oaednews

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Στηρίζει οικονομία και απασχόληση η κινητή τηλεφωνία


«Αιμοδότη» της εθνικής οικονομίας εξακολουθεί να αποτελεί ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, ο οποίος παρά τη βαθιά ύφεση συνεχίζει να «ρίχνει» σε επενδύσεις το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του από τις υπηρεσίες και τα κέρδη EBITDA.
Σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της ICAP για την περίοδο 2011-2012, ο κλάδος της κινητής τηλεφωνίας πραγματοποίησε πέρυσι επενδύσεις ύψους 352 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, την ώρα που τα έσοδά του υποχωρούσαν σημαντικά σε ποσοστό 35,7%. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί και η επένδυση για την απόκτηση των νέων αδειών χρήσης φάσματος, από την οποία μπήκαν στα ταμεία του κράτους συνολικά 380 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει από την έρευνα, το 2011 η συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ ανήλθε σε 3,4%, ενώ ο κλάδος συνέβαλε, άμεσα και έμμεσα, στη διατήρηση και δημιουργία 59.000 θέσεων εργασίας. Μαζί με την υπόλοιπη αλυσίδα (προμηθευτές και έμποροι) το σύνολο των δημόσιων εσόδων που δημιούργησε ο κλάδος το 2011 ανήλθε σε περίπου 2 δισ. ευρώ.
Στη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών διαπιστώνεται επίσης ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια μεγαλύτερης συνεισφοράς του κλάδου στην οικονομία, καθώς θα χρειαστούν επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, τα οποία θα παρέχουν μεγαλύτερες ταχύτητες και νέες υπηρεσίες μεταφοράς δεδομένων.
Ηδη η ολοένα αυξανόμενη διείσδυση των συσκευών τρίτης γενιάς 3G (τo 2011 η διείσδυση των smartphones στην Ελλάδα έφτασε στο 60% έναντι 51% στην υπόλοιπη Ευρώπη) μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για ανάπτυξη των κινητών ευρυζωνικών συνδέσεων. Είναι ενδεικτικό ότι, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, το ποσοστό των εσόδων από τις υπηρεσίες δεδομένων ανήλθε μόλις στο 9% των συνολικών εσόδων, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 26η θέση σε σύνολο 31 χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου