oaednews

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Απολύσεις βλέπουν οι εργοδότες στο επόμενο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα


Αρνητικό το κλίμα για την απασχόληση, όπως προκύπτει από έρευνα της Manpower που δόθηκε σήμερα, Τρίτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία, αν και η πλειονότητα των εργοδοτών δηλώνει πως σκοπεύει να διατηρήσει το προσωπικό που έχει, αυξημένο εμφανίζεται το ποσοστό της προοπτικής απολύσεων, στο σύνολο των εννέα τομέων οικονομικής δραστηριότητας, για τους επόμενους τρεις μήνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης οι εργοδότες στο σύνολο των εννέα τομέων οικονομικής δραστηριότητας αναμένουν κατά τους επόμενους τρεις μήνες μείωση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν. Μεγάλη κάμψη αναμένεται στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) και στον τομέα των Κατασκευών, με ποσοστά -18% και -17% αντίστοιχα.

Αφαιρώντας τις εποχικές διακυμάνσεις από τα αποτελέσματα της Έρευνας, ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης φτάνει στο -13%. Πρόκειται για το 9ο συνεχόμενο τρίμηνο που οι προσδοκίες προσλήψεων των Ελλήνων εργοδοτών καταγράφονται αρνητικές. 

Σημαντικά εξασθενημένο αναμένεται το κλίμα και στον τομέα της Μεταποίησης, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -16%, αλλά και στον Δημόσιο Τομέα και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε -13%. Οι εργοδότες στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών αναφέρουν δυσοίωνες προθέσεις προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του -11%.  

Τα καλά νέα, δεδομένου του αρνητικού κλίματος, είναι ότι το 68% των εργοδοτών σκοπεύουν να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους σταθερό μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών μηνών. Ωστόσο, μόνο το 8% σκοπεύουν να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, ενώ 19% περιμένουν μείωση του συνολικού αριθμού των ατόμων που απασχολούν. 

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011, τα σχέδια προσλήψεων ενισχύονται σε τρεις από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Η σημαντικότερη αύξηση, της τάξης των 10 ποσοστιαίων μονάδων, αναφέρεται στον τομέα του Τουρισμού. 

Οι εργοδότες στον τομέα Ηλεκτρισμός, Φυσικό Αέριο & Ύδρευση αναφέρουν βελτίωση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, οι προοπτικές προσλήψεων εξασθενούν σε έξι τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης μειώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. 

Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για την Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε -13%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα οι εργοδότες αναφέρουν Προοπτικές της τάξης του -12%.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου