oaednews

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Σαράντα οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι άνεργοι

Σαράντα οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που σκιαγραφεί με μελανά χρώματα το εργασιακό μέλλον των πολιτών στις οικονομικά δυνατές χώρες. 


Μάλιστα, το ποσοστό της ανεργίας στις 34 χώρες που καλύπτει ο οργανισμός θα παραμείνει στο 7,7% μέχρι το τέλος του 2013.

Η έκθεση αποδεικνύει επίσης ότι οι χώρες των ανεπτυγμένων οικονομιών είναι... δύο ταχυτήτων.  Στην  πρώτη ομάδα, όπου ανήκουν οι Νορβηγία, η Ελβετία και άλλες χώρες, ο δείκτης ανεργίας δεν ξεπερνά το 5% ενώ στην δεύτερη  -δυστυχώς σε αυτήν ανήκει η Ελλάδα- το ποσοστό ανεργίας είναι διψήφιο.

Οι αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση, επισημαίνει η έκθεση,  με τους νέους και όλους όσοι δεν έχουν πολλά επαγγελματικά προσόντα να πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση καταγράφει μία σημαντική αύξηση της προσωρινής απασχόλησης ενώ η μακροπρόθεσμη ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 35% του συνολικού ποσοστού ανεργίας από το 27% που ήταν πριν την
κρίση.

Επιπλέον, με βάση τα συμπεράσματα της έκθεσης, υπάρχει μία ομάδα χωρών όπου ο δείκτης ανεργίας κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Πρόκειται για τις Νορβηγία,  Ελβετία,  Κάτω Χώρες,  Αυστρία, Αυστραλία , Κορέα,
Ιαπωνία, Λουξεμβούργιο και Μεξικό , με το ποσοστό ανεργίας να κινείται από 3,5% έως 5%.

Την ίδια ώρα, σε χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 20%.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2013, ο ΟΟΣΑ προβλέπει για τη Μαδρίτη ότι το ποσοστό ανεργίας θα σκαρφαλώσει στο 25,2% και για την Αθήνα στο 21,6%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου