oaednews

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Τα πανεπιστήμια «ανοίγουν πόρτες» για δουλειά στους αποφοίτους

Αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τους νέους πτυχιούχους να μη βρίσκουν δουλειά στην Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης και να αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Η 26χρονη Γεωργία Βιλάντου, χημικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κατάφερε να βρει εργασία στο αντικείμενο των σπουδών της σε μεγάλη εταιρεία μόλις ένα μήνα μετά την αποφοίτησή της. Πώς; Με αγγελία που βρήκε στην ιστοσελίδα του γραφείου διασύνδεσης του ΕΜΠ.
«Αφού πήρα το μεταπτυχιακό μου, τον Οκτώβριο του 2011, απευθύνθηκα στο γραφείο διασύνδεσης του ΕΜΠ, όπου οι υπεύθυνοι με βοήθησαν να φτιάξουμε ένα σωστό βιογραφικό σημείωμα. Υστερα από λίγες ημέρες, βρήκα στην ιστοσελίδα του γραφείου ανακοίνωση από μια μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία που ζητούσε χημικό μηχανικό. Έστειλα το βιογραφικό, στις 15 Νοεμβρίου έκανα την πρώτη μου συνέντευξη και στις 5 Δεκεμβρίου έπιασα δουλειά στην εταιρεία», μας λέει η Γεωργία.
Στην περίπτωσή της, η τύχη έπαιξε, σίγουρα, σημαντικό ρόλο. Όπως, επίσης, και η κατάλληλη βοήθεια που έλαβε από το γραφείο διασύνδεσης - εξυπηρέτησης φοιτητών και αποφοίτων του ΕΜΠ. «Η ιστοσελίδα είναι οργανωμένη, εύκολη στην πλοήγηση και πάντα ενημερωμένη. Είναι πολύ σημαντικό, εξάλλου, ότι έχει εξειδικευμένες ανακοινώσεις για θέσεις εργασίας ανάλογα με τη σχολή αποφοίτησης του ΕΜΠ και, έτσι, δεν χάνεις χρόνο» σημειώνει η Γεωργία. Στο ΕΜΠ, μάλιστα, δεν γίνονται ημερίδες σταδιοδρομίας, χωρίς να υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας.

Γραφεία
Βέβαια, τα γραφεία διασύνδεσης που υπάρχουν στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας δεν είναι γραφεία ευρέσεως εργασίας, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι λειτουργίας τους, αλλά έχουν ρόλο συμβουλευτικό, ώστε οι φοιτητές να έχουν σωστή πληροφόρηση για ζητήματα της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας. Για τον λόγο αυτό, τα γραφεία δεν κρατούν βιογραφικά φοιτητών, ούτε παρακολουθούν «λογιστικά» την επαγγελματική πορεία του καθενός. Ενημερώνονται για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και κοινοποιούν μέσω της ιστοσελίδας, ισότιμα προς όλους τους φοιτητές, τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό. Λόγω οικονομικής κρίσης, άλλωστε, το ενδιαφέρον των αποφοίτων για εργασία στο εξωτερικό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
«Τα προηγούμενα χρόνια εργαζόμουν ως συμβασιούχος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν δεν έβρισκα μια 'μόνιμη' εργασία στην Ελλάδα, είχα σκεφθεί πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγω στο εξωτερικό», επισημαίνει ο 32χρονος Γεράσιμος Σκάρας, απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διαδικασία αναζήτησης εργασίας κράτησε αρκετούς μήνες. Τελικά, ο 32χρονος γεωπόνος κατάφερε να προσληφθεί σε γνωστή αλυσίδα Super Market με αγγελία που βρήκε στην ιστοσελίδα του γραφείου διασύνδεσης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Έστειλε το βιογραφικό του στην εταιρεία, «πέρασε» από τέσσερις συνεντεύξεις και τελικά προσλήφθηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο. «Τα γραφεία διασύνδεσης είναι μια καλή ευκαιρία για γνωριμίες και συνεντεύξεις για μελλοντική συνεργασία. Πρέπει, όμως, να 'δουλεύονται' με σωστό τρόπο από το κάθε πανεπιστήμιο και προς όφελος των φοιτητών», σημειώνει ο κ. Σκάρας.

Και νέοι «επιχειρηματίες»
Τα γραφεία διασύνδεσης είναι μία από τρεις Δομές Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας (ΔΑΣΤΑ) που λειτουργούν στα ελληνικά ΑΕΙ με συγχρηματοδότηση κοινοτικών και εθνικών πόρων.
Υπάρχουν, ακόμη, τα γραφεία πρακτικής άσκησης, αλλά και οι μονάδες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, για τους νέους που θέλουν να εκπαιδευτούν στην τέχνη του «επιχειρείν». Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς «αριστεύουν» και κάνουν την ιδέα τους επιλογή επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της 25χρονης Σωτηρίας Αλεξανδρή, απόφοιτης του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης χορηγού για να ανοίξει τη δική της επιχείρηση με την επωνυμία «ΛαχανΟικώ». «Θεωρήσαμε ότι θα ήταν χρήσιμο, εν μέσω οικονομικής κρίσης, να δημιουργήσουμε μια εταιρεία η οποία θα αναλαμβάνει την κατασκευή ταρατσόκηπων που δεν θα έχουν μόνο καλλωπιστικά φυτά, αλλά και λαχανικά. Οι άνθρωποι ξοδεύουν αρκετά χρήματα για την αγορά λαχανικών, χωρίς να είναι βέβαιοι για την ποιότητά τους», μας λέει η Σωτηρία. Η συγκεκριμένη επιχειρηματική ιδέα «γεννήθηκε» από την 25χρονη και τα μέλη της ομάδας της στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους στη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. «Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι σαν κάνεις ένα καινούριο μεταπτυχιακό», τονίζει η Σωτηρία, η οποία, μαζί με τους «συνεργάτες» της, βρίσκονται πλέον στη διαδικασία αναζήτησης του απαιτούμενου, περί τα 15.000 ευρώ, κεφαλαίου, για το άνοιγμα της επιχείρησης.

Από τη θεωρία στην πράξη
«Πόρτα» για επαγγελματικές γνωριμίες, όχι όμως για πρόσληψη λόγω οικονομικής κρίσης, ανοίγει στους φοιτητές ο θεσμός της πρακτικής άσκησης σε ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο πρακτικής άσκησης φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τα τρία τελευταία ακαδημαϊκά έτη (συγκεκριμένα από την 1/09/2009 έως τις 30/09/2012) έχουν ασκηθεί συνολικά 4.067 φοιτητές -εκ των οποίων οι 3.196 είναι γυναίκες και οι 871 άνδρες- σε 1.386 φορείς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Έρευνα που έγινε για την αξιολόγηση του έργου έδειξε ότι οι φοιτητές, στην πλειοψηφία τους (90%), απάντησαν ότι η πρακτική άσκηση συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στην αξιοποίηση των γνώσεων που έλαβαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, αλλά και την απόκτηση νέων. Μάλιστα, οι εννέα στους δέκα (89,2%) ζήτησαν η πρακτική άσκηση να ενταχθεί υποχρεωτικά στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Συγκεκριμένα, το 72,5% των φοιτητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών απάντησε ότι είχεωφέλεια στην εμπειρία επαγγελματικής συνεργασίας, το 68,1% στην απόκτηση επαγγελματικής συνείδησης, το 61,8% στην απόκτηση εμπειρίας, το 56,8% στην ανάπτυξη πρωτοβουλίας και το 35,3% στη δημιουργία επαγγελματικών γνωριμιών. Ωστόσο, όπως απάντησαν οι περισσότεροι φοιτητές (94,1%), δεν τους προτάθηκε πρόσληψη από τον φορέα, καθώς δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα...

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των γραφείων διασύνδεσης στα ελληνικά ΑΕΙ

Αιγαίου: http://career.aegean.gr
Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης: https://www.dasta.auth.gr
Γεωπονικό: http://www.career.aua.gr
Δημοκρίτειο Θράκης: http://career.duth.gr
Δυτικής Μακεδονίας: http://dasta.uowm.gr/career
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: http://career.central.ntua.gr
Ελληνικό Ανοικτό: http://career.eap.gr
Θεσσαλίας: http://www.career.uth.gr
Ιωαννίνων: http://dasta.uoi.gr/mydasta
Μακεδονίας: http://career.uom.gr
Οικονομικό Αθηνών: http://www.career.aueb.gr
Πειραιώς: http://career.unipi.gr
Πελοποννήσου: http://career.uop.gr
Πολυτεχνείο Κρήτης: http://www.career.tuc.gr
Χαροκόπειο: http://www.career.tuc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου