oaednews

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Απασχόληση από κοινωνικό συνεταιρισμό


Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ίδρυσε ο Δήμος

Θέμα ημερών αποτελεί η προκήρυξη του Δήμου Ιλίου για 35 θέσεις εποχικού προσωπικού στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου "Δημοτικό Κέντρο Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης", στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού"/ΕΣΠΑ 2007-2013 "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο Στήριξης.

Νίκος Ζενέτος, δήμαρχος Ιλίου: Ο κοινωνικός συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2011, έχει λαϊκή βάση, λειτουργεί με ιδιωτικού δικαίου κριτήρια και παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες
Νίκος Ζενέτος, δήμαρχος Ιλίου: Ο κοινωνικός συνεταιρισμός ιδρύθηκε το 2011, έχει λαϊκή βάση, λειτουργεί με ιδιωτικού δικαίου κριτήρια και παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες
Ο δήμαρχος Ιλίου, κ. Νίκος Ζενέτος, μίλησε στο "Εθνος Εργασία" για τη νέα προκήρυξη και αποκαλύπτει τις δράσεις που αναλαμβάνει ο δήμος για την ενίσχυση της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών αλλά και τα πλεονεκτήματά τους. Συγκεκριμένα, ο δήμος ανέλαβε την πρωτοβουλία να ιδρύσει και να συνάψει προγραμματική σύμβαση με τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες των Παιδικών Σταθμών, μέσω της κάλυψης 35 ακόμα θέσεων εργασίας. Ο κ. Ζενέτος παρατηρεί ότι η κεντρική διοίκηση βρίσκεται μακριά από τον πολίτη και δυσκολεύεται να δει και να αναγνωρίσει τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα, ενώ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος αυτός εμπίπτει μοιραίως στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία είναι η αμέσως επόμενη αρμόδια να παρέχει εναλλακτικές λύσεις στον πολίτη και να λύσει με άλλες μεθόδους τα προβλήματα των πολιτών.
- Κύριε δήμαρχε, πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς του δήμου σας και πώς αντιμετωπίζονται οι ανάγκες τους;
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή και όχι μόνο -ήδη από την άνοιξη- αναμένουμε από το υπουργείο Εσωτερικών την περίφημη εγκύκλιο η οποία αφορά στα αιτήματά μας για τις ανάγκες σε προσωπικό ορισμένου χρόνου. Και κάθε φορά, διατυπώνουμε τα αιτήματα αυτά προς το ΥΠΕΣ, αλλά, συνήθως, με μεγάλη χρονική καθυστέρηση. Η αργοπορία αυτή προκαλεί ιδιαίτερο άγχος στον δήμο και εμένα προσωπικά, συμβαίνει για λόγους τους οποίους δεν μπορώ να γνωρίζω, ωστόσο οφείλω να υπογραμμίσω ότι δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.
Στον Δήμο Ιλίου λειτουργούν δέκα παιδικοί σταθμοί, ενώ, φέτος, τα αιτήματα από οικογένειες δημοτών μας ανήλθαν σε 950, όμως ο αριθμός των παιδιών που μπορούμε να εξυπηρετήσουμε, καθώς κρίθηκαν ως δικαιούχοι, βάσει κοινωνικών κριτηρίων, όπως το ετήσιο εισόδημα ή η ανεργία, είναι μόλις 700. Για να λειτουργήσουν οι σταθμοί αυτοί, πέρα από το μόνιμο προσωπικό και το προσωπικό αορίστου χρόνου που διαθέτουμε, απαιτείται και προσωπικό ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες της τρέχουσας σχολικής περιόδου. Η έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών αφορά μόνο 35 θέσεις ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, ωστόσο για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα υπολογίζουμε ότι χρειάζονται άλλα τόσα άτομα - Βρεφονηπιοκόμοι, Βοηθοί Μάγειρες, Καθαριστές κ.λπ.
- Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο ζήτημα;
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ασχοληθήκαμε να βρούμε μια εναλλακτική, πρακτική λύση. Είδαμε ότι μπορούμε να "χρησιμοποιήσουμε" τους ανθρώπους εκείνους που εργάστηκαν μαζί μας κατά την προηγούμενη περίοδο με σύμβαση ορισμένου χρόνου καθώς επίσης και άλλους άνεργους ανθρώπους, βρεφονηπιοκόμους και βοηθητικό προσωπικό. Να τους απασχολήσουμε, δηλαδή, μέσω ενός Συνεταιρισμού, ο οποίος λέγεται Κοινωνικός Συνεταιρισμός με λαϊκή βάση, ο οποίος συστάθηκε σύμφωνα με τον νόμο 4019/2011, και χρηματοδοτείται από τον δήμο, σύμφωνα με τις μισθολογικές και λειτουργικές ανάγκες του.
Πρόκειται για έναν οργανισμό ο οποίος δεν ομοιάζει σε τίποτα με Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, το οποίο είναι εκ των πραγμάτων δυσκίνητο, ούτε με εμπορική επιχείρηση, αντιθέτως λειτουργεί κάτω από ειδικό καθεστώς με αρκετή ελευθερία κινήσεων.
-Πώς λειτουργεί ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός;
Ο Συνεταιρισμός έχει τη δυνατότητα να συνάπτει προγραμματική σύμβαση με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης -στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον δήμο- για να απασχολήσει προσωπικό, να κοστολογήσει αυτό το προσωπικό με βάση τις συλλογικές συμβάσεις, να φροντίσει για την τακτική του πληρωμή και ασφάλιση. Στην προκειμένη περίπτωση, θα απασχοληθούν 35 άτομα ειδικοτήτων σχετικών με τη λειτουργία των παιδικών σταθμών.
- Ποια τα κριτήρια για την επιλογή του προσωπικού;
Εμείς, ως δήμος, δε μπορούμε να μην ακολουθήσουμε τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ που εξασφαλίζουν τη διαφάνεια στις προσλήψεις. Ωστόσο, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός είναι ένα πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο δεν εμπίπτει στις διατάξεις των προσλήψεων στον δημόσιο και ευρύτερο τομέα.
Τα κύρια κριτήρια εδώ είναι οι δεξιότητες των συνεργατών, οι οποίοι έχουν "τεσταριστεί" στο παρελθόν. Εξετάζονται χαρακτηριστικά, όπως ποιοι ήταν οι ικανότεροι, οι πιο εργατικοί, άτομα που ήδη ξέρουμε και θα τα προτιμήσουμε. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: από τη στιγμή που συμβάλλουμε στη χρηματοδότηση του Συνεταιρισμού επιθυμούμε να έχουμε και λόγο στην ποιότητα του προσωπικού, την οποία πώς θα τη διασφαλίσουμε; Από τους "διαλεχτούς" συνεργάτες που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια.
- Ο Συνεταιρισμός θα λειτουργήσει φέτος ή αποτελεί μόνιμη δομή που θα αξιοποιήσετε και σε άλλες περιπτώσεις;
Στις προθέσεις μας είναι οι σταθεροί συνεργάτες, αλλά από τη στιγμή που αυτό δεν είναι εφικτό, ασφαλώς θα προσφύγουμε πάλι στα ίδια μέσα. Με την προϋπόθεση ότι αντέχουμε οικονομικά. Το μυστικό, άλλωστε, της δημιουργίας των κοινωνικών συνεταιρισμών και των προγραμματικών συμβάσεων είναι το γεμάτο ταμείο. Χωρίς αυτό δεν μπορεί να γίνει τίποτα.
Συνέντευξη στην Κατερίνα Κυρίτση
kkyritsi@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου