oaednews

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Δώδεκα χρόνια πίσω γυρίζει την Ελλάδα η κρίση


Δώδεκα χρόνια πίσω έχει γυρίσει η Ελλάδα εξαιτίας της κρίσης. Μελέτη του Economist κατέγραψε τις επιπτώσεις της κρίσης στον πλούτο των νοικοκυριών, τις αγορές, το ΑΕΠ, την κατανάλωση, τους μισθούς και την απασχόληση. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στο 1999. 



Και δεν είναι μόνη της. Τουλάχιστον επτά χαμένα χρόνια μετρούν η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Οκτώ χρόνια έχει χάσει η Βρετανία, η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Δέκα χρόνια έχουν χάσει οι ΗΠΑ.
Όπως εξηγεί ο Economist, η άσχημη πορεία των χρηματιστηρίων συνέβαλε καθοριστικά στα απογοητευτικά αποτελέσματα της έρευνας. Η επίπτωση που έχουν οι επιδόσεις των χρηματιστηρίων στη συνολική εικόνα μιας οικονομίας δεν θα πρέπει να υποτιμώνται, αφού οι μετοχές αποτελούν βασικό στοιχείο του πλούτου των ασφαλιστικών ταμείων, και άρα αντανακλούν σημαντικά στην πραγματική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα σκοράρει πολύ άσχημα στο κριτήριο αυτό, με δεδομένο ότι το χρηματιστήριο της Αθήνας έφτασε το τελευταίο διάστημα να διαπραγματεύεται σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα του 1992. Όπως εξηγεί ο Economist, στο ΧΑ «ακυρώθηκαν» 20 ολόκληρα χρόνια.
Εξίσου άσχημες είναι οι ενδείξεις και στο κριτήριο της απασχόλησης. Οι Έλληνες εργαζόμενοι μετρούν έξι χαμένα χρόνια, με τους μισθούς να έχουν πέσει κάτω από τα επίπεδα του 2004. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στις 10 από τις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, οι μισθοί του 2011 ήταν χαμηλότεροι από εκείνους του 2010.
Πόσο γρήγορα μπορεί να ανακτηθεί αυτός ο χαμένος χρόνος; Κάποιοι από τους δείκτες μπορούν να ανακάμψουν γρήγορα. Τα χρηματιστήρια, για παράδειγμα, είναι ένας προεξοφλητικός μηχανισμός. Άλλοι δείκτες, όπως είναι το ΑΕΠ, χρειάζονται πολύ περισσότερο καιρό για να ανακάμψουν.
Όμως, για την αγορά απασχόλησης, ο χαμένος χρόνος της κρίσης ίσως να μην ανακτηθεί ποτέ. Οιμεγάλες περίοδοι αυξημένης ανεργίας τείνουν να αφήνουν μόνιμα σημάδια στους εργαζόμενους, τα οποία παραμένουν ακόμα και μετά την εξυγίανση της οικονομίας, προειδοποιεί ο Economist.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου