oaednews

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τρόικα: Απολύσεις στο Δημόσιο και νέα μέτρα

Μέτρα ύψους 5,5% του ΑΕΠ για το 2013-2014 και απολύσεις στο Δημόσιο ζητά η τρόικα σε έκθεση για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας η τρόικα, που δίνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters.(Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση)


«Οι σημερινές προβλέψεις δείχνουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά το 2013-14. οι τρέχουσες προβλέψεις αποκαλύπτουν ένα σωρευτικό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2013-14 της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου ουσιαστικές επιπλέον περικοπές δαπανών θα πρέπει να ανακοινωθούν και να υιοθετηθούν από την Ελλάδα τους επόμενους μήνες ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα θα ανανεώσει το μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό της (MTFS) τον Μάιο του 2012» γράφει η τρόικα στην έκθεση της. 

Για τις απολύσεις και την εφεδρεία στο Δημόσιο τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση έχει εκφράσει την δέσμευση της για να μειώσει την απασχόληση στο Δημόσιο έως τουλάχιστον 150.000 άτομα την περίοδο 2011-2015. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αναμένεται να εφαρμοστεί αυστηρά ο ήδη υπάρχων αριθμητικός κανόνας (1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις) μεταξύ των εισροών και εκροών προσωπικού, να μειωθεί η δομική εργασία και να μεταφερθούν στην εφεδρεία 15000 άτομα πριν την απόλυση τους».

Επιπλέον αναφέρουν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί μετά το PSI στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και στο 88% του ΑΕΠ το 2030. Η ανάλυση δείχνει ότι το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής μπορεί να κάνει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι η χώρα μπορεί να χρειασθεί νέο δάνειο μετά το 2014. 

«Τα αποτελέσματα δείχνουν τώρα ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη διαδρομή» υπογραμμίζει η τρόικα που προειδοποιεί ότι το πρόγραμμα είναι «επιρρεπές σε ατυχήματα».
 
Η ανάλυση αναφέρει επίσης ότι το χρέος θα μειωθεί αρχικά μετά το κούρεμα των ομολόγων των ιδιωτών, αλλά θα αυξηθεί και πάλι στη συνέχεια στο 164% του ΑΕΠ το 2013 λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας και της ατελούς δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Εφόσον ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, αποκατασταθεί η ανάπτυξη και υπάρχουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, θα αρχίσουν οι σταθερές μειώσεις του λόγου του χρέους. Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τις καλές πολιτικές έως το 2030 για να μειωθεί το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ» σημειώνει η έκθεση. 

Όταν η Ελλάδα επιχειρήσει να επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014, σημειώνει επίσης η έκθεση, θα πρέπει πρώτα να εκδώσει βραχυπρόθεσμο χρέος και να πληρώνει υψηλά επιτόκια, επειδή το χρέος της θα είναι ακόμη υψηλό, ενώ θα έχει να αποπληρώσει πρώτα τους προνομιούχους δανειστές της και θα πρέπει να αποκτήσει ένα σημαντικό ιστορικό επιδόσεων στην αγορά. «Αυτό θα αποθάρρυνε αρχικά τις μεγάλες εκδόσεις και θα σήμαινε τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από το δημόσιο δανεισμό από τις χώρες της Ευρωζώνης με τους τυπικούς όρους δανεισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα υλοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμά της» αναφέρει η έκθεση. 

2 σχόλια:

  1. Ολα αυτα , αν και εφ'οσον μπορεσουν οι δυο (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) να σχηματισουν κυβερνηση.Γιατι αν αναγκαστουν να σχηματισουν κυβερνηση συνεργασιας με 2-3 ακομη μικρα κομματα , τοτε μαλλον θα πρεπει να ξεχασουν τα σχεδια τους.
    Που σημαινει οτι θα πρεπει στις επομενες εκλογες να ψηφισουμε ΜΟΝΟ μικρα κομματα για να μην μπορεσουν να μας κανουν την ζωη κολαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2.000 υπάλληλοι του ΟΑΕΔ βαδίζουν στην ανεργία

    http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=3&artid=109564

    ΑπάντησηΔιαγραφή