oaednews

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ 500 ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ 18,2% & ΤΖΙΡΟ 34 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Αύξησαν την κερδοφορία τους κατά 18,2% προσεγγίζοντας το 1,6 δισ. ευρώ.
Αυξημένα κατά 18,2% εμφανίζονται τα συνολικά καθαρά κέρδη των 500 πιο κερδοφόρων παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας κατά το 2011.


Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της Τράπεζας Πληροφοριών για την Οικονομία και τις Επιχειρήσεις STAT BANK σύμφωνα με την οποία τα συνολικά προ φόρων κέρδη των 500 πιο κερδοφόρων βιομηχανικώνεταιρειών της χώρας αυξήθηκαν από 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010 σε περίπου 1,60 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011.



Οι εν λόγω επιχειρήσεις που δείχνουν να κοιτάζουν στα μάτια την κρίση διαχειρίστηκαν έναν συνολικό τζίρο της τάξης των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ ο οποίος ήταν αυξημένος κατά 16,9% σε σχέση με το 2010. Έτσι, οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες εργάστηκαν με ένα μέσο περιθώριο καθαρού κέρδους 4,8%. Οι εταιρείες οι οποίες σημείωσαν τις υψηλότερες επιδόσεις στον τομέα της κερδοφορίας έχουν έντονη εξωστρέφεια και σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις.


Οι περισσότερες εκ των εταιρειών που εντάσσονται στον σκληρό πυρήνα της εγχώριας μεταποίησης συνδέουν την επιχειρηματική τους πορεία με την δραστηριοποίησή τους σε πολλές ξένες αγορές. Το γεγονός αυτό τους παρέχει τη δυνατότητα να αμβλύνουν σε σημαντικό βαθμό τις συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης της χώρας.


Από τις 500 παραγωγικές επιχειρήσεις 270 παρουσίασαν αύξηση κερδών ή μετατροπή των ζημιών του 2010 σε κέρδη το 2011. Αντιστοίχως οι 230 εμφάνισαν μείωση κερδών. Στο σύνολό τους οι 500 παρουσίασαν σημαντική αύξηση κερδοφορίας. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι στις πρώτες θέσεις των πιο κερδοφόρων εταιρειών ευρίσκονται θυγατρικές πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι το ποσοστό των θυγατρικών των πολυεθνικών εταιρειών στις 200 πιο κερδοφόρες παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας είναι πάνω από 15%.


Σε ότι αφορά την κλαδική κατανομή των 500 κερδοφόρων εταιρειών, στο δείγμα συμπεριλαμβάνονται: 


175 επιχειρήσεις από τον τομέα τροφίμων, 40 από τον κλάδο μεταλλικών προϊόντων, 38 φαρμακοβιομηχανίες, 26 επιχειρήσεις χημικών, 25 εταιρείες πλαστικών - ελαστικών, 23 από τον τομέα μη μεταλλικών ορυκτών, 22 παραγωγικές εταιρείες ποτών, 20 από τον χώρο της ένδυσης, 20 από την κλωστοϋφαντουργία, 19 από την ενέργεια, 16 από τον τομέα εκδόσεις - εκτυπώσεις, 10 εταιρείες παραγωγής ηλεκτρολογικού υλικού, 7 επιχειρήσεις από τον κλάδο επεξεργασίας χαρτιού, * 6 μεταφορικά μέσα, 6 μηχανές συσκευές, 5 από την επεξεργασία καπνού, 5 από το έπιπλο, 4 μεταλλουργικές, 3 από τον κλάδο εφημερίδες - περιοδικά, 2 αγροτικές επιχειρήσεις, 2 από τις ηλεκτρικές συσκευές, 2 μεταλλεία - ορυχεία, 2 πετρέλαια, 2 υγραέριο, 1 ξύλο - φελλός, 1 πλεκτοβιομηχανία, 1 καπνοβιομηχανία, 1 υποδήματα, 1 δέρμα-γούνα, ενώ οι υπόλοιπες εταιρείες είναι από διάφορους κλάδους.


Στις πρώτες 20 θέσεις των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας το 2011 βρέθηκαν οι επιχειρήσεις Μότορ Όιλ Ελλάς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ, Crown Hellas Can, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Καρέλια Καπνοβιομηχανία, Nestle Hellas, φαρμακοβιομηχανία Βιανέξ, Colgate Palmolive, Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου, Σαράντης Γρ. BIC Βιολέξ, φαρμακοβιομηχανία Specifar, Βιοσάρ Ενεργειακή, Καπνική Μιχαηλίδης, Μεταλλοβιομηχανία Αρκαδίας Ρόκας, Σόγια Ελλάς, Παπαδόπουλος, Bayer Hellas και Πλαστικά Κρήτης.


Ιδιαίτερη μνεία αναλογεί σε 5 επιχειρήσεις οι οποίες ενώ το 2010 είχαν εμφανίσει αρνητική πορεία το 2011 μετέτρεψαν τις ζημιές σε κέρδη. Πρόκειται για τις φαρμακευτικές Bayer Hellas και BoehringerIngelheimellas, την ιχθυοκαλλιεργητική παραγωγική επιχείρηση Νηρεύς, την επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών BSH και την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.


Μεταξύ των εταιρειών που παρουσίασαν τα υψηλότερα ποσοστά βελτίωσης κερδοφορίας είναι και οι ΣΟΒΙΜΟ Ελλάς, Sativa, Φακλάρη Αφοί, Ελληνικά Καλώδια, Γενική Ναυτιλιακή, Φιαλοπλαστική, Little Acre Milk Farm, Medhel Hellas, Βιομάγν, Χρυσανίδη Αφοί, Valpak, Κουδούνας ΑΒΕΕ, Χρωστική ΑΒΕ, Φαμάρ Εταιρεία Φαρμάκων και καλλυντικών και Crown Hellas.


www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου