oaednews

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Αθετείται το 1 προς το 10 στο Δημόσιο - Στοχευμένες απολύσεις προτείνει η τρόικα


Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι «οι μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης βρίσκονται σε εξέλιξη», αν και σε «πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χρόνος προτού εμφανισθούν απτά αποτελέσματα».

Παραδέχονται ότι «ύστερα από τη δημοσίευση της Εκθεσης του ΟΟΣΑ -Λειτουργική Αποτίμηση της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα- ξεκίνησε μία νέα περίοδος μεταρρυθμίσεων με την εγκόλπωση των μεταρρυθμίσεων του Οργανισμού σε νόμο (ο οποίος βρίσκεται υπό προετοιμασία) και τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου οδικού χάρτη με τη βοήθεια και της εξωτερικής τεχνικής βοήθειας».
Και στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν, «δεκαπέντε υπουργεία πρόκειται να αναδιοργανωθούν πλήρως έως το καλοκαίρι με πρώτο το Υπουρτείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ανάλογη δουλειά προετοιμάζεται επίσης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».
Ομως οι διαπιστώσεις της τρόικας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές για το επίπεδο περιορισμού του μεγέθους του κράτους. Ετσι, και την στιγμή που χιλιάδες Ελληνες πολίτες έχουν φθάσει στα όρια της φοροδοτικής ικανότητάς τους, σχετικό απόσπασμα αναφέρεται:
«Η μείωση στην απασχόληση του δημοσίου τομέα είναι βραδύτερη της προγραμματισθείσης αφού οι περισσότερες των αναμενομένων αποχωρήσεις εξανεμίστηκαν από τις επίσης μεγαλύτερες των προσδοκώμενων εισροές.
Η τάση αυτή δείχνει να σχετίζεται με την έλλειψη αποτελεσματικού κεντρικού συντονισμού των αποφάσεων του δημοσίου και με την ασθενική εφαρμογή των συμπεφωνημένων μέτρων που είχαν στόχο στη μείωση της απασχόλησης στο κράτος.
Ειδικότερα, το 2011 οι νέες προσλήψεις ξεπέρασαν το ανώτατο επιτρεπτό όριο της αναλογίας 1 προς 10 (σύμφωνα με το οποίο μόνον ένας για κάθε δέκα εργαζομένους που αποχωρούν από το Δημόσιο επιτρέπεται να αντικατασταθεί από νεοπροσλαμβανόμενο).
Επιπλέον, μικρός μόνον αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού μεταφέρθηκε στο σχήμα της εφεδρείας.
Η απώλεια αυτή ίσως έχει ισοσταθμιστεί από μία αυξητική τάση των εθελούσιων συνταξιοδοτήσεων, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της θέσπισης του θεσμού της εφεδρείας».
Οι συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο Τομέα κατά τουλάχιστον 150. 000 εργαζόμενους στην περίοδο 2011 -15 αλλά προειδοποιούν:
«Για να επιτύχει το στόχο αυτό, αναμένεται να εφαρμόσει αυστηρά τον υφιστάμενο αριθμητικό κανόνα μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων, να μειώσει τις προσλήψεις συμβασιούχων και να μεταφέρει στην εφεδρεία 15. 000 υπαλλήλους προς της απόλυσής τους.
Η αποστολή (σσ: της τρόικας) έχει τονίσει ότι η μείωση του προσωπικού δεν πρέπει να λάβει χώρα οριζοντίως αλλά με στοχευμένη προσέγγιση για να προσδιορίσει τους πλεονάζοντες σε διάφορες μονάδες ή υπηρεσίες με διοικητική αλληλοεπικάλυψη ή/και υπεράριθμους υπαλλήλους απέναντι σε άλλους τομείς του δημοσίου τομέα.
Η στοχευεμένη αυτή δράση θα πρέπει να υποστηριχθεί από την υφιστάμενη διοικητική μεταρρύθμιση.

Στην έκθεσή της η τρόικα προσδιορίζει τα νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για το 2013 και 2014 στο 5,5 % του ΑΕΠ, ποσοσό που αντιστοιχεί σε δημοσιονομική προσαρμογή ύψους περίπου 11 δισεκατομμυρίων.
Η ύφεση εκτιμάται ότι το 2012 θα φτάσει το 4,75% με τάσεις κλιμάκωσης ενώ η μέση ανεργία τοποθετείται στο 18% το 2012 αλλά σημειώνεται ότι σε ορισμένα τρίμηνο θα υπερβεί το 20%.
Στην έκθεση της τρόικας επισημαίνεται ότι το πρώτο κύμα περικοπών που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στις αρχές του έτους (ύψους 1,5% του ΑΕΠ) θα επιτρέψει στη χώρα να επιτύχει μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1% για φέτος.
"Ωστόσο, οι προβλέψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποκαλύπτουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά για το 2013 και το 2014", αναφέρει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η υστέρηση για την διετία αυτή αγγίζει το 5,5%.
Για αυτό το λόγο, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει και να υιοθετήσει σημαντικές, πρόσθετες περικοπές δαπανών τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα με την αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος τον Μάρτιο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου