oaednews

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Στο επίκεντρο η ανεργία


η βούλησή τους να κινηθούν αποφασιστικά για την επίλυση της κρίσης χρέους επαναβεβαίωσαν η Άγκελα Μέρκελ και ο Μάριο Μόντι, κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη το απόγευμα στη Ρώμη. Στη συζήτηση κυριάρχησε το ακανθώδες θέμα της ανεργίας, κυρίως των νέων, ενώ στις κοινές δηλώσεις που έκαναν δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα των ευρωομολόγων.

"Είμαστε έτοιμοι να ανταλλάξουμε μεταξύ μας τις εμπειρίες μας... στο ζήτημα πώς μπορούμε να δώσουμε θέσεις εργασίας στους νέους, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε γενικά την ανεργία, πώς μπορούμε να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τις επαφές με τον Μόντι "πολύ σημαντικές" καθώς -όπως είπε- "θέλουμε να ξεπεράσουμε μαζί τις δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε". "Η Γερμανία κι η Ιταλία είναι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ και μαζί τη συσχηματίσαμε και την αναπτύξαμε. Μετέχουμε στο κοινό νόμισμα και γι' αυτό είμαστε αποφασισμένοι να ξεπεράσουμε μαζί τις δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε τώρα" πρόσθεσε η καγκελάριος.
Η κ. Μέρκελ, μάλιστα, τόνισε πως είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να ξεπεραστεί η κρίση. Όπως είπε, "όταν δεν πάνε καλά τα πράγματα από οικονομική σκοπιά στους γείτονές μας στην Ευρώπη, τότε δεν θα πάνε καλά και για τη Γερμανία μακροπρόθεσμα. Το 60% της εμπορικής μας δραστηριότητας και των εξαγωγών μας είναι στην ΕΕ, το 40% στην Ευρωζώνη, δηλαδή είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας όλες οι άλλες χώρες να έχουν καλή οικονομική εξέλιξη".
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο θέμα της ανάπτυξης, φρόντισε όμως να υπογραμμίσει ότι η χώρα του θα συνεχίσει στο δρόμο της περιστολής δαπανών και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.
"Eπιβεβαίωσα στην καγκελάριο την αποφασιστικότητα μας -την οποία γνωρίζει ήδη και πιστεύω ότι εκτιμά- με την οποία η ιταλική κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει στον δρόμο της συγκράτησης των δημοσιονομικών, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και με την προοπτική της ανάπτυξης. Σήμερα υπάρχουν οι υποσχέσεις για την ανάπτυξη που ελπίζουμε να μην αργήσουν πολύ να υλοποιηθούν" επισήμανε ο Μάριο Μόντι.
Παράλληλα, Μέρκελ και Μόντι παρέμειναν σταθεροί στη γραμμή της Γερμανίδας καγκελαρίου για περισσότερη ενοποίηση.
"Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στις χώρες μας μόνον όταν οι εργαζόμενοι, η οικονομία κι η πολιτική έχουν τον ίδιο στόχο, να γίνουν οι χώρες μας πετυχημένες και να δώσουμε περισσότερη ευημερία στους ανθρώπους" τόνισε η Μέρκελ.
"Πιστεύω ότι οι 2 χώρες μας είναι μεταξύ εκείνων που είναι πιο διατεθειμένες να προχωρήσουν προς μια παραχώρηση της κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, περαιτέρω παραχώρηση της κυριαρχίας, αν αυτό σημαίνει εργαλεία πολιτικής και οικονομικής πολιτικής" σημείωσε ο Μόντι.
Η Άγκελα Μερκελ, η οποία την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, συνοδεύεται από πέντε υπουργούς, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε και ο επί των Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος είχε φροντίσει από νωρίς να στείλει μήνυμα στους Ιταλούς να μην ελπίζουν στη δημιουργία ευρωομολόγων.megatv.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου