oaednews

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Ποιοι θα φύγουν από το Δημόσιο έως το 2015

Μελέτη για μείωση του κράτους θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις. Προβλέπει αποχωρήσεις μέσω συνταξιοδοτήσεων και περιορισμό των συμβασιούχων. Δεν θα ξεπεράσουν τις 27.619 οι προσλήψεις του μόνιμου προσωπικού μέσα στην πενταετία
Την αποχώρηση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων από το Δημόσιο μέχρι το 2015 με συνταξιοδοτήσεις και λήξη συμβάσεων, χωρίς να γίνουν απολύσεις, προβλέπει μελέτη που έχει στα χέρια της η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Η μελέτη συντάχθηκε κατ΄ εντολήν του αρμόδιου υπουργείου από ιδιωτική εταιρεία και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2012.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που χαρακτηρίζεται
«συντηρητικό», υπολογίζεται ότι θα αποχωρήσουν συνολικά 177.146 εργαζόμενοι από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα την πενταετία 2011 - 2015 με συνταξιοδοτήσεις και μη ανανεώσεις συμβάσεων.Με βάση τις αναλογίες προσλήψεων - αποχωρήσεων που ισχύουν σήμερα με βάση τις αποχωρήσεις της προηγούμενης χρονιάς (1:5 για το Δημόσιο και 1:10 για τις ΔΕΚΟ) μπορούν να γίνουν 27.619 προσλήψεις μόνιμων την πενταετία 2011-2015. Από τη διαφορά του συνόλου των αποχωρήσεων με τις προσλήψεις προκύπτει ότι το Δημόσιο θα διαθέτει κατά το 2015 λιγότερο προσωπικό κατά 149.527 άτομα.
Στη συλλογή των στοιχείων συνέβαλαν οι υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου, ενώ, όπως αναφέρεται στην εισαγωγή, «τα δεδομένα και οι παραδοχές (της μελέτης) έχουν συμφωνηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και με στελέχη της μόνιμης επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα.
Η μελέτη αποτελεί όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, προκειμένου να διαπραγματευτεί με την τρόικα τη συμφωνημένη προγραμματική θέση να μη γίνουν απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Είναι γνωστό ότι η τρόικα και οι δανειστές επιμένουν στην πραγματοποίηση απολύσεων, παρατηρώντας ότι δεν υπάρχει η αναμενόμενη μείωση των κρατικών δαπανών, ενώ παράλληλα μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει και οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος.
«Κλειδί» για την επίτευξη του στόχου μείωσης της απασχόλησης του Δημοσίου κατά 150.000 υπαλλήλους είναι ο δραστικός περιορισμός των συμβασιούχων. Μετά την απόφαση που είχε λάβει η κυβέρνηση το 2010 να μειωθεί το εποχικό προσωπικό κατά 50% την επόμενη χρονιά και κατά 10% κάθε χρόνο μέχρι το 2015, καταγράφηκε μείωση των συμβασιούχων μόνο το 2011 κατά 49.042 εργαζομένους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στη μελέτη γίνεται εμφανές ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τα εργαλεία για την παρακολούθηση των συμβασιούχων. Στις αρχές του 2011 οι εργαζόμενοι με συμβάσεις και το προσωπικό επί θητεία στο σύνολο του Δημοσίου αλλά και στις ΔΕΚΟ ξεπέρασαν τους 100.000 υπαλλήλους, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, παρά τη μείωση που είχε επιβληθεί.
Εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν τα εργαλεία για την παρακολούθηση των προσλήψεων εποχικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται το μισθολογικό κόστος, παρά το γεγονός ότι δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να το δικαιολογούν.
Παράγοντες της διοικητικής ιεραρχίας αναφέρουν ότι στον συνολικό αριθμό των αποχωρήσεων πρέπει να συμπεριληφθεί και η μείωση των συμβασιούχων, γιατί το Μνημόνιο αναφέρει μείωση της απασχόλησης κατά 150.000 υπαλλήλους, χωρίς να επικεντρώνει στο μόνιμο προσωπικό. Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η μείωση του εποχικού προσωπικού είναι αποδοτικότερη όσον αφορά τις εξοικονομήσεις, καθώς η μη ανανέωση συμβάσεων δεν επιβαρύνει στο μέλλον τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το βασικό σενάριο μεταξύ των τεσσάρων υποθέσεων εργασίας που παρουσιάζονται στη μελέτη, στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι συνταξιοδοτούνται όσοι υπάλληλοι έχουν 35 χρόνια προϋπηρεσίας και έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους (από 1/1/2012 έως και 31/12/2013). Επίσης όσοι έχουν συμπληρώσει 35 χρόνια υπηρεσίας και το 60ό έτος της ηλικίας τους (από 1/1/2014 έως και 31/12/2015). Στα άλλα τρία σενάρια εργασίας αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των αποχωρήσεων. Στο Β' σενάριο, οι αποχωρήσεις υπολογίζονται συνολικά στους 192.221 εργαζόμενους, στο Γ' σενάριο καταγράφονται 198.063 αποχωρήσεις και στο Δ' σενάριο 217.793 εργαζόμενοι συνολικά.
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου