oaednews

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Γερμανία: Μεγάλες αυξήσεις συντάξεων και μισθών

Εντελώς διαφορετικά μοντέλα χρησιμοποιεί η Γερμανία στο εσωτερικό της από αυτά που προωθεί για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Γνωρίζοντας πως η Ανάπτυξη δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς κατανάλωση, μετά από χρόνια «παγώματος» μισθών, φέτος οι εργαζόμενοι βλέπουν σημαντικές αυξήσεις, ενώ στον ίδιο παρανομαστή θα βρεθούν και οι συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση Μέρκελ, υπό την πίεση των συνδικάτων,  των επερχόμενων εκλογών αλλά και των ανησυχητικών στοιχείων για την γερμανική οικονομία σχεδιάζει να δώσει προς τους συνταξιούχους τις μεγαλύτερες αυξήσεις, εδώ και χρόνια. Οι αυξήσεις αφορούν συνολικά 20 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Όπως αναφέρεται, οι συνολικές αυξήσεις έως το 2016 στα δυτικά κρατίδια θα είναι της τάξης του 8,27% και στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας της τάξης του 11,01%

Το 2013, οι συνταξιούχοι στα ανατολικά κρατίδια θα λάβουν αύξηση 3,49%, την υψηλότερη από το 1997. Οι συνταξιούχοι στα δυτικά κρατίδια της Γερμανίας θα λάβουν αύξηση το 2013 μόνο 1%, ενώ μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της τάξεως του 2,55% θα τους δοθεί το 2015.

Παράλληλα οι μισθοί στη Γερμανία καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπου –αντίθετα- αυξάνει η ανεργία.

Συγκεκριμένα οι μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν 3,2% τον Ιούλιο, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδό τους από το 3,4% τον Οκτώβριο του 2008. Έτσι φέτος οι αυξήσεις των μισθών ξεπέρασαν το ρυθμό του πληθωρισμού, ο οποίος κυμαίνεται γύρω στο 2%.

Ας σημειωθεί πως και οι Δημόσιοι υπάλληλοι είδαν φέτος τις αποδοχές τους να αυξάνονται μεσοσταθμικά κατά 6,3% σε μία διετία.


το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου