oaednews

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ξανασχεδιάζονται οι πολιτικές απασχόλησης Πηγή:www.capital.gr

Της Ρούλας Σαλούρου

Αλλαγές στην εφαρμοζόμενη πολιτική απασχόλησης προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση,  με τις φωνές που υποστηρίζουν ότι οι μέχρι σήμερα επιλογές απέτυχαν, καθώς οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 17 εκατομμύρια στην ευρωζώνη και τα 24 εκατομμύρια στην Ευρώπη των 27.



Την περασμένη Πέμπτη, στο ευρωκοινοβούλιο υιοθετήθηκε ψήφισμα το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την προώθηση ενός «Ευρωπαϊκού Προγράμματος Επενδύσεων» για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ανακατανομή των διαρθρωτικών ταμείων σε προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους νέους και τη θέσπιση της «Εγγύησης Νέων» που θα εξασφαλίζει ότι οι νέοι δεν θα μένουν άνεργοι για περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας, μιλώντας στο Capital.gr επισημαίνει πέντε τομείς, που μπορεί να διοχετευθεί η κοινοτική χρηματοδότηση, σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, σαν αυτή που περνά η Ελλάδα, την ίδια στιγμή που ξεκαθαρίζει ότι η φιλοσοφία πίσω από τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, έχει στηριχθεί  ώστε οι πολιτικές αυτές να λειτουργούν μόνο σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης. Συνεπώς σε περιόδους κρίσης και πολύ περισσότερο ύφεσης, οι πολιτικές αυτές έχουν αποτύχει. Προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στήριξη της υπάρχουσας απασχόλησης,  προώθηση των νέων σε θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας είναι οι βασικοί τομείς.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ  εκτιμά ότι στη συγκεκριμένη φάση που διέρχεται η χώρα, εκτός από τον προφανή αλλά μακροπρόθεσμο στόχο, να δημιουργήσει κανείς τις συνθήκες ώστε σε μια 10ετία να υπάρχει μια οικονομία παραγωγική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική, θα πρέπει η υπάρχουσα κοινοτική επιδότηση να στραφεί σε 5 σημαντικά πεδία.

Και αυτά είναι:

• Προγράμματα για ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες, που θα στηρίζονται στην επιδότηση προσωρινής απασχόλησης, όχι μέσα στο κράτος αλλά γύρω από αυτό. Πρόκειται για ανακουφιστικά προγράμματα κατά κύριο λόγο, που κρατάνε τους ανέργους, κυρίως αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, σε μια επαφή με την αγορά εργασίας. «Όσο περισσότερο αποκρίνεσαι, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να μην επανέλθεις ποτέ», επισημαίνει ο διοικητής του Οργανισμού. Δεν είναι τυχαίο, ότι με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, εχθές, άναψε το πράσινο φως ώστε να εμπλοκάρουν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οι προσλήψεις πάνω από 45.000 ανέργων σε προγράμματα κοινωνικής ωφέλειας. Τα συγκεκριμένα προγράμματα δεν υλοποιούνται μέσω του ΟΑΕΔ, είχαν όμως παγώσει λόγω εκλογών, όπως και τα προγράμματα αυτεπιστασίας, που υλοποιεί ο Οργανισμός.

• Προγράμματα που θα βοηθήσουν ώστε να μην μειωθεί περαιτέρω η απασχόληση. Σε αυτή τη βάση στηρίζονται τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να διευρυνθούν, να συνδυασθούν με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και βέβαια να επιβληθούν συγκεκριμένοι όροι, ώστε και οι επιχειρήσεις να δεσμεύονται ότι θα διατηρήσουν την απασχόληση.

• Προγράμματα για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι υπεύθυνοι στον ΟΑΕΔ, είναι η άρνηση των εργοδοτών να απασχολήσουν νέους. «Ο ιδιωτικός τομέας, ακόμη κι όταν δημιουργεί θέσεις εργασίας, ζητάει εργασιακή εμπειρία» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας και συμπληρώνει «δεν θεωρούν οι επιχειρήσεις της χώρας υποχρέωσή τους να εκπαιδεύσουν εργαζόμενους. Τους θέλουν έτοιμους». Στο πλαίσιο της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για τους νέους, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, μέσω επιδότησης του κόστους, από κοινοτικούς πόρους. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ προτείνει μάλιστα,  όσες επιχειρήσεις επωφεληθούν από επενδύσεις δημοσίων έργων, να δεχθούν ένα ποσοστό της τάξης του 5% με 10% επιπλέον των κανονικών εργαζόμενων,  νέους εκπαιδευόμενους, μέσω προγραμμάτων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.

• Στήριξη της επιχειρηματικότητας. Με τη βοήθεια ιδιωτικών εταιρειών, υπό την εποπτεία του κράτους, συμβουλευτικής υποστήριξης, νέοι όχι μόνο σε ηλικία αλλά και στον επιχειρηματικό στίβο, θα πρέπει να κατευθύνονται σωστά. Σήμερα, υπάρχει κενό στον τομέα της συμβουλευτικής επιχειρηματικότητας, κυρίως όσον αφορά στη διασύνδεση των προγραμμάτων με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο που θα παρέχει συμβουλές και πληροφορίες για το που θα απευθύνονται οι νέοι επιχειρηματίες.

• Διατήρηση προγραμμάτων που ήδη «τρέχουν» καθώς υπάρχουν ακόμη και σήμερα, έστω και λίγες,  επιχειρήσεις, που έστω και σπάνια, προσλαμβάνουν ανέργους.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου