oaednews

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Πανελλαδική έρευνα του Παν/μιου Πατρών: Το μεγαλύτερο πρόβλημα η Ανεργία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τ' αποτελέσματα μεγάλης Πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησαν... οι Προπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η έρευνα αφορά την οικονομική κρίση, την πολιτική συγκυρία και την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος. Μια πρώτη ανάλυση των ευρημάτων έχει ως εξής:


Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου (διαφάνεια 25) οι 3 στους 10 ψηφοφόρους δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει 1% διαφορά από τη ΝΔ. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η ΧΑ και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ. Άλλο κόμμα επιλέγει το 5.1% των ερωτηθέντων ενώ αυθόρμητα δηλώνουν τα κόμματα ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1%), Δημιουργία Ξανά (0.6%), Οικολόγοι – Πράσινοι (0.4%), ΕΠΑΜ (0.3%), Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας (0.2%) κ.α.

Από την μελέτη του προφίλ των αναποφάσιστων ανάλογα με το προφίλ των ψηφοφόρων των κομμάτων και με κατάλληλη αναγωγή προκύπτει η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (διαφάνεια 27). Πρώτο κόμμα είναι ο ΣΫΡΙΖΑ με διαφορά 3.5% από τη ΝΔ. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η ΧΑ και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ

Ιεράρχηση των προβλημάτων

Ως σημαντικότερο πρόβλημα, με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα, εμφανίζεται η ΑΝΕΡΓΙΑ (διαφάνεια 4).

Ακολουθεί, ως δεύτερο σημαντικότερο η ΔΙΑΦΘΟΡΑ και τις θέσεις 3-5 στη σημαντικότητα τις καταλαμβάνουν η ΠΑΙΔΕΙΑ, οι ΧΑΜΗΛΟΙ ΜΙΣΘΟΙ/ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ και οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.

Στις θέσεις 6-8 εμφανίζονται το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και η ΥΓΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.

Επιπτώσεις οικονομικής κρίσης

Αναφορικά με την προσωπική οικονομική κατάσταση οι 3 στους 4 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι έχει χειροτερεύσει (διαφάνεια 6), ενώ μόνο το 3% των ερωτηθέντων δηλώνει καλυτέρευση της οικονομικής του κατάστασης.

Οι 6 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η εργασιακή τους κατάσταση έχει χειροτερεύσει (διαφάνεια 7) ενώ μόλις το 5.5% δηλώνει ότι αυτή έχει καλυτερεύσει. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 45% των ερωτηθέντων δηλώνουν χειροτέρευση τόσο της οικονομικής όσο και της εργασιακής κατάστασης τον τελευταίο χρόνο.

Επίσης, οι 6 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις δύσκολα ή πολύ δύσκολα ενώ μόνο 1 στους 10 τις αντιμετωπίζει εύκολα ή πολύ εύκολα.

Περίπου 7 στους 10 πιστεύουν ότι τα πράγματα οδηγούνται σε λάθος κατεύθυνση ενώ περίπου οι 9 στους 10 (87.7%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση.

Επιπλέον, οι 7 στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί θα επιδεινώσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (διαφάνεια 11).

Η κρίση στην Κύπρο

Στο ερώτημα αναφορικά με το πως κρίνουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα της κρίσης της κυπριακής οικονομίας 5 στους 10 ερωτηθέντες τη χαρακτηρίζουν ουδέτερη (διαφάνεια 13). Ο 1 στους 3 ερωτηθέντες θεωρεί αρνητική τη στάση της κυβέρνησης και μόνο 1 στους 8 την χαρακτηρίζει ως θετική.Τοποθέτηση σε πολιτικά ζητήματα

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, ίσως για πρώτη φορά, εμφανίζεται μια ισορροπία με ελαφριά αρνητική τάση (διαφάνεια 15). Συγκεκριμένα το 42% των ερωτηθέντων συμφωνούν για παραμονή στο ευρώ ανεξάρτητα από τις θυσίες που απαιτούνται ενώ το 46% διαφωνεί με αυτήν την θέση.

Σχετικά με την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέρ της παραμονής τάσσεται το 57% περίπου των ερωτηθέντων και κατά το 28% περίπου.

Αναφορικά με το ύψος του κατώτατου μισθού οι 8 στους 10 ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι πρέπει να ανέβουν στα προ μνημονίου επίπεδά τους.

Αναφορικά με τα ερωτήματα για αντιστάθμιση των επιπτώσεων των μειώσεων των εισοδημάτων οι ερωτηθέντες έκριναν ότι:

· το 85% επιθυμούν παροχές στο χώρο της υγείας,

· το 87% επιθυμούν παροχές στο χώρο της δημόσιας παιδείας,

· το 80% επιθυμούν παροχές με τη μορφή επιδομάτων στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Οι 6 στους 10 ερωτηθέντες επιθυμούν να επανέλθει το καθεστώς ωρίμανσης των μισθών, γνωστό ως χρονοεπίδομα.

Το 44% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι οι τράπεζες πρέπει να κρατικοποιηθούν έναντι του 26% που διαφωνεί με αυτήν την θέση. Ουδέτερη στάση έχει το 30% των ερωτηθέντων.

Εκλογές

Στην ερώτηση χαρακτηρισμού του πολιτικών τους θέσεων οι ερωτηθέντες απαντούν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι ανήκουν στον κεντροαριστερό χώρο (διαφάνεια 24). Το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανήκει στον αριστερό χώρο ενώ το 35% στον δεξιό χώρο.
newsplus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου