oaednews

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Δεκάωρος μαραθώνιος μέχρι το γκισέ του ΟΑΕΔ

«Πανεπιστήμιο είναι εδώ;» ρώτησε μια τουρίστρια την Αννα Μαρία η οποία είχε βγει να καπνίσει, έπειτα από πέντε ώρες αναμονής στον ΟΑΕΔ, επί της Σταδίου. «Είδε ότι μπαινοβγαίνουν νέοι άνθρωποι και αναρωτήθηκε τι συμβαίνει». Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παρευρισκομένων -νέοι οι περισσότεροι-, ο μέσος όρος αναμονής για να ανανεώσει κάποιος την κάρτα ανεργίας ή για να εγγραφεί ως άνεργος στο μητρώο είναι περίπου 10 ώρες. Ουρές, διαμαρτυρίες, ένταση.

Το μηχάνημα που εκδίδει τα νούμερα προτεραιότητας έχει σταματήσει από τις 12 το μεσημέρι. «Δεν έχει νόημα να βγάλει άλλα. Δεν θα εξυπηρετηθούν ούτε αυτοί που είναι εδώ», λέει μία από τις υπαλλήλους.
Για τρίτη μέρα
Η Αννα Μαρία, 27 ετών, εργαζόταν σε εταιρεία παραγωγής και είναι άνεργη από τον περασμένο Νοέμβριο. Στέκεται στην ουρά του ΟΑΕΔ μελετώντας μία παρτιτούρα. Δουλειά μπορεί να μη βρει, αλλά μέχρι να φτάσει η σειρά της στο γκισέ, σίγουρα θα αποτελειώσει το διάβασμα για το πτυχίο στην ανωτέρα του πιάνου. Περιμένει να ανανεώσει την κάρτα ανεργίας της στον ΟΑΕΔ, στο παράρτημα της Σταδίου, για τρίτη εργάσιμη! Είναι μία από τους 855.286 ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ (καταμέτρηση Φεβρουαρίου).
Ο Αλέξανδρος δούλευε ώς τον Νοέμβριο πωλητής σε αλυσίδα εταιρειών με ηλεκτρικά είδη. «Ηρθα για να δηλώσω παρών» λέει ο ίδιος, περιμένοντας στις 12.30 το μεσημέρι, στο τέλος μιας ουράς 150 ατόμων.
Το επίδομα που παίρνει (σχεδόν 400 ευρώ) του επιτρέπει να καλύπτει τη βενζίνη για το μηχανάκι. «Και αύριο εδώ θα είμαστε. Εχω το 154 και είμαστε στο 108...» μονολογεί κάποιος από την ίδια σειρά. Σύμφωνα με τον διοικητή της υπηρεσίας, «πέντε ταμεία είναι ανοιχτά, αλλά είναι πολύς ο κόσμος». Οι υπάλληλοι βάζουν τα δυνατά τους και συνεχίζουν να δουλεύουν ακόμα και μετά τη λήξη του ωραρίου. Η υπομονή κάποιων έχει εξαντληθεί και δεν δικαιολογούν ούτε μια ολιγόλεπτη απουσία.
Ανεργη στα 42 της
«Κάνουν διάλειμμα για να καπνίσουν, ενώ έχει τόσο κόσμο», φωνάζει ένας μετανάστης που περίμενε να βγάλει κάρτα ανεργίας. «Εσύ γιατί μιλάς; Από πού είσαι;» τον ρωτάει ένας μεσήλικας, ο οποίος περιμένει για τον ίδιο λόγο, πυροδοτώντας ένα μικρο-επεισόδιο. Το 63,71% των εγγεγραμμένων ανέργων είναι ηλικίας 30-54 ετών.
Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται η κυρία Αμαλία, η οποία για τρίτη φορά μέσα σε 10 ημέρες ελπίζει ότι θα φτάσει στο γκισέ. Στα 42 της βρέθηκε άνεργη, όταν έκλεισε το εστιατόριο που δούλευε επί 20 χρόνια. «Παρατηρώ τι συμβαίνει, μπαίνουν και βγάζουν νούμερα από την τσέπη. Τα έχουν από χθες», λέει η ίδια.

1 σχόλιο:

  1. Ο ΟΑΕΔ ΚΑΤΑΡΡΕΙ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ.ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟΥΣ ΕΙΔΑΜΕ.Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ.ΟΠΟΙΟΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΑΠΛΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ.Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ.Π.Ε.Υ., ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΝ ΧΑΛΑΡΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΡΚΕΙΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή