oaednews

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Στο «κόκκινο» τα ταμεία

Ζοφερή είναι κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Προσωπικού των Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Θανάση Καποτά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 28ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο, το ΙΚΑ έως το τέλος του χρόνου θα χρειαστεί επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ καθώς έχει ήδη εξαντλήσει το 66% της κρατικής επιχορήγησή του. Την ίδια στιγμή η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ. Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα έως το τέλος του 2012 θα είναι 830 εκατ. ευρώ καθώς έχει ήδη δαπανηθεί το 71% της κρατικής επιχορήγησή του. Οι οφειλές του οργανισμού προς τρίτους ανέρχονται στα 650 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις το 55% των ασφαλισμένων καταβάλει τις εισφορές του. Στον ΟΓΑ υπάρχει, επίσης, πρόβλημα λιτότητας καθώς το 36% των ασφαλισμένων δεν καταβάλει εισφορές.

Στο ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 52.000 αιτήσεις για τη διεκπεραίωση των οποίων χρειάζονται 2 δισ. ευρώ. Ο χρόνος αναμονής αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 7 χρόνια. Στο ΕΟΠΥΥ, το έλλειμμα αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ με τους εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία να ισχυρίζονται ότι θα οδηγηθεί σε κατάρρευση εάν δεν αυξηθεί η κρατική επιχορήγησή του κάτι που συμπαρασύρει και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. 

Όσον αφορά τους χρόνους έκδοσης των συντάξεων οι μήνες αναμονής έχουν ως εξής: 

-ΙΚΑ: 8 με 12 μήνες για σύνταξη, ενώ 18 μήνες σε περίπτωση διαδοχικής

-ΟΑΕΕ: 7 με 9 μήνες για σύνταξη και 18 μήνες για διαδοχική

-Δημόσιο: 8 με 9 μήνες και 12 για διαδοχική

-ΟΓΑ: 1 χρόνος και 15 με 20 για διαδοχική

-ΕΤΕΑΜ: 3 με 15 μήνες 

-ΤΕΑΔΥ: 2 με 3 χρόνια

-ΤΕΑΙΤ και ΤΕΑΑΠΑΕ (ασφαλιστικές εταιρείες): 2 με 3 μήνες 

-ΤΕΑΥΦΕ (φαρμακευτικές εταιρείες): 18 μήνες 

-Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων: 2 χρόνια για όσους έχουν υποβάλει ήδη αίτηση και 7 χρόνια για αυτούς που θα υποβάλλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου