oaednews

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΟΟΣΑ: Σταθερά υψηλά η ανεργία ως τα τέλη του 2013


Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνει η ανεργία στις ανεπτυγμένες χώρες, τουλάχιστον ως τα τέλη του 2013, με τους νέους και τους λιγότερο καταρτισμένους να «σηκώνουν» το βάρος της ανεργίας, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ στη σχετική του έκθεση που παρουσίασε σήμερα στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο ρυθμός ανάκαμψης της απασχόλησης αναμένεται να είναι ο ασθενέστερος των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Συγκεκριμένα, ως τα τέλη του επόμενου έτους το μέσο ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μείνει «κολλημένο» στα επίπεδα του 7,7% στα 34 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ, υποχωρώντας ελάχιστα από το 7,9% που παρατηρήθηκε τον περασμένο Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι 48 εκατομμύρια άνθρωποι θα παραμείνουν εκτός της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οργανισμού.
Για τη στασιμότητα της αγοράς εργασίας ευθύνεται κυρίως η επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανγκελ Γκουρία.
«Είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να βοηθήσουν όσους βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, ιδίως τους νέους, μέσω της άρσης των εμποδίων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και των επενδύσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση», δήλωσε χαρακτηριστικά στην παρουσίαση της έκθεσης στο Παρίσι.Την αντιμετώπιση της κρίσης στην αγορά εργασίας, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να την καταπολεμήσουν με κατάλληλα μέτρα μακροοικονομικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων και η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα ήταν σκόπιμη η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, εφόσον οι κυβερνήσεις ανακτήσουν κάποια ευχέρεια σε επίπεδο δημοσιονομικών χειρισμών.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου