oaednews

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ξεναγοί: Οι πρεσβευτές της Ελλάδας αντιμέτωποι με την ανεργία & όχι μόνο



Το 40% αγγίζει η ανεργία στον κλάδο των ξεναγών ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που το ξεπερνά ανάλογα με τη γλώσσα ξενάγησης και τα πακέτα, απόρροια της γενικότερης τουριστικής ύφεσης στη χώρας μας καθώς και της παράνομης απασχόλησης. 

Όπως, αναφέρει στο Tourism Press, ο πρόεδρος των διπλωματούχων ξεναγών, κ.Κρίτων Πιπεράς,


Κρίτων Πιπεράς
Πρόεδρος Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών

 "λόγω των πολλών προβλημάτων τη φετινή τουριστική περίοδο και της πτώσης στις αφίξεις και λαμβάνοντας υπόψη ότι μιλάμε για ένα επάγγελμα εποχιακό, η ανεργία στον κλάδο φέτος αγγίζει το 40%, ποσοστό που φθάνει το 70% σε κάποια είδη τουρ όπως οι γύροι στην Ηπειρωτική Ελλάδα ή και το 80% για κάποιες γλώσσες όπως τα γερμανικά."

Ωστόσο, ο ρόλος του ξεναγού στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος και στην ανάδειξη του πολιτισμού ενός τόπου είναι καθοριστικός. Μάλιστα, διεθνώς ο ξεναγός αναγνωρίζεται ως πρεσβευτής μιας χώρας στο εσωτερικό της.

Το 1963 η εφημερίδα Εμπρός έγραφε στον πρόλογο σχετικού ρεπορτάζ:

"Διάσημοι ξένοι που ήρθαν προκατειλλημένοι εναντίον της χώρας μας, έφυγαν ενθουσιασμένοι, γιατί οι ξεναγοί μας τους έκαναν να την αγαπήσουν."

Η παράνομη απασχόληση ... 

Η απασχόληση Ρωσόφωνων και Κινεζόφωνων ξεναγών στη χώρα μας, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές απόκτησης άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος, αναφέρεται από τους ίδιους τους ξεναγούς ως σημαντικό πρόβλημα.

Οι συγκεκριμένοι, όπως αναφέρεται, αμείβονται πολύ χαμηλά (μπορεί και 30 ευρώ την ημέρα), χωρίς αποδείξεις και υποβαθμίζουν το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πιπεράς, παράνομοι προερχόμενοι από Ανατολικές χώρες της Ευρώπης, ακόμη και από Σκόπια, ξεναγούν σε ευαίσθητα ιστορικά σημεία της χώρας μας όπως η Πέλλα και η Βεργίνα, δίνοντας τη δική τους εκδοχή για το Μακεδονικό ζήτημα.

Δέσποινα Σαββίδου
Ξεναγός






Η κα Δέσποινα Σαββίδου, ξεναγός και ιδιοκτήτρια των Athens Walking Tours, τονίζει στο Tourism Press, πόσο σημαντικό είναι για έναν ξεναγό να έχει εκπαιδευθεί στην Ελλάδα και να έχει αγαπήσει τον τόπο καθώς υπάρχουν αρκετά ευαίσθητα σημεία τα οποία θα πρέπει να χειρίζονται με προσοχή και όχι εις βάρος του Ελληνικού πολιτισμού και της ταυτότητά μας. 




...οι αμοιβές... 

Από την πλευρά των τουριστικών γραφείων, ωστόσο, αναφέρθηκε ότι εταιρείες που "σέβονται τον εαυτό" τους και επενδύουν στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν επιλέγουν πάντοτε διπλωματούχους ξεναγούς.

 Το μόνο "παράπονο" που αναφέρθηκε είναι οι υψηλές αμοιβές των ξεναγών. Αν και φέτος, όπως τονίστηκε, οι ίδιοι οι ξεναγοί είναι πιο διαλλακτικοί καθώς οι δουλειές έχουν μειωθεί. 

Η κα Σαββίδου, η οποία απασχολεί και η ίδια ξεναγούς, δήλωσε ότι δεν έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς τους και ότι τηρείται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Όσον αφορά την ίδια, μάλιστα, ανέφερε ότι οι ξεναγοί που απασχολούνται στην εταιρεία αμείβονται πάνω από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

...και οι ταξιτζήδες 

 Ένα άλλο πρόβλημα που έχει προστεθεί είναι η είσοδος των οδηγών/ιδιοκτητών ταξί στον κλάδο της ξενάγησης, οι οποίοι προβάλλουν τις υπηρεσίες αυτές μέσω των ιστοσελίδων τους, γεγονός που όπως καταγγέλουν οι ξεναγοί δεν είναι απλώς παράνομο αλλά και επιζήμιο για το Ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Αν και η μεταφορά επιβατών δεν αποτελεί παράνομη δραστηριότητα, η ξενάγηση από τους ίδιους τους οδηγούς όταν δεν έχουν την απαραίτητη άδεια είναι.

Κάποιοι αναφέρουν ότι για 4 ώρες tour στην Ακρόπολη και σε άλλα σημεία της Αθήνας μπορούν να χρεώσουν και 200 ευρώ χωρίς στην τιμή να περιλαμβάνεται ξενάγηση, παρά μόνο ένας έντυπος οδηγός με πληροφορίες για να διαβάσουν οι τουρίστες μόνοι τους.

 
Εκπρόσωπος μίας τέτοιας εταιρείας ταξί σε απάντηση του προς έναν δυσαρεστημένο πελάτη τους που σχολίασε αρνητικά γι' αυτούς στο Trip Advisor, τόνισε ότι οι ίδιοι δεν είναι νόμιμοι ξεναγοί και ότι όταν οι πελάτες τους ζητούν ξενάγηση, τότε οι υπηρεσίες ενός νόμιμου ξεναγού χρεώνονται εξτρά.

Από ότι φαίνεται ο όρος tour που χρησιμοποιούν οι εταιρείες ταξί στις ιστοσελίδες τους μπερδεύουν τους επισκέπτες, οι οποίοι έχουν την εντύπωση ότι στην τιμή εκτός από τη μεταφορά συμπεριλαμβάνεται και η ξενάγηση.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων, τα οποία επίσης θίγονται από τη δραστηριότητα των οδηγών/ιδιοκτητών ταξί, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις που όμως επιφέρουν πολλές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην αντίληψη που αποκτά ο τουρίστας για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος στη χώρα μας.

Ο ξεναγός στην Ευρώπη

Πρόσφατα, έπεσε στην αντίληψή μας, ανάρτηση blogger, ο οποίος αναρωτιόταν γιατί θα πρέπει το επάγγελμα του ξεναγού να παραμένει κλειστό και για ποιο λόγο απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος. 

Οι ίδιοι οι ξεναγοί αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για ένα κλειστό επάγγελμα αλλά  ο οποιοσδήποτε έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής Ξεναγών μπορεί να αποκτήσει άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Όταν κάποιος έχει τελειώσει μία Ευρωπαϊκή Σχολή Ξεναγών, μπορεί επίσης να πιστοποιηθεί στην Ελλάδα και να αποκτήσει την άδεια αφού περάσει από Ειδική Επιτροπή που λειτουργεί στη χώρα μας για τον σκοπό αυτόν. 

Ανάλογοι μηχανισμοί λειτουργούν και στο εξωτερικό. Στην Μ.Βρετανία, για παράδειγμα, υπάρχουν δύο ειδών επίσημοι ξεναγοί: οι blue badge tourist guides, οι οποίοι μπορούν να ξεναγούν σε εθνικό επίπεδο και αποτελούν τους πλέον αναγνωρισμένους ξεναγούς στη χώρα και οι green badge tourist guides που έχουν την άδεια να ξεναγούν σε τοπικό επίπεδο. Όσον αφορά τους blue badge ξεναγούς είναι οι μόνοι που έχουν την άδεια να ξεναγούν σε σημαντικά εθνικά αξιοθέατα όπως τον Πύργο του Λονδίνου, το Westminster Abbey, τη γενέτειρα του Σαίξπηρ, κ.ο.κ.

Τέλος, όσον αφορά, την εκπαίδευση των Ελλήνων ξεναγών, λέγεται ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των Σχολών Ξεναγών της Ελλάδας έχει χαρακτηρισθεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOR) ως το αρτιότερο στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου