν» μέσα στον Σεπτέμβρη, ενώ με το ΕΣΠΑ για τους νέους, μέσα στο 2014 σχεδιάζονται ολοκληρωμένες δράσεις για 120.000 άνεργους.
Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζόγλου, ανάσα, έστω και συγκυριακή θα αποτελέσουν για 50.000 ανέργους τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Μέσω αυτών, θα βρουν απασχόληση για 5 μήνες (έως 6,5 μήνες, κατ’ ανώτατο όριο, στους τομείς ειδικά της Παιδείας) 50.000 άνεργοι. «Μέσα από αυτό το πρόγραμμα επιτυγχάνονται δύο στόχοι: 50.000 άνεργοι θα έχουν για 5 μήνες εργασία (ή 6,5) και ένα εισόδημα που θα τους βγάλει από το τέλμα της αδράνειας καθώς και σημαντικοί τομείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα ενισχυθούν» δηλώνει χαρακτηριστικά ο διοικητής, ενώ επισημαίνει ότι όσοι τοποθετηθούν σε αυτές τις θέσεις, θα έχουν κριθεί με βάση «το πλέον αντικειμενικό σύστημα μοριοδότησης». Τη διαδικασία εποπτεύει σε κάθε της βήμα το ΑΣΕΠ.
Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, θα βγει η μία από τις τέσσερις δημόσιες προσκλήσεις για 10.000 ανέργους υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αυτό που αναμένεται είναι η έγκριση του ΑΣΕΠ για τα κριτήρια με τα οποία θα καταταγούν οι άνεργοι.
Παράλληλα, εντός Σεπτεμβρίου αναμένονται 3 νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για 5.200 ανέργους.
Συγκεκριμένα, οι δύο από τις τρεις δράσεις αφορούν στην επέκταση προγραμμάτων τα οποία κρίθηκαν ως επιτυχή και με βάση τα οποία θα επιδοτηθούν οι προλήψεις 3.200 ανέργων, νέων και πτυχιούχων, καθώς και ατόμων που ανήκουν σε μειονεκτικές ομάδες του πληθυσμού. Η τρίτη δράση θα αφορά στην χορήγηση 10.000 ευρώ, ως ποσό εκκίνησης για τη δημιουργία μικρών, υγιών επιχειρήσεων από 2.000 άνεργους πτυχιούχους.
Στην ερώτηση του Capital.gr σε ποιους κλάδους θα επικεντρωθεί, από το νέο έτος, η προσπάθεια του ΟΑΕΔ , ο κ. Αμπατζόγλου δήλωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα να εκπονηθούν δράσεις που θα στηρίξουν συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι οι κατασκευές, το εμπόριο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Τα επόμενα βήματα αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος «Youth Guarantee», το οποίο συνδυάζει μια σειρά δράσεων, όπως: κατάρτιση, απασχόληση και συμβουλευτική, στην οποία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου, και θα προσφέρει ένα συνολικό «πακέτο» 120.000 ευκαιριών ένταξης στην αγορά εργασίας.

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου