oaednews

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

H ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΛΕΕΙ Ο ΠΟΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ

Τη θέση του πως η συνταγή της λιτότητας στην Ελλάδα αλλά και σε μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης επιτείνουν την ύφεση υπογραμμίζει σε άρθρο του ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σημειώνοντας ως αξιοπερίεργο το πώς χώρες που συστηματικά...

αρνούνται να δώσουν ένα μέλλον στους νέους τους, με ανεργία που φτάνει το 50%, μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκή ανάπτυξη για να αποπληρώσουν τοχρέος τους .

Σε άρθρο του στους New York Times, μετά την ολοκλήρωση του PSI, ο Κρούγκμαν υποστηρίζει ότι η ιστορία της ευρωπαϊκής οικονομικής ύφεσης απέχει πολύ από το τέλος της και ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως παράδειγμα για εφαρμογή μέτρων λιτότητας στις ΗΠΑ .

Με αφορμή την επίσημη, οργανωμένη χρεοκοπία της Ελλάδας έναντι των ιδιωτών επενδυτών της , όπως σημειώνει, εκτιμά ότι και με την απομείωση του χρέους της, η Ελλάδα, όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που εξαναγκάστηκαν σε μέτρα λιτότητας εν μέσω ύφεσης, καταδικάζεται σε πολλά ακόμη χρόνια δεινών .

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι αυτό που πραγματικά δείχνει η ελληνική εμπειρία είναι ότι, ενώ τα ελλείμματα σε ανθηρές οικονομικά περιόδους μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα (περίπτωση που ισχύει για την Ελλάδα, αλλά όχι και για την Ισπανία, η οποία την παραμονή της κρίσης παρουσίαζε χαμηλό κρατικό χρέος και πλεόνασμα προϋπολογισμού), η προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος, όταν έχεις ήδη πρόβλημα, συνιστά συνταγή για ύφεση .

Όσον αφορά τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν μπροστά τους η Ελλάδα και η Ιρλανδία για ανάκαμψη, ο Κρούγκμαν θεωρεί ότι δεν είχαν και δεν έχουν καλές εναλλακτικές πέραν της αποχώρησής τους από την ευρωζώνη, ένα δραστικό βήμα που στην πραγματικότητα οι ηγέτες τους δεν μπορούν να λάβουν εκτός εάν έχουν αποτύχει όλες οι άλλες επιλογές, κατάσταση που η Ελλάδα πλησιάζει γρήγορα , όπως υπογραμμίζει. 

Η Γερμανία και η ΕΚΤ πρέπει να ενεργήσουν ούτως ώστε να αποφευχθεί η έξοδος των χωρών αυτών από το ευρώ, απαιτώντας λιγότερα μέτρα λιτότητας και λαμβάνοντας μέτρα προς ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου